Navracsics Tibor: Tagállami hatáskörben kell maradnia a területfejlesztésnek

Szuverenitás, konferencia, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, Várkert Bazár, 2023.11.13.
Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter
Vágólapra másolva!
Fontos, hogy tagállami hatáskörben maradjon a területfejlesztési politika – mondta el Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Századvég Szuverenitás Konferenciáján, a Várkert Bazárban. A miniszter szerint az EU-ban egyfajta jogállamisági dzsihád zajlik, sok ideológiát akarnak a tagállamokra erőltetni. A miniszter szerint félő, hogy a kohéziós politika a déli területekre fog fókuszálni, mégsem erre lenne feltétlenül szükség.
Vágólapra másolva!

Kenyeres Kinga, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója beszélgetett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel. A beszélgetés elején Kenyeres Kinga ismertette, hogy az Európa Projekt kutatás rendkívül fontos azért is, mert kiderül az adatokból, pontosan mit is gondolnak az európai polgárok. A gazdaság helyzetét tekintve nem túl optimisták az emberek, és Nyugat-Európa egyre inkább kezd pesszimistává válni.

Alapvetően az emberek az Európai Unióról jó véleménnyel vannak, viszont ugyanez a vezetőkkel kapcsolatban már nem mondható el. A migráció, a szankciók és a gazdasági helyzet is fokozza a negatív kilátásokat.

A válságok és veszélyek korát éljük

Navracsics Tibor kérdésre kifejtette, hogy gyakran összekötjük az Európa kontinens hanyatlását, pozícióvesztését az európai integrációval. Navracsics szerint az emberek saját maguk tették tönkre Európát, elegendő, ha a világháborúkra, és akár a jelenleg is zajlókra gondolunk. Az EU becsúszott politikai és gazdasági értelemben is az USA alá, és amikor az EU saját külpolitikát akart meghatározni, nem sikerült. A miniszter szerint az EU nem egyenrangú partnere az USA-nak és Kínának sem. Ma jól látszódik a reményvesztettség, hiszen a három balti állam gondolja úgy, hogy a következő évek jobbak lesznek – szerinte ez jól mutatja, hogy mivel kell most szembenézni.

Navracsics Tibor felidézte: a második világháború utáni fejlődést ismét felváltják a válságok, és az Európai Bizottság meggyőződése szerint szereptévesztésben van, nem azért mert politikai szerepet játszik, de olyan politikai premisszák alapján határozza meg a saját helyzetét, amely nincs tisztázva európai szinten. Mást értenek például jogállamiságon minden tagállamban. Navracsics Tibor szerint

egyfajta jogállamisági dzsihád zajlik, sok ideológiát akarnak a tagállamokra erőltetni. Az uniós integráció sikerét eddig az adta, hogy a politikai vitákat is tudták kezelni, és megbeszélték a konfliktusokat, de ez az utóbbi tíz évben ez megváltozott, és szerinte, ha ezen nem változtatnak, akkor súlyosabb lesz a helyzet.

Kenyeres Kinga, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Fotó: Polyák Attila - Origo

Uniós források zsarolásra

Szankciós eszközzé vált az uniós források kifizetése, és ezzel sérül egy szakpolitika is – mondta el Kenyeres Kinga, aki felvetette, hogy a következő hétéves ciklusban felmerül majd, hogyan haladnak az uniós források felhasználásával a tagállamok, de mi van, ha azért lesz jó az eredmény, mert nem kapják meg a nekik jogosan járó forrásokat?

Navracsics Tibor szerint az EB politikáját az a kettősség jellemzi, hogy a politikai szempontokat univerzálisan érvényesnek fogadják el uniós szakpolitikák alátámasztására. Tavaly óta zavartalanul jönnek a mezőgazdasági források Magyarországra, de a többi forrás mégsem érkezik. Miért? Mert a jogállamisági kritériumokra itt tud jobban hivatkozni az EB. Navracsics szerint eddig nyolc tagállamnak nem folyósítottak pénzt, tulajdonképpen lábon lövi magát az EU, mert miközben kitűznek egy célt, utána politikai okokra hivatkozva saját maguk szabotálják annak eredményességét.

A nemzeti újjáépítési tervvel egyetért az EB, finanszírozhatónak tartja, de mégsem ad pénzt, majd ők fognak végül kritizálni, amiért nem teljesítettük a célokat. A miniszter példát is említett: 2026 nyár végéig kell elkészülni az újjáépítési alapból finanszírozott beruházásoknak, de már csúszás van, mert politikai játszmát kezdett az EB a tagállamokkal. Navracsics Tibor úgy látja, hogy a '80-as években nem vitték szakpolitikai szintre a politikai viták eldöntését, és a nagypolitikai vita az intézmények keretein belül zajlott.

Az EB egyfajta legfőbb civilizátorként osztályozza a tagállamokat, és az unión belül is egy többsebességes Európát alakít ki.

Kiemelt jelentőségű a régiók fejlesztése

Kenyeres Kinga felvetette, hogy a régiók helyzetbe hozása során felvetődnek problémák, mert a regionális politikák során nem igazán látszódik, hogy ezek a pénzek szolgálnák a fejlődést. Navracsics Tibor úgy látja, hogy egy felzárkózó térség fejlesztését nem tudják pontosan, hogyan kellene végrehajtani. A különböző régiók kinőtték az EU kohéziós politikájának kereteit, elég ha Prágára, vagy Budapestre gondolunk, de az Észak-Alföldi régió fejlesztése sokkal sürgetőbb lenne. A felzárkózás széttartó. A nagyvárosok jól tudnak élni az előnyükkel, és ki tudják használni a fejlesztéseket, de a kisebb régiókban szükség lenne a fejlesztésekre, és amikor nem adja oda az EU ezeket a forrásokat, akkor a vidékkel szúr ki, nem Budapesttel. Sok térség van, amit fel kellene zárkóztatni.

Sajnos az EU most is azoknak a régióknak kedvez, amelyek migrációval, fiatalkori munkanélküliséggel stb. küzdenek. A közép-európai országoktól a dél-európai országokra irányul az Unió figyelme.

A közép-európai országok jól teljesítenek, és ezzel szemben a spanyol gazdaság szinte összeomlott a koronavírus-járvány idején is. Félő, hogy a kohéziós politika tehát a déli területekre fog fókuszálni, mégsem erre lenne feltétlenül szükség.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Fotó: Polyák Attila - Origo

Területfejlesztési politika a jövő

Kenyeres Kinga vezérigazgató felvetette, hogy Magyarország új területfejlesztési koncepciója alapján milyen szempontokat fog tudni javasolni az EU-nak? Navracsics Tibor kiemelte, hogy szeretnének érvényt szerezni annak, mert ha az EU egy egység, akkor a földrajzi súlyra hangsúlyt kell fektetni. A területfejlesztéshez hasonlóan meg kell lennie a földrajzi kiegyenlítettségnek is azért, hogy a régiók megfelelően tudjanak fejlődni. A miniszter szerint a területfejlesztési törvény újdonsága a térségi alapú területfejlesztés, mert fontos az együtt kezelendő térség kategóriájának megjelenése. Navracsics szerint mindennapi tapasztalat az, hogy sokan költöznek ki a nagyvárosokból vidékre, és a belső vándorlás következtében már minden megyei jogú város veszít népességéből. Ezért sem mindegy, hol, mit és hogyan fejlesztünk.

Kenyeres Kinga felvetette a szubszidiaritás elve alapján történő elosztás lehetőségét. A miniszter úgy látja, hogy az Unió egy változatos közösség, mégis olyan regionális különbségek vannak, amelyek miatt nem mindegy, hogyan nyúlnak hozzá egy-egy elképzeléshez. Navracsics Tibor úgy látja, hogy fontos, hogy tagállami hatáskörben kell maradnia a területfejlesztésnek.