Zelenszkij robbantásos terve és az OTP elleni akciója miatt blokkolhatta Magyarország a békekeret felhasználását

DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Varsó, 2023. április 05. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott kétoldalú megbeszélést követő közös sajtóértekezletükön a varsói államfői palotában 2023. április 5-én. Duda közölte, hogy Lengyelország további biztonsági garanciákat próbál elérni a NATO-ban Ukrajna érdekében. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara
Vágólapra másolva!
Információink szerint hatalmas felháborodást és döbbenetet okozott a magyar kormányban, hogy Volodimir Zelenszkij a Barátság kőolajvezeték felrobbantásával fenyegetőzött, hogy ezzel tegye tönkre a magyar ipart. Az ukrán elnök kijelentését csak tetézte, hogy minden alap nélkül az ukrán fél szankciós listára tette az OTP-t. Mindezek az ukrán döntések vezethettek el ahhoz, hogy a magyar kormány blokkolta az európai békekeret felhasználását Kijev számára.  
Vágólapra másolva!

A Washington Post birtokába került titkosszolgálati dokumentumokból döbbenetes dologra derült fény. Zelenszkij több olyan dologra tett javaslatot, amelyek rendkívüli mértékben a háború eszkalációjához járultak volna hozzá. Az ukrán kormány azt tervezte, hogy felrobbantja a Barátság kőolajvezeték Magyarországba irányuló ágát, hogy tönkretegyék - ahogy fogalmaztak - "Orbán Viktor miniszterelnök iparát". Vagyis: Magyarországot. Zelenszkij mindezt annak ellenére tervezte, hogy Magyarország milliós nagyságrendben segít az ukrán menekülteknek.

Döbbenet a kormányban

Információink szerint a kabinet tagjai fel vannak háborodva Zelenszkij szavai miatt – és ezt csak tovább tetézi az, hogy az OTP szankciós listára került. Hozzátette: ezért blokkolták az európai békekeret felhasználását. Úgy tudjuk, a kormány több tagja az OTP szankciós listára tételét is magyarellenes lépésnek tartja.

Fontos tudni, hogy a Raiffeisen sokkal nagyobb mértékben van jelen Oroszországban, az ukránok mégsem szankcionálják. Csak és kizárólag a magyar bankot.

Amíg Ukrajna ezt nem korrigálja, a magyar álláspont nem változik, mert információink szerint a kormány álláspontja szerint „a szankciókat Brüsszelben írják, és nem Kijevben".

Döbbenetet okozott a kormányban, hogy Zelenszkij a Barátság kőolajvezeték felrobbantásával fenyegetőzött Forrás: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

Folyamatos fenyegetőzések

A Washington Post által feldolgozott vonatkozó részben Zelenszkij minden kertelés nélkül kijelentette, hogy a vezetéket fel kell robbantaniuk, mert

EZZEL TÖNKRE TUDNÁK TENNI ORBÁN VIKTOR MAGYAR MINISZTERELNÖK IPARÁT, AMELY ERŐSEN AZ OROSZ NYERSOLAJRA ÉPÜL.

Ugyanakkor hozzátették: az ominózus beszélgetés részletezésénél az USA hírszerzésének tisztviselői - óvatoskodva - odabiggyesztették, hogy szerintük az ukrán elnök "a dühét fejezte ki Magyarországgal szemben, és ebből fakadóan túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg".

Az ukránok már tavaly tavasszal azzal fenyegették Magyarországot és a magyar kormányt, hogy "bármi történhet a Barátság vezetékkel", amennyiben Magyarország nem fogad el maradéktalanul minden szankciót Oroszországgal szemben.

EBBŐL JÓL LÁTHATÓ AZ, HOGY ZELENSZKIJ ŐRÜLT KIROHANÁSA NEM MINŐSÜL EGYEDI ESETNEK, UGYANIS MÁR KORÁBBAN IS FENYEGETTE MAGYARORSZÁGOT HASONLÓ CSELEKEDETTEL.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Twitteren reagált a kiszivárgott döbbenetes jelentésekre.

Az államtitkár bejegyzésében azt írta:

Nincs tárgyalás további szankciókról

Botrányos, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte a semmiféle jogszabályt nem megsértő OTP-t, s amíg ezt nem vonják vissza, addig a magyar kormány "nagyon nehezen" tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról - erről már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt.

A tárcavezető az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének szünetében hangsúlyozta: felháborító, hogy miközben Magyarország részt vesz abban a programban, amelynek keretében a blokk havonta másfél milliárd euróval támogatja Ukrajna működését, az ukrán nemzeti korrupciómegelőzési ügynökség nemrég

A NEMZETKÖZI HÁBORÚS SZPONZOROK

listájára helyezte az OTP Csoportot, amiért a pénzintézet továbbra is jelen van Oroszországban.

Ez elképesztő, ez felháborító, ez botrányos - mondta.

- emelte ki a miniszter.