Kitiltották a Pesti Srácok újságíróját Ukrajnából

aktuális fotók településekről, 2022, Munkács
Palanok Castle, Mukachevo, Transcarpathia, Ukraine, Europe (Photo by Michael Runkel / Robert Harding Premium / robertharding via AFP)
Vágólapra másolva!
Kárpátaljára akart utazni Füssy Angéla, a PestiSrácok.hu munkatársa, azonban a határon kiderült, hogy három évre kitiltották az országból. A kitiltás indoklás nélkül történt.
Vágólapra másolva!

Füssy Angéla Kárpátaljára szeretett volna utazni, hogy megtudja, miért olyan fenyegető Ukrajnára nézve a magyar Himnusz, hogy azt a munkácsi magyar iskola tanévnyitóján nem énekelhették el a gyerekek. Az interjúra nem kerülhetett sor, mert

az ukrán "mintademokrácia" képviselője a határon tudatta az újságíróval, hogy három évre kitiltották az országból – indoklás nélkül.

Mint ismeretes, ukrán nemzetiségű igazgatót neveztek ki nemrég a munkácsi magyar iskola élére, akinek ráadásul iskolai tapasztalata sincs, eddig mindössze óvodában dolgozott, és egy szót sem beszél magyarul. Szeptember elsején már sem a magyar Himnusz nem hangozhatott el az iskolai ünnepségen, sem pedig a magyar jelképeket, így a zászlót vagy a címert sem helyezhették ki.

A PestiSrácok.hu ezzel kapcsolatos érdeklődésének következménye lehet a valódi, el nem ismert oka Füssy Angéla kitiltásának. A portál idézi Vitalij Glagola ukrán újságírót, aki kijelentette, hogy "szíve szerint tökön rúgná" Orbán Viktort; illetve, hogy a magyar újságíró kitiltása azért indokolt, mert olyan „álhíreket terjeszt", miszerint Kárpátalján besorozzák a magyarokat.

Füssy Angéla egy korábbi cikkében arról számolt be, amit a helyi magyarok elmondtak neki a toborzással kapcsolatban,

és arról, hogyan riadóztatják egymást a magyar települések lakói a szervezetten és rendszeresen érkező toborzó brigádok érkezéséről.

Az ukrán újságíró másik érve az volt, hogy a magyar újságíró halottakat szállító tehervagonokról szóló "orosz álhírt" terjesztett – noha ennek valójában éppen az ellenkezője igaz, cikkében azt írta: a hír valószínűleg kacsa.