Már októberben NOB-tag lehet Fürjes Balázs

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága pénteki ülésén úgy döntött, hogy a szervezet októberi közgyűlésének javasolja Fürjes Balázs állandó taggá választását. Fürjes Balázs jelenleg a 2032-es brisbane-i ötkarikás játékokat előkészítő NOB-bizottság tagja.
Vágólapra másolva!

A Thomas Bach NOB-elnök vezette lausanne-i tanácskozáson annak nyomán született meg a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnökére vonatkozó javaslat, hogy Fürjes Balázs áprilisban pályázott a tagságra. A Magyar Olimpiai Bizottság Gyulay Zsolt elnöknek és Schmitt Pál tiszteletbeli NOB-tagnak, valamint Gyurta Dánielnek, a NOB sportolói bizottsága tagjának javaslatára márciusban kérte fel Fürjest arra, hogy - tekintettel a hazai és nemzetközi sportélet fejlesztésében végzett munkájára és erős sportdiplomáciai kapcsolataira - pályázza meg a NOB-tagságot.

A pénteki döntés alapján - melyről a NOB közleményben számolt be - a tagfelvételi bizottság pozitívan bírálta el Fürjes Balázs pályázatát, elsőként ugyanis erre volt szükség ahhoz, hogy a NOB végrehajtó bizottsága tagfelvételre javasolja a magyar szakembert.

A NOB közgyűlését októberben 15. és 17. között rendezik az indiai Mumbaiban, és ha ott taggá választják Fürjest, akkor Magyarország nem marad NOB-tag nélkül, így biztosított lesz a folyamatos magyar képviselet a világ legrangosabb nemzetközi sportszervezetében. Korábban Schmitt Pál volt állandó tagja Magyarországról a NOB-nak, de ez tiszteletbeli tagsággá változott a sportvezető 80. életévének betöltésével 2022-ben, Gyurta Dánielt pedig nyolc évre választották be a sportolói bizottságba, mandátuma a jövő évi párizsi olimpiával lejár.

- mondta az MTI-nek Fürjes Balázs.

Gyulay Zsolt úgy fogalmazott, a pénteki döntés "Magyarország további erősödését vetíti előre és megtiszteltetés az egész magyar olimpiai család számára".

- fogalmazott a MOB elnöke.

A NOB legutóbb 1983-ban tartotta meg a közgyűlését Indiában, akkor Újdelhiben Schmitt Pált választották NOB-taggá.

Most Fürjes Balázzsal együtt nyolc új tag felvételét javasolja a NOB végrehajtó bizottsága.