A munkahelymegtartást és a fogyasztást is ösztönzi a kínai akkugyárak betelepülése

akkumulátor iparág
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy autóipari munkahely létrejötte minimum egy másik állás megtartásához járul hozzá a beszállítói láncon és járulékosan a fogyasztást is ösztönzi az elkölthető jövedelem.
Vágólapra másolva!

Szinte megállíthatatlanul ömlik Magyarországra a külföldi működő tőke évek óta, csak az elmúlt három évben a magyar GDP 14 százalékát fektették be hazánkba külföldi tulajdonú vállalatok, és jelenleg semmi nem utal arra, hogy ez a jövőben bármennyire is változna – írta a Világgazdaság.

A zöld átállás, amiben kulcsszerepe van az elektromosságnak, szinte kikényszeríti például az autóipari beruházásokat, akkumulátorgyártást.

Az autóipar Magyarország húzóágazata, ezt a Világgazdaság által megkérdezett szakértők, elemzők is megerősítik különböző formákban.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, amilyen a magyar gazdasági berendezkedés és az ipari struktúra, az határozza meg, milyen típusú közvetlen külföldi tőkebefektetés érkezik hozzánk.

– emelte ki az elemző, hangsúlyozva, hogy a közvetlen hozzáadott érték mellett a továbbgyűrűző hatásokat is vizsgálni érdemes.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy 1990 előtt nem alakulhattak ki versenyképes magyar vállalkozások ezért a régió rászorult, illetve a mai napig rászorul a külföldi tőkére. Ez nem jelenti annak kizárólagosságát, azonban a kintről érkező beruházások gyorsabban valósultak meg és teremtettek munkahelyeket, amelyekre a 2010-es években nagy szükség volt – emlékezetes, és tíz év alatt sikerült is egymillió új álláshelyet létrehozni.

Magyarország uniós viszonylatban élen járhat majd az akkumulátorgyártásban és annak technológiájában, a termelőkapacitások pedig jelentősen hozzájárulnak a GDP bővüléséhez

– zárul az elemzés.