Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Varga Mihály: A jövő évi költségvetés fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll

VARGA Mihály
Budapest, 2022. június 22. Varga Mihály pénzügyminiszter az expozéját tartja a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 22-én. Varga Mihály elmondta, hogy a 2023-as büdzsé a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése, ezek azok a legfontosabb gazdaságpolitikai irányok, amelyeket számokba foglaltak. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A 2024-es költségvetés egy védelmi költségvetés - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés keddi expozéjában az Országgyűlésben. 2023 első felében még visszafogottabb gazdasági teljesítményt vár a kormány, de a második félévben az infláció csökkenése és a kedvező nemzetközi hangulat segítheti a bővülést. A kormány elkötelezett, hogy az év végére egy számjegyű legyen az infláció, míg jövőre 6 százalék lehet a pénzromlás üteme - tette hozzá. A miniszter beszámolt arról is, hogy mind az oktatás, mind az egészségügy területére több jut jövőre, mint idén. 
Vágólapra másolva!

A mostani időkben kiemelt jelentősége van a stabilitásnak és a kiszámíthatóságnak, ezért fontos, hogy minden gazdasági szereplő megismerje a kormány terveit - mondta Varga Mihály kedden az Országgyűlésben a jövő évi büdzsé expozéjában. A pénzügyminiszter szerint háborús időszakban folyamatosan történhetnek váratlan események, így alkalmazkodni kell a viharos körülményekhez. A 2024-es költségvetés egy védelmi költségvetés - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a rezsivédelem több mint 1000 milliárdos terhet jelent a költségvetésnek az elhibázott szankciók miatt megemelkedett energiaárak miatt. A jövő évi költségvetés garantálja, hogy megvédje a 2010 óta elért eredményeket.

Varga Mihály közölte, a családtámogatási rendszer jövőre is fennmarad, és a 2024-es költségvetés megvédi a teljes foglalkoztatottságot és az újabb munkahelyek, beruházások létesítését. Biztosítja a közszférában dolgozók anyagi megbecsültségét is a jövő évi költségvetés - tette hozzá.

A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdaságot érő negatív hatások gyengültek az elmúlt időszakban, így folytatódhat a magyar gazdaság felzárkózása.

Varga Mihály: A kormány megőrzi a 2010 óta elért eredményeket Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Varga Mihály arról is beszélt, hogy míg a baloldali kormányzás alatt mind a költségvetési hiány, mind az államadósság jelentősen nőtt, addig 2010 után mindkét területen jelentős csökkenés volt. Szólt arról is, hogy mind 2021-ben, mind 2022-ben úgy ért el uniós átlag feletti növekedést a magyar gazdaság, hogy nem kaptuk meg a nekünk járó uniós forrásokat.

Főbb számok

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az elmúlt években is sikerült megőrizni, sőt bővíteni a foglalkoztatottságot. A beruházások magas szintje pedig megalapozza, hogy folytatódhat a magyar gazdaság fejlődése.

Varga Mihály beszámolt arról, hogy a nettó export fogja támogatni a jövő évi növekedést, így 4 százalékos bővülést vár 2024-re a kabinet.

Az államadósságot jövőre 66,7 százalékra csökkenti a kormány, míg a hiány tekintetében 2,9 százalékot tervez a kormány. Ez a csökkenő hiánycél biztosítja a büdzsé finanszírozhatóságát.

Ennyivel több jut a családoknak

2010-hez képest 3,5 szer több jut jövőre a családok támogatására, és meghaladja a 3300 milliárd forintot - ismertette a pénzügyminiszter. Tovább nő a gyermekétkeztetésre jutó keret, és a tankönyvek ingyenessége is bővülni fog - tette hozzá.

Ebben az esetben lesz nyugdíjprémium jövőre Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A nyugdíjakról azt mondta Varga Mihály, hogy jövőre is biztosított az inflációkövető nyugdíjemelés. 6500 milliárd jut a teljes nyugdíjkasszára - fejtette ki.

3300 milliárd forint jut majd jövőre az egészégügyre, és ez több mint 2000 milliárd forinttal több, mint 2010-ben - mondta Varga Mihály.

Az oktatásra szánt forrásokat 3400 milliárd forintra emeli a kabinet 2024-ben - jelentette be a miniszter.

Varga Mihály elmondta, hogy 1050 milliárd jut jövőre az önkormányzatoknak a központi költségvetésből, de a területi kiegyenlítődés érdekében a gazdagabb önkormányzatok esetében megmarad a szolidaritási adó. Beszámolója szerint már eddig is komoly eredményeket értek el a területi kiegyenlítődés területén a szolidaritás biztosítása révén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről