Koltay András: Önmagában a szólásszabadság jogi védelme nem képes megteremteni a színvonalas közbeszédet

Koltay, András, Szólásszabadság, konferencia, Várkert, Bazár, 2024.02.20.,
Koltay András, az NMHH elnöke.
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
Vágólapra másolva!
Koltay András A szólásszabadság és a "szólásszabadság" című előadásában kifejtette, hogy a sajtószabadság védelme nagyon jól körülhatárolható szabályokon nyugszik. A Századvég konferenciáján kifejtette, hogy egyfajta társadalmi szerződés szerint az államok alkotmányos védelmet adnak a különböző médiaszervezeteknek, amelyek így védelmet adnak a demokráciának azzal, hogy tájékoztatják az embereket.
Vágólapra másolva!

Az NMHH elnöke leszögezte: a jogi szabályokban a társadalmi felelősségvállalás nincs előírva konkrétan, és a függetlenséghez valóban elfogulatlanságra van szükség. A média felelősségében a jogi és a nem jogi elvárások eltérnek egymástól, de a nem létező jogi elvárások sokszor nem kerülnek teljesítésre. Koltay András hangsúlyozta, hogy a jogi értelemben vett és a tényleges szólásszabadság kapcsán fontos elmondani, hogy a társadalomban eltérő normarendszerek szabályozzák ezt, főként közmegegyezés alapján. 

Koltay András megemlítette azt is, hogy 

önmagában a szólásszabadság jogi védelme nem képes megteremteni a színvonalas közbeszédet, de az is igaz, hogy a mai nyilvánosság környezetében egyértelművé vált, hogy a társadalmi normák nem közmegegyezésen alapulnak, hanem azon múlik, ki hangosabb.

Az elnök szerint aki ma hangosabb, az győz, és erre példa a Me too mozgalom is, amely oldja a jogi normákat, és képes tönkretenni életeket, karriereket is. Áldás és átok is egyben, ha mindenki beszélhet. A jogi szabályok csak egy pontig tudják a közbeszéd állapotát befolyásolni. Koltay szerint fontos probléma az online platformok kapcsán, hogy azok mindegyike magánkézben van, így nem vonatkoznak rájuk jogi korlátok, ők szabják meg mit lehet és mit nem lehet.

Koltay, András, Szólásszabadság, konferencia, Várkert, Bazár, 2024.02.20.,
Koltay András az előadása során. Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Koltay András megemlített egy pert, ami az USA-ban zajlik, mert a Biden-kormányzat beleszólt, hogy egy adott platformon mit kellene cenzúrázni és mit nem. Az ügyben nemsokára ítélet születhet.

Az NMHH elnöke előadása végén arról is beszélt, hogy a jog és a valóság az esetek nagy részében eltér egymástól. Lényegében 200 éve is azt gondolták az emberek, hogy a szabad szólás fontos. Koltay szerint ez ma is aktuális, elengedhetetlen. Érdemes ezért a célért lépéseket tenni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK