Szijjártó Péter: Komoly lehetőségeket tartogat a magyar-tunéziai gazdasági együttműködés

szijjártó tunézia
Nabil Ammarral és Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Komoly lehetőségeket tartogat az együttműködés a magyar és a tunéziai vállalatok számára, mostanra ennek minden feltétele adott a két állam közötti megbízható partnerségnek köszönhetően - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Magyar-Tunéziai Üzleti Fórumon hangsúlyozta, hogy az elmúlt években kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság, s ebben a kétségekkel, változásokkal, váratlan helyzetekkel teli időszakban különösképpen felértékelődnek a kiszámítható és megbízható partnerségek.

Nabil Ammarral, Tunézia külügyminisztere és Szijjártó Péter Forrás: Marton_Kiraly

- szögezte le.

Majd rámutatott, hogy a kétoldalú politikai kapcsolatokban nincsen egyetlen nyitott, vitás kérdés sem.

"Két, a szuverenitásra kifejezetten érzékeny, a saját belpolitikai rendszerébe való beavatkozást élesen elutasító, a külpolitikai stratégiáját a kölcsönös tiszteletre alapító országról beszélünk" - fogalmazott.

"Mi, magyarok kimaradtunk az elmúlt egy-két esztendőben abból az európai uniós nyomulásból, amely úgy szólt, hogy változtassuk meg Tunézia belpolitikai helyzetét" - közölte.

- folytatta.

"Minden esetben úgy álltunk ehhez a kérdéshez, hogy a tunéziaiak elég érettek ahhoz, hogy eldöntsék, mi a jó nekik. Ha ők úgy döntöttek, hogy ez a jó, akkor nekünk nincs más dolgunk, mint azt tiszteletben tartani, mint ahogy ők is tiszteletben tartják a mi döntéseinket" - tette hozzá.

Szijjártó Péter felszólalásában arról számolt be, hogy ez a kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködés látszik a számokban is, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 262 millió euróval csúcsot döntött, és idén is 22 százalékos növekedést regisztráltak eddig.

Aláhúzta: a vállalatok előtt álló lehetőségek komoly távlatot nyitnak a kapcsolatokban, és demonstrálják a magyar gazdaság diverzifikáltságát is.

Fontosnak minősítette a zászlóshajóprojektek meglétét, amelyek bátorítást adhatnak a többi cégnek, és ennek kapcsán üdvözölte, hogy magyar premix üzem épül Tunéziában, illetve kitért arra is, hogy egy másik hazai vállalat nyolcmillió euró értékben tevetej-feldolgozó létesítményt hoz létre az országban.
Hangsúlyozta, hogy jelentős az érdeklődés a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek iránt, ami részben annak is köszönhető, hogy hazánk Európa legszigorúbb biztonsági eljárásrendjét követi e téren.

A miniszter a magyar orvosi műszergyártást is méltatta, amelynek termékei már megtalálhatók Tunézia piacán is, és abbéli reményét fejezte ki, hogy hamarosan a magyar gyártású biztonsági nyomtatványok, elektronikus személyi igazolványok, útlevelek is megjelenhetnek.

Hazai cégek a tunéziai infrastruktúra fejlesztésében is részt vehetnek, például a vasútépítés területén. Továbbá a világszinten is élvonalbeli vízgazdálkodási technológiák is keresettek az országban - sorolta.

- hangoztatta.

Végül pedig tudatta, hogy a jövő tanévtől az eddigi 200-ról évi 250-re emelik a tunéziai diákok számára adható ösztöndíjak számát a magyarországi egyetemeken, miután óriási az érdeklődés a program iránt.