Közel ötven embert vert át hamis hirdetésekkel egy internetes csaló

csaló, csalás, internetes csalás, hacker
Megtévesztő számlaértesítőket küldenek csalók az E.ON nevében
Fotó: Shutterstock/Brian A Jackson
Vágólapra másolva!
Felfüggesztett fogház várhat arra a székesfehérvári nőre, aki egy év alatt negyvenhét embert tévesztett meg hamis internetes hirdetésekkel. Álnéven, hamis profilról kínált eladásra nem létező termékeket, majd miután a vevők elutalták a termékek árát, a nő elérhetetlenné vált..
Vágólapra másolva!

A nő 2020 szeptemberétől több mint egy éven keresztül kínált eladásra internetes oldalakon különböző használati tárgyakat – fúrógépeket, ruhákat, játékokat –úgy, hogy 

azokkal valójában nem rendelkezett, a hirdetésekhez internetről letöltött képeket használt. A nő emellett álnevet és hamis profilképet használt, hogy titokban maradjon a valódi személye. A nő vevőktől előre utalással kérte a megrendelt termékek előlegét, árát, esetleg postaköltségét.

 A vevők a pénzt a nő által megadott, saját nevén lévő bankszámlára átutalták.

Az egyik esztergomi nő egy műkörömépítő csomagot szeretett volna megvásárolni, míg  egy tatabányai férfi állványos fúrógépet rendelt, azonban mindannyian ugyanúgy jártak: 

semmit nem kaptak az előreutalásért cserébe, és a pénzüket sem látták viszont,

Az  ügyészség a büntetlen előéletű nővel szemben felfüggesztett fogházbüntetés, illetve vagyonelkobzás kiszabását javasolta, emellett azt, hogy a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság kötelezze nőt az áldozatok kárának megtérítésére.

Ugyanilyen módon csalt ki pénzt egy év alatt közel 300 embertől egy fiatal, húszas éveiben járó  férfi, akinek egy társa is segített azzal, hogy megadta a számlaszámát, és ő fogadta a csalásból származó összegeket, ezért neki pénzmosás miatt kell felelnie. 

Hasonlóképpen tett egy másik, 30 év körüli baranyai férfi is, ráadásul ő még azt követőenn is folytatta a csalásokat, hogy tetten érték, miután 300 embert átvert. Ez azonban nem szegte kedvét, további 157 embert tévesztett meg a nyomozás időszaka alatt. A sorozatos csalások csak azután értek véget, hogy a férfi megkezdte börtönbüntetését. 

Ősszel egy gelénesi nő is bíróság elé került, miután hamis hirdetésekkel csalt ki pézt az emberektől, játékkonzoloktól baba-mama termékekig mindent kínált eladásra, ám ezek közül egyikkel sem rendelkezett. Másfél év alatt 500 embert sikerült megtévesztenie, 15 milliós kárt okozva nekik. 

Egy kecskeméti férfi élettársával együtt, álnéven követte el az internetes csalásokat, ezzel szintén másfél év alatt 5 millió forintra tettek szert, amit több, mint 100 embertől csaltak össze. Ugyanígy vált néhány hónap alatt milliomossá egy frissen szabadult, börtönviselt férfi is. 

Egy tiszalúci fiatal egy másik ember nevét és profilját felhasználva vert át több, mint 80 embert azzal, hogy nem létező játékkonzolokat és motoralkatrészeket kínált eladásra. Összesen 2 milliót csalt ki áldozataitól, akik között családtagok és ismerősök is voltak. 

Egy hatvani férfi pedig drága autókról tett közzé hamis hirdetéseket, majd miután megkapta a pénzt, elérhetetlenné vált, és leszedte a hirdetéseket a netről. Rövid időn belül 15 millió forintra tett szert.