A fővárosiak és a vidékiek is elégedettek a rezsicsökkentési intézkedésekkel

rezsiutalvány
Budapest, 2019. szeptember 2. Egy postás rezsi-utalványt kézbesít egy XIII. kerületi nyugdíjasnak 2019. szeptember 1-jén. Az elmúlt években a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány formájában kaptak pluszjuttatást, de mivel az Erzsébet-utalvány megszűnt, most 9 ezer forint értékű rezsiutalványt biztosít számukra a kormány. Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, azzal hozzátartozóikat is segíthetik, a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A Real PR 93. friss közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a budapestiek és a vidékiek egyaránt elégedettek a magyar kormány rezsicsökkentési intézkedéseivel - számolt be róla a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A felmérés adatai szerint míg szeptemberben a felnőtt lakosság 40 százaléka volt elégedett a kormány rezsicsökkentési intézkedéseivel, márciusban már 49 százalékra nőtt az elégedettek aránya. Miközben negyedével nőtt a derűlátók köre, hatodával, 52 százalékról 44 százalékra csökkent az inkább elégedetlenek csoportja.

A biztos szavazók körében még nagyobb fordulat történt, 44 százalékról 53 százalékra nőtt a kormány rezsicsökkentési intézkedéseivel elégedettek aránya, s 50 százalékról 42 százalékra csökkent az inkább elégedetlenek köre.

A rezsicsökkentés működőképessége a fővárosiakat és a vidékieket is meggyőzte. A budapestiek körében 35 százalékról 46 százalékra, a Budapesten kívül élők körében 42 százalékról 50 százalékra nőtt az elégedettek aránya, míg a kételkedők szeptemberi aránya a fővárosban 56 százalékról 44 százalékra, vidéken 51 százalékról 44 százalékra csökkent.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az előzetes várakozásaikhoz képest a magyarok többségét nem érte kellemetlen meglepetés a fűtési szezon alatt.

A felnőtt lakosság kétharmadának (65 százalék) nem lettek magasabbak az áram- és gázszámlái annál, mint amekkorára számított, ezen belül 9 százalékuk egyenesen kisebb számlákat kapott az utóbbi időben, mint ahogy azt előzetesen gondolta.

A háztartások 56 százaléka a számításainak megfelelő összegű rezsiszámlákkal találkozott az elmúlt hónapokban. Nem éri el a lakosság harmadát (30 százalék) azok aránya, akiknek a rezsiszámlái magasabbak, mint amit korábban kalkuláltak.

A kérdés vizsgálata fővárosi és vidéki bontásban is azonos képet mutat: Budapesten és azon kívül egyaránt 65 százalék azok aránya, akiknek nem lettek magasabbak az energiaszámlái, mint amire előzetesen számítottak. Ezen belül azonban vidéken kétszer annyian vannak (10 százalék), akiket pozitív meglepetés ért, a vártnál alacsonyabbak a rezsiköltségei. Budapesten ez az arány 5 százalék.