Mutatjuk, mik lesznek az Országgyűlés legfontosabb döntései

ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt, országgyűlés, plenáris ülés 2022. 10. 24.
Budapest, 2022. október 24. Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 24-én. Az első sorban Orbán Viktor miniszterelnök (k), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j). MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
2024-es költségvetés főbb számait is tartalmazó összegző módosító indítványról dönthet az Országgyűlés hétfőn, e heti, háromnapos rendkívüli ülésének első napján. Elfogadhatják a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt is, valamint megválaszthatják az Alkotmánybíróság új tagjait is. Hétfőn az azonnali kérdések órájában Orbán Viktor miniszterelnök is válaszol a képviselői felvetésekre. 
Vágólapra másolva!

Megemlékezéssel kezdődik az Országgyűlés rendkívüli ülése hétfő délután 1 órakor, a képviselők a közelmúltban meghalt Géczi József Alajos MSZP-s képviselő életútja előtt hajtanak fejet. A napirend előtti felszólalásokat követően időkeretben tárgyalják a Magyarország 2024-es központi költségvetési törvényjavaslatához benyújtott bizottsági jelentéseket és az összegző módosító javaslatot, amelyről szavazás is lesz.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka a héten véget ér Forrás: MTI/Kovács Attila

Orbán Viktor is válaszolni fog a képviselő felvetésekre

Az összegző módosító javaslat alapján az államháztartás központi alrendszerének jövő évi kiadási és bevételi főösszege is csökken. A kiadási főösszeg az eredetileg tervezett 40 775,568 milliárd forint helyett 40 755,101 milliárd forint, a bevételi főösszeg pedig 38 260,782 milliárd forint helyett 38 240,315 milliárd forint lehet, a hiány változatlanul 2 514,785 milliárd forint. A határozathozatalokat követően három órán keresztül azonnali kérdések, interpellációk és kérdések hangzanak el. Az Országgyűlés törvényjavaslatok bizottsági jelentéseit és összegző módosító indítványait is megvitatja.

Ezt követően az azonnali kérdések órája következik. A képviselők felvetéseire most Orbán Viktor kormányfő is válaszol, majd ezután következnek az interpellációk és a kérdések.

A Fidesz–KDNP képviselői a gazdasági növekedésről, a SZÉP-kártyáról és az áramszerződések árplafonjáról szeretnének többet megtudni.

Ezután a képviselők befejezik a vitát a beruházási törvényről, a jövő évi költségvetés megalapozásáról, valamint a nemzetiségekről, a szerencsejátékokról, a bányászatról, a helyi adókról, a légitársaságok hozzájárulásáról és a pedagógusok új életpályájáról szóló jogszabályok módosításairól, végül pedig napirend utáni felszólalásokat hallgatnak meg.

Szavaznak a tanári életpályamodellről is Fotó: Koncz Márton - Origo

Kedden szavaznak a pedagógusok életpálya-modelljéről

Kedd reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a parlamenti ülés, majd a képviselők megszavazzák az előbb említett jogszabályok többségét, köztük tehát a pedagógusok új életpályájáról szólót is,

illetve új alkotmánybírósági tagokat választanak és vitát rendeznek a kulturális örökség fenntartható fejlesztéséről.

Pénteken 10 óra 30 perckor ül össze a parlament, hogy elfogadja a jövő évi költségvetést, amelyről Varga Mihály pénzügyminiszter korábban úgy fogalmazott: „A 2024-es költségvetés egy védelmi költségvetés. Háborús időkben olyan költségvetésre van szüksége Magyarországnak, amely garantálja hazánk biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. Ezért a jövő évi költségvetés fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll."

Brutális adóemelést hozna a baloldal

Egyébként a baloldali pártok módosító javaslatai közel 3200 milliárd forintos adóemelést jelentenének a jövő évi költségvetésben. Összesen 6528 milliárd forinttal borítanák fel a költségvetést, ebből közel 3200 milliárd forint adóemelést jelentene. A baloldali pártok javaslatai a vállalkozásokat sújtanák a legerősebben, a társasági adót például 9-ről 25 százalékra emelnék, amely többezer milliárd forintos terhet jelentene a cégeknek.

BÁR A LEGTÖBB MÓDOSÍTÓ JAVASLATBAN MÉG CSAK FORRÁST SEM JELÖLTEK MEG A BALOLDALI PÁRTOK AZOK FINANSZÍROZÁSÁRA, A KÖLTSÉGVETÉS 200 MILLIÁRD FORINTOS TARTALÉKÁT NYOLCSZOR KÖLTENÉK EL. A KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNYT EZZEL 2,9 SZÁZALÉKRÓL 10 SZÁZALÉK FÖLÉ NÖVELNÉK.

Varga Mihály: 3200 milliárd forintos adóemelést jelentenének a baloldal javaslatai Forrás: MTI/Soós Lajos

Bizakodó a gazdaságfejlesztési miniszter

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy év végén az egy számjegyű infláció elérése azt jelentheti, hogy 2024 tavaszára a jegybanki kamatlábak is egy számjegyűvé válhatnak.

- tette hozzá.

A pénteki rendkívüli ülésnap bizottsági tisztségviselők megválasztásával és napirend utáni felszólalásokkal zárul az Országgyűlésben.