Így szerezte meg egy nő haldokló szomszédja vagyonát Budapesten

Vágólapra másolva!
Öröklési szerződést kötött egy nő a haldokló szomszédjával, hogy megszerezze annak vagyonát. Az ügyészség figyelmeztet, az öröklési szerződés hasznos lehet, de vissza is élhetnek vele.
Vágólapra másolva!

Pert indított annak a nőnek a tulajdonjoga törlése érdekében a Pest Vármegyei Főügyészség, aki öröklési szerződést kötött a súlyos beteg, haldokló idős szomszédjával - írja a Magyar Nemzet.

Ugyan sok idős, támogatásra szoruló ember köt öröklési szerződést, hogy biztonságban tudják magukat, és megfelelő gondoskodásban legyen részük, pláne, ha a rászoruló személy körül nincs olyan családi környezet, amely ezt biztosítaná, ám ezzel vissza is lehet élni

 – figyelmeztet az ügyészség. Kiemelték, hogy az örökhagyó ugyanis már életében örökösévé nevez valakit, aki a szerződés alapján tartására, gondozására köteles élete hátralévő részében. Ha a gondoskodást vállaló személy annak tudatában köti meg a szerződést, hogy az örökhagyó közeli halálára nagy bizonyossággal számítani lehet, akkor lényegében elenyésző gondoskodás fejében jut hozzá a szerződésben kikötött vagyonhoz, jellemzően a haldokló házához.

Az ilyen szándékból történő szerződéskötést a társadalom mélyen elítéli, amelyet a jog azzal fejez ki, hogy a szerződést jó erkölcsbe ütközőnek, vagyis semmisnek, tehát meg nem kötöttnek tekinti.

Az ügyészség szerint a nő és a súlyos beteg szomszédja is hasonló körülmények között állapodtak meg: a későbbi örökhagyó, egy idős hölgy eleinte nem szorult gondoskodásra, mivel testvérével élt együtt, a nő pedig csak alkalomszerűen nyújtott segítséget ebben-abban. Az idős hölgy egészségi állapota azonban súlyosan megromlott, majd kórházba került, ettől kezdve igénybe vette a szomszédja segítségét különböző dolgok elintézésében. A nő a kórházba is bement hozzá, ahol az idős szomszédja állapotát látva és a kezelőorvosok tájékoztatásából tudta, hogy hamarosan meghal.

A nő gyorsan intézkedett, és egy ügyvéddel öröklési szerződést készíttetett, egy hét múlva pedig meg is kötötték a szerződést: eszerint természetbeni tartás fejében örökölte az örökhagyó ingatlanát, egy Pest vármegyei lakóház egyketted tulajdoni hányadát. Miután a szomszéd elhunyt, a közjegyző a szerződés alapján a hagyatéki eljárásban átadta az ingatlan hagyatékot a nőnek. A történtek miatt a betegségben meghalt nő hozzátartozója fordult az ügyészséghez.

Az ügyészi álláspont szerint a nő már akkor kötötte meg az idős hölggyel az öröklési szerződést, amikor tudta, hogy az örökhagyó életkilátásai rendkívül rosszak, és a közeljövőben meg fog halni. Ebből következően a szerződésből eredő kötelezettségeit nem vagy legfeljebb rendkívül rövid ideig kell majd teljesítenie, ez azonban jó erkölcsbe ütköző, így érvénytelen.

Az ügyész keresetéről a Budapest Környéki Törvényszék fog dönteni.