Épül a kerítés, közfoglalkoztatott lehet a menekült

Események

Vágólapra másolva!
A menedékkérők közfoglalkoztatását is lehetővé tenné az idegenrendészeti határzár létesítéséről szóló törvénycsomag. Az Országgyűlés már ma szavaz az előterjesztésről. A kormánypártok levették napirendről az MSZP alternatív javaslatát, amely az embercsempészek büntetésével, a határvédelem, a menekültügyi szervek erősítésével kezelte volna a menekültáradatot. A vezérszónoki kör végéig követtük az ülést.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
11:23
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Megérkezett Kövér László

Kövér László Szabad Györgyre, az Országgyűlés első elnökére emlékezik. A 91 évesen elhunyt politikus fényképét virágokkal a pulpitusra tették. Egyperces néma felállással búcsúznak tőle a képviselők.

11:30
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Vasárnapi zárva tartás

Mára a lakosság 70 százaléka elutasítja a vasárnapi zárva tartást - kezdte napirend előtti felszólalását Tóbiás József, az MSZP elnöke. Önök csalnak. Adminisztratív eszközökkel megakadályozzák, hogy a lakosság kinyilvánítsa véleményét a kérdésben. Az elmúlt fél évben minden alkalommal adminisztratív okokra hivatkozva utsíttották el a népszavazást. Nincs hová hátrálniuk! Előbb utóbb úgyis kiderül, ezért nem érdemes 2018-ig várniuk!

11:35
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

A javaslat a vasárnapi pihenőnapról szól

A KDNP javaslatához természetesen csatlakozott a Fidesz, azért, hogy minden magyar ember számára biztosítsa a pihenést. Önök vasárnapi zárva tartásról beszélnek, mi pihenőnapról. Önök a multinacionális cégek érdekeit, mi a magyar emberek érdekeit tartjuk szem előtt - mondta L. Simon László.

Ha igaz az, amit Önök a szegénységről mondanak, akkor miért is követelik, hogy vasárnap is vásárolni lehessen? Nem érzik ezt ellentmondásnak? - kérdezte. A Balatonnál mindenki láthatja, hogy a törvény a kis és közepes vállalkozásokat szolgálja. A kormányon számon kérni az Országos Választási Bizottság döntését durva beavatkozás a jogállamiságba. Kérjük Önöket, hogy tartsák tiszteletben a jogállamiságot!

11:40
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Csóróságra szavaz, aki a Fideszre szavaz

Szél Bernadett (LMP) szerint nem gazembereknek kellene adni a pénzt, hanem a béreket kellene rendezni a 2016-os költségvetésben. Felszólalásában Lázár Jánost idézte, aki azt mondta: a közeljövőben nem tudunk versenyezni a nyugati bérekkel. Vagyis a csóróságra szavaz, aki a Fideszre szavaz - értékelt. Az LMP frakciója plakátokat emelt a magasba, mire Kövér László megvonta a szót Szél Bernadettől. Felszólalására így a kormány sem reagált.

11:45
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

KDNP: a népvándorlás kezelése rajtunk múlik

A népvándorlás várható volt, kezelése rajtunk múlik - mondta a kereszténydemokrata Harrach Péter. Bizonyos esetekben a nyugati országok beavatkozása volt a kiváltó ok - ismerte el. Európa nemzeti közösségeinek a védelme a mi felelősségünk, hiszen nem multikultúrák-, hanem monokulturális zárványok alakultak ki Európában - fogalmazott.

11:49
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence: csökken a szegénység

Javultak a szegénységi mutatók - mondta el válaszában Rétvári Bence. Ma már ingatlanpiaci bumról beszélhetünk. Növekszik a lakossági fogyasztás, ez teremtette meg a vasárnapi zárva tartás lehetőségét. Rétvári Bence a népvándorlásra nem reagált.

11:54
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: "Veszedelem a kerítésen túlról?"

A debreceni menekültszálló túlterhelt, oda nem embereknek kellene érkezniük, hanem embereknek kellene elmenniük, mégsem teszik zárttá a táborokat - mondta Z. Kárpát Dániel a tegnapi debreceni menekülttábor elött szervezett tüntetésre utalva. Miközben a balliberális oldal a nemzeti érdekek ellen hangulatot gerjeszt, a kormány semmit sem tesz a menkülthelyzet enyhítésére. A balliberálisoknak azt javasoljuk, hogy fogadjanak be egy hétre egy menekült családot. A kormánytól pedig azt kérjük, hogy tegye egyértelművé álláspontját! - mondta a jobbikos képviselő.

12:00
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Harapófogóba kerülhetünk

A külügyminiszter elismételte: 15 000 főt toloncolnának vissza Nyugatról Magyarországra. A kormány a számot vitatja, de a Balkánról érkező nyomással együtt harapófogóba kerülhet Magyarország. A legújabb adatok szerint már 71 287-en lépték át a szerb-magyar határt - tájékoztatott Szijjártó Péter.

12:06
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán: Nem támogatjuk az MSZP javaslatát

A feladat a gazdasági bevándorlók határon történő megállítása, ezért nem támogatjuk az MSZP bevándorláspárti javaslatát. Rogán Antal (Fidesz) a Jobbiktól azt kérdezte, hogy miért nem szavazta meg a biztonsági határzárról szóló törvény sürgősséggel való tárgyalását. 

Majd a görög csőd kapcsán a magyar gazdaság sikereiről beszélt. A magyar reformok működnek, most már csak azt kell elérni, hogy ezt ne tehessék tönkre azok, akik az IMF politikáját követnének, és felelőtlen politikát menekültügyben - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

12:10
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Valóban működik a magyar modell

A kormány 2010-ben visszautasította az IMF politikáját és saját útra lépett. Ma már több mint 4 millió fő dolgozik, a kormány azonban a cseh gazdaság mintájára öt millió foglalkoztatottban gondolkodik - mondta Szijjártó Péter.  

Magyarország bebizonyította, hogy lehet egyszerre csökkenteni az államadósságot és a hiányt, miközben nő a gazdaság és a foglalkoztatottság. 

12:14
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Mégsem tárgyalják az MSZP javaslatait

Levetették a napirendről az MSZP alternatív javaslatait (T/5324T/5325) a kormánypárti frakciók. Az MSZP még ma döntött volna mindkét előterjesztésről.

12:19
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Kontrát: Összefogásra van szükség

Polgárháborúk, terrorcselekmények dúlnak, népvándorlás indult. Ebben a történelmi helyzetben összefogásra van szükség, akárcsak a 16. században - kezdte a törvény előterjesztését Kontrát Károly államtitkár. Nem vagyunk frontország, mégis nehezebb helyzetben vagyunk, mint ők, mert Görögország nem fogja meg a bevándorlást. 

Az unió határain kívül ketté kell választani a gazdasági és a politikai menekülteket, erről döntött az Európai Unió - mondta Kontrát Károly.

12:22
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Gyorsul a menekültügyi eljárás

Ki kell toloncolni a gazdasági bevándorlókat. A mostani javaslat felgyorsítja a menekültügyi eljárásokat. A menedékjog iránti kérelem megismétlése a jövőben nem akadályozza meg a kitoloncolást. A nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva is elutasítható a kérelem.

12:23
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Közmunka

A menekültek a jövőben közmunkát vállalhatnak. Ennek célja, hogy hasznos értékteremtő munkával részt vehessenek ellátásuk költségeinek az előtermetésében. 

12:28
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Kontát: Európát védjük meg

A mi helyzetünk mindenki másétól különbözik. Nem vagyunk frontország, mégis ide érkezik a legtöbb menekült. Történelmi pillanatban vagyunk, a kerítéssel Európát védjük meg, ami a 16. század óta nem ismeretlen Magyarország számára - fogalmazott Kontrát Károly.

12:30
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Kucsák: korlátoznánk az itt maradást

A terrorfenyegetésre is tekintettel a javaslat célja korlátozni az ismételt menedékkérők Magyarországon maradásának a jogát - ismertette Kucsák László a törvényalkotási bizottság többségi véleményét. 

12:39
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Harangozó: Ijesztő javaslat

A mostani javaslat a kormány semittevését bizonyítja. A javaslatról a legtöbbet Kósa Lajos13 oldalas, nyelvhelyességi és jogalkotási pontosítása árul el - fogalmazott a kisebbségi vélemény ismertetése kapcsán Harangozó Tamás. Ijesztő eleme, hogy közterületen is elszállásolhatnák a menekülteket. A bizottság ülésén elsőként Szeged hangzott el, viccesen Botka László szocialista polgármester lakása. 

Mi lesz addig, amíg a déli szögesdrótot felhúzzák? Francois Hollande francia elnök szögesdrót nélkül is, egy éjszaka alatt lezárta a határt. Érthetetlen, hogy miért nem támogatják az embercsempészek börtönbüntetését - utalt az MSZP alternatív javaslatára, a bíróság jelenleg ismételten csak felfüggesztett börtönbüntetést rendel el. A menekültügyi eljárások kezelése miatt a köztisztviselők már ma is 24 órát dolgoznak. A mostani javaslat megoldás helyett veszélyezteti a menekülteket és a magyar állampolgárokat egyaránt - fogalmazott.

12:45
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán: A legsikeresebb nemzeti konzultáció

Amikor a kormány először beszélt a menekültkérdésről a baloldal még tagadta a probléma létezését. A kormány a legsikeresebb nemzeti konzultáción van túl. Több, mint egymillió levelet kültdtek vissza, a lakosság szigorításra kérte a kormányt.

Ha Önök húzzák az időt, akkor ezzel késleltetik a megoldást. Mondjuk ki, hogy a kormányon kívül senki, a Jobbik sem, támogatta a törvény sürgős tárgyalását. Ma egyértelműen ki fog derülni, hogy ki bevándorláspárti. Aki erre a törvényre nemmel szavaz, az a bevándorlásra szavaz. Igenis szükség van a kerítésre, mert ahol a biztonsági határzár megépült, ott hetedére csökkent a bevándorlás - mondta a Fidesz vezérszónokaként Rogán Antal és a törvény támogatását kérte az Országgyűléstől.

12:52
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

A politikai elit megosztott

A bevándorlás megosztotta a politikai elitet. Van egy bevándorláspárti csoport, akik plakátokon azt üzenik a menekülteknek, hogy Welcome to Hungary. A bevándorlás pártolása a magyar emberek érdekének a semmibe vétele - véli Kósa Lajos, a Fidesz második vezérszónoka. 

Nincs az a politikai üldözött, akit Görögországban tovább üldöznének. A görögök szándékosan kevés pénzt szántak a menekültügyi intézményrendszerre, ezért az Európai Unió bírósági határozata Görögországot nem biztonságos országnak nyilvánította, ahova nem lehet visszaküldeni a menekülteket. Innen látszik, hogy milyen álságos az unió álláspontja. Az unió az embercsempészek elleni akciókat sem vitte következetesen végbe. 

12:55
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: "Az ember elaljasult"

A Fidesz képtelen megvédeni az országot és a lakosságot. A kormány fél évig nem tett semmit és a mostani javaslat sem hoz valódi megoldást. 

Harangozó Tamás az MSZP politikai véleményét versben mondta el. Kósa és Rogán rasszista szavai méltatlanok e Házhoz - fogalmazott. 

13:03
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Vejkey: nem hangzott el rasszista kijelentés

Vejkey Imre (KDNP) Harangozó Tamás szavaira reagálva úgy érezte, hogy meg kell védenie a Fideszt. Nyilvánvalóan nem hangzottak el rasszista kijelentések - mondta. 

A jelenlegi helyzetben nem lehet más felelős döntést hozni, mint hogy Magyarország határzárat épít és igyekszik az embercsempész hálózatokat felderíteni. Egyértelmű siker, hogy Magyarország nyomására az ezer sebtől vérző kvótajavaslat lekerült az unió napirendjéről és a menekültek befogadása a jövőben önkéntes lesz. Magyarország Bulgáriával külön elbánásban részesül, de ez nem jelenti a szolidaritás hiányát részünkről - hangsúlyozta.

13:10
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

A kivételes eljárás nem véletlen

Azért volt szükség kivételes eljárásra, hogy a döntés ne halasztódjon az őszi ülésszakra. Azonnal és komoly problémáról van szó, ha nem tennénk semmit az illegális bevándorlás az év végére elérhetné a 120-130 000 főt - összegzett Vejkey Imre.

13:16
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Arcpirító, hogy az MSZP rasszizmust kiált

Z. Kárpát Dániel a Jobbik vezérszónokaként arcpirítónak nevezte az MSZP álláspontját. A balliberális oldalról a nemzet önvédelmének reflexe eltűnt. A Jobbik határvédelmet és a menekültek zárttá tételét követeli. Elfogadthatatlannak tartja, hogy a menekülteket zárt táborokon kívül is elszálásolhassák. Ellentmondás van a kormánykommunikáció, szigorításra vonatkozó üzenetei és a debreceni szálló bővítése között. A menekültek átmeneti segítése nem jelenthet integrációt - fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

13:24
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Nevezzék meg a felelősöket!

A jobbik időben szólt - emlékeztetett Mirkóczki Ádám, a kormány viszont sokáig érdemben nem reagált. Amíg az unió ilyen képmutató külpolitikát folytat, nem várható a menekültáradat csökkenése - véli a Jobbik második vezérszónoka. Önöknek tudniuk kell, hogy ki mellé állnak, amikor, akár a Közel-Keleten, akár máshol a nagyhatalmaknak adnak támogatást - utalt a kurdisztáni hadműveletben történő magyar részvételre. Önök az Európai Unió legnagyobb parlamenti pártja, az Európai Néppárt tagjaként, arra használják tagságukat, hogy megnevezik a felelősöket! - szólította fel a kormánypárti képviselőket. Nem tudom sajnálni Franciországot a menekültek miatt, amikor a mai napig gyarmati adót szed, akárcsak Nagy-Britannia és sorolhatnám - fogalmazott Mirkóczki Ádám.

13:27
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: A törvény beleillik a műsorba

A törvény beleillik a műsorba, a javaslatok a politikai színházat, nem a valódi megoldást szolgálják. Rogán Antal meg is fogalmazta: vannak a bevándorláspártiak és a bevándorlás ellenzők. Üzenem Rogán Antalnak, hogy a világ nem olyan egyszerű, ahogy azt a Fidesz látja - kezdte felszólalását Schiffer András. 

13:30
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Számos kérdésre nincs válasz

A kurdisztáni hadviselés kapcsán az LMP már feltette a kérdést, hogy mi fog történni a beavatkozás után, de semmiféle választ nem kapott. Az első  idegenelllenes hangokat a koszovói állam összeomlása váltotta ki. Az LMP világos külpolitikai álláspontot szeretne látni arról, hogy mitől várható stabilitás a háborús térségekben. Schiffer András sajnálatonak nevezte, hogy ilyen álláspont nem látható.

13:35
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Nem most kezdődött a menekülthullám

2010 óta rendkívül alacsonyak a menekülthullámra szánt források. Önök egy milliárd forintot szántak konzultációra, ami bújtatott pártfinanszírozás. Elutasították az európai javaslatokat, és közben azt kommunikálják, hogy Európa nem segít. Felmondták a dublini egyezményt, majd 24 órán belül viszakoztak. Mai napig nem világos a kormány álláspontja. Döntést hoztak egy drótkerítésről laza 22 milliárdért, amit lássunk be, nem lesz nehéz megkerülni. Riogatnak a visszatoloncolással, holott ezt a statisztikák nem igazolják vissza - sorolta az LMP kritikáit Schiffer András. 

13:39
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Méltányos eljárásra lenne szükség

Magyarország fogadja be a legkevesebb menekültet Európában és itt a leggyorsabb az eljárás. Az eljárás további gyorsítása veszélyezteti a méltányos eljáráshoz való jogot. A közfoglalkoztatás nem ördögtől való, de ez a típusú foglalkoztatás kiszolgáltatottá teszi az emberek. A valódi megoldás a zárt és a nyitott táborok közti átjárás lenne.

Az embercsempészek alkalmazása nem változtat azon a tényen, hogy ezek az emberek a halál torkából menekülnek, ezért méltányos eljárásra lenne szükségük, a mostani javaslat ezt nem garantálja - mondta Schiffer András.

13:45
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

PM: Értelmetlen kidobni 32 milliárdot

Szabó Timea szerint értelmetlen és felesleges kidobni 32 milliárd forintot egy olyan kerítésre, amin át lehet mászni vagy át lehet vágni. A debreceni és felcsúti focicsapatokban találjuk az első gazdasági bevándorlókat - üzente Kósa Lajosnak. 

A javaslat a jogorvoslati jog elvételével alaptörvényt sért, ezért a PM bírósághoz fordul. A kormány strasbourgi büntetések tömegére számíthat a párt szerint. A PM a közmunkával sem ért egyet, ami most még csak lehetőség, de félő, hogy hamarosan kötelezettség lesz - fogalmazott. Elfogadhatatlan, hogy a javaslat értelmében elvehetik a menekültek pénzét, amikor a menekültek ellátását nem a magyar adófizetők fizetik. A kerítésre szánt összeget béremelésre kell költeni a PM szerint. 

13:52
július 06, 2015
Vágólapra másolva!

Együtt: A kerítés szimbólum

Az országba érkezők 98 százaléka három napon belül elhagyja az országot - hangsúlyozta a független Szelényi Zsuzsanna. A menekültek nem akarnak itt maradni, ezért félrevezető a kormány tömeges bevándorlásról szóló állítása.

A kerítés szimbolikus: bezárkózást és kizárást hoz, miközben nem tartja távol azokat, akik az életüket mentik. Zárszóként a pápa szavait idézte, aki Isten bocsánatát kérte a kerítésépítőkre. Ezzel véget értek a vezérszónoki felszólalások. Köszönjük a figyelmet!