Nem vicc, nem paródia: így próbálnak magyarázkodni Máté Gáborék

Máté Gábor díszlet FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása művész próba rendező SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2015. október 7. Máté Gábor rendező Borbély Szilárd Az olaszliszkai című drámájának fotóspróbáján a Katona József Színházban 2015. október 6-án este. A színdarabot október 8-án mutatják be. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Ahogy a címünkben írtuk, nem viccnek szánta a Magyar Nemzetnek küldött válaszát a Katona József Színház. (Egyelőre az Origónak nem válaszoltak Máté Gáborék, ha nekünk majd esetleg még mókásabb magyarázkodást találnak ki, természetesen közöljük.) A lényeg: az MTA-nak is adtak már kedvezményt, nem beszélve, hogy pénteken Black Friday volt, nagyjából ez magyarázkodásuk lényege. Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, Gyurcsány Ferenc pártja tagjainak - hivatalos levél van erről - olcsóbban adja a jegyeket a Katona József Színház. De nézzük a részleteket!
Vágólapra másolva!

Idézzünk néhány valóban vicces mondatot a Katona magyarázkodásából:

"A Katona József Színház nem pártszimpátia alapján biztosít kedvezményeket".

Majd jön a felsorolás, hogy az MTA-nak vagy az ügyvédi kamarának, egyetemeknek meg bankoknak is adnak, például. Azonban egyetlen más pártot sem sorolnak fel, Gyurcsány Ferenc pártján kívül.

Természetesen senki sem kifogásolja, sőt, ha egy színház - mondjuk - iskolásokat vagy idős embereket kedvezményesen beenged. Ezt pontosan tudják Máté Gáborék, hogy itt nem erről van szó. Egy politikai párttal, mégpedig a baloldali fővárosi vezetést és Karácsony Gergelyt irányító Gyurcsány-párttal kötöttek sajátos szövetséget, nekik adnak kedvezményt.

Mindenesetre így folytatják:

"A Katona József Színház művészeti intézmény, ahol a legmagasabb szintű alkotói munka folyik. Noha a politika és annak szolgálói komoly erőfeszítéseket tettek, hogy színházunkat ellehetetlenítsék, meggyalázzák, valamint különböző politikai szerepkörökbe kényszerítsék, a Katona továbbra is egy sikeres művész színház és semmilyen párttal nem működik együtt politikai ügyek mentén."

Politikai szerepkörbe kényszerítés? Nem a Katona tüntetett a kormány ellen? Nem a Katona repertoárját árasztják el aktuálpolitikával teletömött, vulgárellenzéki előadások? Nem a Katonában játszanak egy olyan darabot - szerző Pintér Béla - , amely egy kormánypárti politikus vélt magánéleti drámáját színezi ki, páratlan ízléstelenséggel?

Majd jön az újabb folytatás - mindenki döntse el, hogy vajon politizál-e (sőt, tegyük hozzá, hazudozik-e) a Katona József Színház vagy sem. Tehát:

"Színházunk helyzete a kormány gazdaságpolitikájának és az önkormányzati rendszer működésének ellehetetlenítése miatt jelentősen romlott az elmúlt években. Ehhez társul ráadásként, hogy az országunkra sajátosan jellemző, egyre súlyosabb gazdasági helyzet (például az európai átlagból messze kimagasló infláció), valamint a fizetőképes kereslet csökkenése miatt, értékesítési osztályunk kénytelen a jegyértékesítési kedvezményeket egyre szélesebb kör számára elérhetővé tenni."

Mintha Gyurcsányék programját olvasnánk. Lódítás az inflációról, az önkormányzatokról, a magyar gazdaságpolitika bírálata (nyilván tele van a Katona kiváló makroközgazdászokkal), satöbbi, satöbbi.

Majd jön a vicces befejezés:

"Ezen a hétvégén épp – szintén hírlevélben kiküldött – Black Friday napokat tartunk, melynek keretén belül az említett és Önök számára kérdéses ajánlatnál még kedvezményesebben, akár 40%-kal olcsóbban is tud bárki jegyeket váltan."

Itt azért felmerül egy másik kérdés is, ami nyilván kevésbé fontos, mint a nyílt, gátlástalan politikai elfogultság: lehet, hogy kongana az ürességtől a (Budapesten) "világhírű" Katona József Színház, ha nem gyakorlatilag féláron osztogatnák a jegyeket?

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója rendkívül gondterhelten néz, pedig nemrégen kapott több, mint 6 millió forint jutalmat Karácsony Gergelyéktől Forrás: MTI/Marjai János