Karácsonyék aljas húzása: átvonszolták a döglött lovat a túloldalra

Vágólapra másolva!
Ez egész egyszerűen aljas húzás, így a választások előtt fél évvel – jelentette ki Wintermanel Zsolt, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának a vezetője az Origónak annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely egy gyurcsányi trükkel 50 milliárd forinttal megnövelte Budapest adósságát. A fővárosi képviselő szerint ők semmilyen tájékoztatást nem kaptak a faktorálási eljárással kapcsolatban, ráadásul ezt az egész pénzügyi trükköt sundám-bundám módon két közgyűlés közé időzítve, és a közgyűlés helyett egy személyben a főpolgármester járt el. Szólt arról is, hogy annak ellenére, hogy Karácsony Gergelyék 214 milliárd forintos tartalékkal vették át a várost,  ennek ellenére a saját alkalmatlanságuk, a Gyurcsány Ferenc által kinevezett vezetők, és úgy általában a baloldali hozzáállásnak köszönhetően csődbe vitték a várost. 
Vágólapra másolva!

Bombaként robbant a hír, hogy Karácsony Gergelyék egy újabb trükkel adósítanák el reménytelenül Budapestet.A módszer ugyanaz, mint amit Gyurcsány a 2006-os választás előtt csinált: különböző trükkökkel és csalásokkal az adósságot áttolta a választás utánra. Egyrészt azért, mert tudja, ha végérvényesen megmagyarázhatatlanná válik a hatalmas adósság a saját szavazók előtt is, akkor hatalmasat bukhatnak az önkormányzati választáson is.

400 milliárddal többel gazdálkodhattak Karácsonyék, mégis csőd lett a vége

– mondta Wintermantel Zsolt az Origónak. A Fővárosi Közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője szerint ez az 50 milliárd forint egyébként a BKK-nak a közösségi közlekedésre fordítandó pénzből hiányzik, ezért találták ki ezt a gyurcsányi trükköt.

Karácsony Gergely gyurcsányi trükkel kerülné el Budapest csődjét Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Itt is trükköket alkalmaznak: most a főváros helyett a faktorálási eljárással bankok fizetnek a BKK-nak, és majd jövőre busás kamatokkal terhelve fogja a főváros kifizetni, hogyha tavasszal beérkeznek az iparűzési adóbevételek – mutatott rá Wintermantel Zsolt. Ez tulajdonképpen egy olyan konstrukció, amit a pénzügyi világban használnak, de nem az önkormányzati finanszírozásra találtak ki. A vonatkozó törvények alapján működési hiánya és ebből adódóan folyószámlahitele az év végén, tehát az évfordulónál nem lehetne az önkormányzatnak, és mivel nem vehet föl folyószámlahitelt, ezért alkalmazzák ezt a trükköt, ezt az úgynevezett faktorálást, hogy áttolják az idei kötelezettséget a jövő évre – tette hozzá.

„Átvonszolták a döglött lovat a túloldalra”

Itt merül föl jogosan a kérdés, hogy mit keres Draskovics Tibor a BKK igazgatósági elnöki székében. Draskovics Gyurcsány pénztárnoka, a trükkök százainak keresztapja - ezért kell most is Gyurcsányéknak.

- mondta Wintermantel Zsolt.

Szerinte ezzel a döntéssel egész egyszerűen átvonszolták a döglött lovat a túloldalra, áttolták ezt a pénzügyi kötelezettséget a jövő évre, lesz, ami lesz alapon, és akár Karácsony Gergelynek fogják hívni jövőre a főpolgármestert a választások után, akár másnak, ezt a helyzetet már az új városvezetésnek és az új fővárosi közgyűlésnek kell menedzselnie. Ez egész egyszerűen aljas húzás, így a választások előtt fél évvel – tette hozzá.

Wintermantel Zsolt arról is beszélt az Origónak, hogy a fővárosi képviselők semmilyen tájékoztatást nem kaptak a faktorálási eljárással kapcsolatban, ráadásul ezt az egész pénzügyi trükköt sundám-bundám módon két közgyűlés közé időzítve, a közgyűlés hatáskörében, és a közgyűlés helyett egy személyben a főpolgármester járt el.

Amikor 120 ezer forintos egyesületi tagdíjakról a Fővárosi Közgyűlés dönt, akkor egy 50 milliárdos tételről illene a Fővárosi Közgyűlés nyilvánossága előtt döntést hozni, azt ott megvitatni, a kondíciókat ismertetni, de úgy látszik, hogy a főpolgármester úr demokrácia-felfogásába az simán belefér, hogy egy ötvenmilliárdos tételről egy személyben a közgyűlést megkerülve dönt – mondta a frakcióvezető.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint amikor 120 ezer forintos egyesületi tagdíjakról a Fővárosi Közgyűlés dönt, akkor egy 50 milliárdos tételről illene a Fővárosi Közgyűlés nyilvánossága előtt döntést hozni Forrás: MTI/Kovács Attila

A politikai felelősség megáll

– hangsúlyozta Wintermantel. Az önkormányzati törvényben benne van, hogy a fővárosnak az alapfeladatai ellátását kell finanszírozni a saját bevételeiből, illetve a vagyongazdálkodásból, vagy bármilyen más bevételekből úgy, hogy év végére nem lehet működési hitel, működési hiány. Az év elején, januárban még egyensúlyos költségvetést terjesztettek a Fővárosi Közgyűlés elé, ennek ellenére év végére 50 milliárdos lyuk keletkezett, és ezt a lyukat tömték be ezzel a faktorálással, ezzel a kvázi hitellel, tehát maga az eljárás az büntetőjogilag nem támadható, ám mindenféleképpen felveti a politikai felelősséget – mondta a frakcióvezető.

Ennek politikai következményének kellene lennie, de ezt a választók tudják megtenni legközelebb június 9-én az önkormányzati választásokkor. Én nagyon bízom abban, hogy a budapestieknek egyre nagyobb része látja, hogy az a kilenc év, amikor Tarlós István volt a főpolgármester, akkor stabil működés és egy biztonságos fejlődési pályája jellemezte Budapestet – tette hozzá. A fővárost most ebben a négy évben a helyben toporgás, a fejlesztések elmaradása, a működtetésekben való hiányosságok jellemezték. Elég csak megnézni a közterületek állapotát, a méhlegelőket, a csordultig tele lévő kukákat, hogy csak ilyen látványosan dolgokról beszéljünk, és mindemellett 50 milliárdos hiányt halmoznak föl. Alkalmatlan a jelenlegi vezetés. Budapestet vissza kellene állítani a stabil és biztonságos működésre, de ahhoz egészen egyértelműen egy új vezetésre van szükség – hangsúlyozta a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője.

Budapest tulajdonképpen csődben van

Wintermantel szerint, ha a pénzforgalmi szemléletet nézzük, akkor tulajdonképpen a főváros csődben van, tehát a jelenlegi bevételeiből nem tudta, nem tudja a kiadásait fedezni.

Mivel idén nyáron is már folyószámlahitelből működött a város, ez azt jelenti, hogy idén akár már a választások környékén, a választások napján, adott esetben már újra folyószámlahitelből kell, hogy működjön a város –mondta. Ez egész egyszerűen aljas húzás, tehát a főpolgármester elmúlt négyéves tevékenységének hiányosságait és konkrétan a pénzügyi hiányt, azt áttolják a következő városvezetésre – zárta Wintermantel Zsolt.

Gyurcsányék számára kifizetőhely Budapest

Mint arról korábban beszámoltunk, miután Gyurcsány Ferenc a kormánnyal szembeni ellenséges fellépést követelt, április közepén a főpolgármester a „tettek mezejére lépett", és bejelentette, hogy bizonyos adókat nem fizetnek be az államkasszába, továbbá közigazgatási pert is indítanak a szolidaritási hozzájárulás miatt (azóta a pert elvesztették). Mondván: nincs pénz. Időközben kiderült, Budapestet valóban csődközeli helyzetbe kormányozta a vezetése.

Mindez azért is felháborító, mert Karácsonyék több száz millió forintos prémiumesőt zúdítottak az elmúlt hónapokban a leghűségesebb elvtársaiknak. Jól látszik, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal kifizetőhelynek tekinti a budapesti önkormányzatot, Karácsonynak pedig engedelmeskednie kell, mert különben nem ő lesz a főpolgármester-jelölt. Mindez nem meglepő, hiszen maga Karácsony Gergely is Gyurcsány Ferenc kormányzása idején alapozta meg a politikai karrierjét.