Óriási siker volt az idei busójárás, rengeteg turista látta a fesztivált

Vágólapra másolva!
Teltházat hozott a busójárás a mohácsi szálláshelyeknek, a héten zárult busójárás idén is látogatók tízezreit vonzotta a Duna-parti városba, a farsang utolsó csütörtökétől húshagyókeddig tartó rendezvénysorozat turisztikai forgalomra gyakorolt hatását jelzi, hogy a teljes februári mohácsi forgalom több mint fele ezen a hétvégén valósult meg, a szálláshelyek bevételeik közel 60 százalékát tavaly ennek a rendezvénynek köszönhették - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénteken az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az UNESCO kulturális világörökség részét képező télűző-tavaszköszöntő népszokás 2012 óta a hungarikumok listájára is feliratkozott. Bár elsősorban kulturális értékként lehet rá tekinteni, turisztikai hatása is kiemelkedő, hiszen minden évben jelentős lendületet ad a város februári forgalmának.
 

Az idén február 8. és 13. között zajlott busójárás idején közel 

84 százalékos szobakapacitás-kihasználtságot mértek a magán- és egyéb szálláshelyeken.

A busójárás hétvégéje pedig egy főszezoni, augusztus 20-i hosszúhétvége vendégforgalmánál is jelentősen magasabb. Idén például a busójárás legnépszerűbb időszakában, 

péntektől vasárnapig a szállodák kihasználtsága jóval meghaladta a 90 százalékot

 - emelte ki az MTÜ.

Mohács, busójárás, 2024,
Mohács, busójárás
Fotó: Ruprech Judit / MTI/Ruprech Judit

 Az eseménysorozat a tavalyinál 3 százalékkal több, mintegy ezer vendégéjszakát hozott a város szálláshelyeinek. Átlagban az egy, illetve három napos foglalások voltak a legjellemzőbbek. 

A szálláshelyeket túlnyomó többségükben Budapestről és környékéről, valamint Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád vármegyéből érkezők töltötték meg. 

A legtöbb külföldi pedig Szlovákiából és Németországból érkezett,

míg a legtávolabbi országból fogadott turista egy egyesült államokbeli vendég volt - ismertette a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.