Szijjártó Péter gratulált Geert Wilders holland jobboldali pártvezetőnek

politics Horizontal
Dutch member of Parliament and leader of the far-right Party for Freedom (PVV) Geert Wilders (C) raises his glass in a cafe during a visit to the town of Volendam, on March 3, 2017, ahead of March 15 general elections. Wilders and his far-right Freedom Party said March 1 that they would resume their public activities after suspending them last week because of a security scare. Wilders and his party halted all election activities the prior week after a police officer of Moroccan descent was arrested for allegedly leaking information about Wilders's movements to a Moroccan crime gang. / AFP PHOTO / ANP / Jerry Lampen / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Levélben gratulált Geert Wildersnek, a jobboldali holland Szabadságpárt (PVV) "földcsuszamlásszerű" választási győzelméhez Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Geert Wilders köszöntét fejezte ki és bízik abban, hogy hamarosan személyes találkozóra is sor kerülhet kettejük között - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szombaton.
Vágólapra másolva!

Az MTI-hez eljuttatott, angol nyelvű gratuláló levélben Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Geert Wilders és pártja "földcsuszamlásszerű győzelme bizonyítja, hogy a politikai mozgalma által felvetett kérdések társadalmunk szívéig hatolnak" és ezt a holland választók is így gondolják.

- írta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a jövőben tovább erősödhet az együttműködés. A miniszter felidézte, hogy mindig élvezte a Geert Wildersszel folytatott beszélgetéseket és reményét fejezte ki, hogy hamarosan újra találkoznak.

Wilders reagált is

Geert Wilders válaszában megköszönte Szijjártó Péter levelét és hozzátette:

A Geert Wilders vezette jobboldali, migrációellenes és euroszkeptikus Szabadságpárt a nem hivatalos végeredmény szerint a szavazatok legkevesebb 25 százalékát szerezte meg az előrehozott választásokon szerdán.

Geert Wilders Forrás: AFP/Remko De Waal

A párt ezek alapján a 150 képviselői helyből 37-et mondhat magáénak. A Szabadságpárt megduplázta támogatottságát a legutóbbi, 2021-es választási eredményéhez képest. A holland választási tanács december 1-jén teszi közzé a hivatalos végeredményt, december 5-én pedig lemond a régi parlament, és az új képviselők december 6-án leteszik esküjüket.