Mire figyeljünk a használt autó vásárlásánál?

Vágólapra másolva!
A járművásárlás izgalmas, de egyben összetett kérdés is, számos szempont mellett arra is ügyelni kell, hogy ne csak műszakilag, de egyéb vonatkozásban is rendben legyen a kiszemelt jármű. Ahhoz, hogy megfelelő döntést hozzunk, és olyan gépjárművet válasszunk, amely hosszú távon kielégíti az igényeinket és költségvetésünket, ebben a cikkben áttekintjük, mire kell figyelni használt autó vásárlása során.A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Az első lépés mindig a költségvetés meghatározása. Költségek alatt nem csak a vételár a lényeges, hanem azt is át kell gondolni, hogy az autóvásárlás csak a kezdet, később további költségek is felmerülhetnek, például az üzemanyag, a karbantartás és biztosítás. Ezek mindegyike nagyban függ a jármű paramétereitől.

Az anyagi kereteken túl fontos tisztázni, hogy mik a szükségletek és igények. Más autóra van annak szüksége, aki városban közlekedik, és más annak, aki rendszeresen nagyobb távokat megy autópályán, vagy éppen minden reggel hideg motorral indul hegynek fel. Lényeges lehet, hogy utcán vagy garázsban tárolja-e majd, illetve mekkora a család. Természetesen fontos szempont lehet, ha valakinek egy típus vagy márka nagy álma, de mindenképpen célszerű véleményeket, cikkeket olvasni az adott típus megbízhatóságáról és jellemzőiről is.

Bár nem kizárt, hogy valaki azonnal megtalálja a minden szempontnak megfelelő járművet, de érdemes időt szánni arra, hogy böngésszen az ember az online hirdetések között, és aztán élőben is megnézze a kínálatot.

Amikor megvan a konkrét jelölt, mindig le kell kérni az autó előéletét! Több platform is a rendelkezésre áll, az ingyenes és fizetős verziók közül is lehet választani. A járműtörténeti riportok segítenek feltárni az esetleges rejtett problémákat, például baleseteket vagy visszatekert kilométerórákat.

Ugyanilyen fontos, hogy távolról és csak fotók alapján ne vásároljunk! A kiszemelt járművet meg kell nézni személyesen, meg kell vizsgálni alaposan, és javasolt kipróbálni is. Amennyiben szükséges, mert valaki nem ért a gépjárművek technikai részleteihez, érdemes egy szakembert vagy autószerelőt is magunkkal vinni. A próbaút előtt és után is nézzünk bele a motortérbe, bármilyen gyanús hang vagy jelzés esetén járjunk utána a kérdésnek.

Vásárlás előtt minden esetben ellenőrizzük a jármű kilométeróra állását és a szervizelőzményeket! Térjünk ki arra is, hogy van-e még érvényben gyártói garancia vagy bővített garancia a járműre.

Az, hogy egy járműnek van hibája, még nem ok arra, hogy lemondjunk róla, ez akár alapot szolgáltathat az alkudozásra is. Célszerű a hibák feltásárára és a javítási költségekre előzetesen bevonni szerelőt. Amennyiben az eladó ilyentől teljesen elzárkózik, az már gyanús lehet!

Minden esetben a szerződés aláírása előtt győződjünk meg róla, hogy a jármű rendelkezik a szükséges dokumentumokkal, mikor esedékes a műszaki vizsga. A szerződésben ne hagyjuk meg a sablonszöveget, miszerint megtekintett állapotban lett a jármű megvásárolva. Mindkét fél érdeke az, hogy pontosan tüntessék fel, milyen hibákról lett a vevő tájékoztatva.

A biztosítási kötelezettség az adásvételtől kezdve az új tulajdonos kötelessége! Ne kockáztassunk, hanem használjuk ki az online szerződéskötési lehetőséget. Addig a járművel ne induljunk el, amíg a kötelező felelősségbiztosítást nem kötöttük meg, hiszen ezt már a hazaúton is ellenőrizhetik, de ami még fontosabb, ha bármilyen baleset történik, annak súlyos következményei lehetnek biztosítás nélkül!

Fontos tehát hangsúlyozni, hogy soha ne kapkodjunk! A járművásárlás fontos beruházás, és érdemes alaposan megfontolni az összes szempontot, mielőtt elkötelezzük magát egy adott jármű mellett.