Eugenio Barba: A színész munkája egyfajta rejtély

Vágólapra másolva!
Japán, Bali, Tajvan, Brazília, Argentína és Európa színészei, táncosai gyűlnek össze hazánkban, hogy megrendezzék a Nemzetközi Színházantropológiai Iskola Új generáció műhelyét Pécsváradon. Eugenio Barba vezetésével kerül sor a szakmai munkára, azonban a különféle kultúrák gazdag hagyományai által inspirált produkcióból a közönség is kaphat ízelítőt Pécsváradon, Pécsen és Budapesten - számolt be róla a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Fondazione Barba Varley-val és a Sinum Színházzal együttműködve idén már 17. alkalommal rendezik meg a speciális, kultúrákon és országokon átívelő műhelymunkát. A művészek formákon, ritmusokon és a színpadi feszültség erején keresztül fejezik ki kreativitásukat különböző színházi kompozíciókban, sokszínű hagyományok mestereinek segítségével. Ezek csúcspontját az Anasztászisz (Feltámadás) című, montázs jellegű előadás jelenti majd május 20-án a 10. Színházi olimpia keretében a budapesti Nemzeti Színházban.

Május 8. és 15. között változatos produkciókra kerül sor a Bóbita Bábszínházban. A pécsváradi várban két ingyenes produkció lesz, május 13-án egy különleges tajvani operaelőadást láthatunk Yalan Lin tolmácsolásában, amely a zenét, a táncot és a költészetet egyesíti. Május 16-án pedig az Anasztászisz (Feltámadás) nyílt főpróbáját tekintheti meg a közönség 17 órai kezdettel.

A fesztivál kapcsán Eugenio Barba, az ISTA (International School of Theatre Antropology) megálmodója, a Norvégiában megalakult, s jelenleg Dániában működő Odin Teatret alapítója, a Magyar Nemzetnek azt mondta:


A kurzusról ezt mondta:

"A huszonkét országból érkező résztvevők Japán, Bali, Tajvan, Brazília, Argentína és Európa színészeivel és táncosaival találkoznak. Lehetőségük lesz arra, hogy testükkel felfedezzék azokat a megoldásokat, amelyeket a különböző színházi hagyományok elhallgatnak, hogy eljussanak a néző érzékelését stimuláló színpadi jelenléthez. Intenzív, tíznapos munkáról van szó, amely reggel hét órától késő estig tart. A foglalkozást Budapesten, a Nemzeti Színházban fejezzük be, ahol egy interkulturális előadást mutatunk be Anasztászisz (Feltámadás) címmel, hetven színész, táncos és zenész részvételével, akik különböző kontinensekről érkeznek"

Eugenio Barba 1964-ben alapította Norvégiában fiatal színészekkel az Odin Theatert.

- mondta erről.