Több millió forintot csalt ki mesekönyvekkel egy pesti nő

Vágólapra másolva!
Egy pesti nő közel két éven keresztül az internetre töltött fel hirdetéseket, amikben olyan eladásra kínált termékek voltak, amelyek sosem léteztek. Ezek között számos mesekönyv is volt, amit rengetegen megvásároltak több tízezer forintért. A csaló nő a hamis hirdetésekkel rengeteg embert vert át.
Vágólapra másolva!

Egy Pest vármegyében élő nő 2021 októberétől egészen 2023 augusztusáig hamis hirdetések árából élt. A csaló nő egy közösségi oldalon kínált eladásra mesekönyveket, diafilmeket, diavetítőket és képregényeket, úgy hogy azok valójában sosem voltak nála. A hirdetéseire országszerte talált vásárlókat, akikkel az egyeztetés után a vételárat előre utalással fizetettet ki. A fizetésekhez mindig új bankszámlaszámot adott meg. 

A vásárlók akik a gyerekeiknek vagy unokáiknak akartak új mesekönyveket venni rendszeresen 10 ezer, de akár 30 ezer forintot is kiadtak egy-egy rendelés során. Azonban a könyvek sosem értek oda a vásárlókhoz. 

A csaló nő 120 embertől összesen másfél millió forintot csal ki a hamis hirdetésekkel, aminek egy részét a megkárosított vásárlók felszólítására a vádemelés előtt megtérítette.

Az ügyészség 120 üzletszerűen elkövetett csalással vádolja a nőt. A bíróság tárgyalás nélkül bűnösnek találta a nőt, ezért 2 év fogházbüntetést ítélte, aminek a végrehajtását 4 évre felfüggesztette. Az ítélet jogerős. 

mesekönnyvvel csalt ki pénzt egy nő 120 emberből
A képeken a vásárlók beszélgetési láthatóak a csaló nővel.
Fotó: Magyarország Ügyészsége

Egy székesfehérvári nőre is felfüggesztett fogház büntetés várhat, ugyanis egy év alatt negyvenhét embert tévesztett meg hamis internetes hirdetésekkel. Álnéven, hamis profilról kínált eladásra nem létező termékeket, majd miután a vevők elutalták a termékek árát, a nő elérhetetlenné vált. 

Ugyanilyen módon csalt ki pénzt egy év alatt közel 300 embertől egy fiatal, húszas éveiben járó  férfi, akinek egy társa is segített azzal, hogy megadta a számlaszámát, és ő fogadta a csalásból származó összegeket, ezért neki pénzmosás miatt kell felelnie.

Hasonlóképpen tett egy másik, 30 év körüli baranyai férfi is, ráadásul ő még azt követően is folytatta a csalásokat, hogy tetten érték, miután 300 embert átvert. Ez azonban nem szegte kedvét, további 157 embert tévesztett meg a nyomozás időszaka alatt. A sorozatos csalások csak azután értek véget, hogy a férfi megkezdte börtönbüntetését.

Egy kecskeméti férfi élettársával együtt, álnéven követte el az internetes csalásokat, ezzel szintén másfél év alatt 5 millió forintra tettek szert, amit több, mint 100 embertől csaltak össze. Ugyanígy vált néhány hónap alatt milliomossá egy frissen szabadult, börtönviselt férfi is.