Megkezdték a szúnyogok irtását Magyarországon

Aedes, szúnyog, Dengue, láz,
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/Niny2405
Vágólapra másolva!
Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyogirtás, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik.
Vágólapra másolva!

A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét juttatnak a vízbe. Ez a fehérje kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.

A héten a Tisza mentén és a Tisza-tónál, valamint a Körösök holtágain biológiai módszerrel irtják a lárvákat. 

Ötezer hektárnyi területen repülőről szórják a szilárd fehérjetartalmú készítményt. A korai tavasz miatt a szokásosnál hamarabb kezdtek a fák lombosodni, ami megnehezíti az irtást.

Szúnyog, illusztráció
Fotó:  Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Librar / Wikimedia Commons

A levegőből kijuttatott folyékony biológiai készítmény jelentős része fennakadna az ártéri erdős területeken lévő fák levelein, ezért granulátumot alkalmaznak. A szilárd halmazállapotú készítmény áthatol a lombozaton, így bekerül a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok március eleje óta országszerte hétről hétre elemzik a lárvák és szúnyogok fejlettségi állapotát és számát. Ez alapján tervezik meg a szúnyogirtás menetét. A hetente frissülő program nyomon követhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Fotó: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

Minél kevesebb a szúnyoglárva, annál kevesebb a kifejlett szúnyog. Éppen ezért érdemes a ház körüli kisebb vizeket lefedni, kiönteni, rendszeresen cserélni. 

Egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben százával, akár ezrével fejlődhetnek szúnyogok. Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy hosszabb ideig ne tudjon bennük megállni az esővíz. 

Fotó: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatót készített, amelyet itt olvashat el.