Ukrajna nem lehetne ürügy arra, hogy egy világháború kirobbanjon

conflict Horizontal
Local resident Oleg walks among debris of destroyed houses in the village of Tokarivka Druha, Kharkiv region on March 1, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by SERGEY BOBOK / AFP)
Vágólapra másolva!
Fel kell ismerni, hogy a mostani helyzetben, ha valaki vesztesként érzi magát, akkor tömegpusztító fegyverek alkalmazásához nyúlhat. Mindenki ismeri Dugovics Titusz legendás - a történet valóságtól távol álló, de szép - történetét, aki magával rántotta a halálba a török harcost is. Ezt a helyzetet kéne felismerni és minden erővel elkerülni - minderről Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója beszélt az Origónak.
Vágólapra másolva!

Lehet párhuzamokat keresni a mostani ukrajnai háborús helyzet és az első világháború előtti állapotok között, de nem minden párhuzamos – mondta Szakály Sándor az Origónak. A VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az I. világháború előtt valóban komoly szerepet játszott a két hatalmi tömb és a Balkán-háborúk a későbbi világégésben, de mindezek mellett még volt egy másik fontos ok is. Mégpedig, hogy az Osztrák-Magyar-Monarchia trónörökösét és feleségét meggyilkolták.

A Német Császárság támogatta az Osztrák-Magyar Monarchia vezetőinek elképzeléseit, és ígéretet tett arra, hogy "kezelik" az Orosz Birodalmat, ha mégis háború lenne. Többen úgy vélték, hogy a Monarchiát nem fogja megtámadni - a vele egyébként szövetséges - Románia, amelynek kiszámíthatatlansága erősen nyugtalanította a magyar miniszterelnököt, Tisza Istvánt – tette hozzá a történész.

Több párhuzam is felfedezhető az I. világháború kitörése és a napjainkban történtek között Forrás: AFP/Sergey Bobok

Nagyon nehéz azt mondani, hogy egy-egy rosszul meghozott döntés nem változtatja meg a pillanatnyi helyzetet. A korábbi és a mostani párhuzamok esetében azon kell elgondolkozni, hogy valóban van-e értelme egy olyan konfliktusnak, amit mindkét fél megszenved.

Szakály Sándor példaként hozta fel a második világháború kezdetét is, amikor Németország tett egy ajánlatot a lengyeleknek, amit az utóbbiak elutasítottak, majd pedig a fegyveres támadást követően Szlovákia és a Szovjetunió is a németek oldalára állt azzal, hogy támadást indított Lengyelország ellen. Ha akkor a lengyelek elfogadták volna a német ajánlatot, akkor talán nem tör ki a háború, vagy talán csak később, más körülmények között.

Ez nem egyezik a NATO alapelveivel

Szakály Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a NATO beavatkozik a mostani konfliktusba, akkor az szembemegy a NATO alapító dokumentumával, mivel az utóbbi azt rögzíti, hogy ez egy védelmi szövetség. A kérdés, hogy Oroszország melyik NATO tagországot támadta meg, de egyelőre Ukrajna nem tagja a szervezetnek. Jelenleg tehát ami zajlik, az nem egyezik a saját elveivel – fogalmazott a történész.

A VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár vezetője szerint anno Szerbia álláspontja - és természetesen a trónörökös házaspár meggyilkolása - ürügyet szolgáltatott arra, hogy a két egymással szemben álló tömb leszámoljon egymással.

Ukrajna azonban nem lehetne ürügy arra, hogy egy világháború kirobbanjon, mert itt nem két katonai tömb közötti fegyveres leszámolásról van szó.

Nyilvánvalóan érdekszférák összeütközésének vagyunk a szemtanúi Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Nyilvánvalóan érdekszférák összeütközésének vagyunk a szemtanúi. Míg egykoron Szerbiát támogatandó Oroszország egyértelműen mozgósított, és a két szövetségi rendszer államai sorra-rendre mozgósítottak, majd üzentek hadat egymásnak. Természetesen akkor is voltak olyan államok, mint, Románia és Olaszország, amelyek nem léptek be a háborúba annak kezdetekor, de később az antant által beígért területekért szembefordultak korábbi szövetségeseikkel.

Szakály Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy most nem lát államférfiakat a nemzetközi politika porondján.

Mindenki ismeri Dugovics Titusz legendás - a történet valóságtól távol álló, de szép - történetét, aki magával rántotta a halálba a török harcost is. Ezt a helyzetet kéne felismerni és minden erővel elkerülni. A történész úgy véli, az elhúzódó válság arra ösztönzi az embereket, hogy jobb lenne befejezni ezt az öldöklést. Meg kellene találni azt a megoldást, ami mindkét fél számára elfogadható.

Ez közelebb vinne a megoldáshoz

Elképzelhető, hogy Ukrajna legyőzi Oroszországot? Elképzelhető, hogy Ukrajna területekről mondjon le? Mindennek kapcsán érdemes emlékeztetni arra, hogy Koszovó is végül elszakadt Szerbiától, és ezt azok a politikusok is elfogadták, akik korábban teljesen más állásponton voltak – tette hozzá. Persze én nem mondhatom senkinek, hogy milyen területről mondjon le bármelyik fél is. Közelebb vihetne a megoldáshoz, ha az egyes országok vezetőinek a személye vagy legalább a szemlélete megváltozna, de ez nem rajtam, nem rajtunk múlik.

– zárta szavait Szakály.