Életét mentette meg a magyar fejlesztésű applikáció

bright close up colorful design design element finger floral floral background flower graphic hand holding human layer lock screen mobile mobile phone mobile phone mockup mockup nature newsletter pastel people person phone psd smartphone social media bann
Phone mockup psd with hands holding
Vágólapra másolva!
Kép alapján beazonosítja a bőrproblémánkat, majd továbbítja azt egy bőrgyógyász szakorvoshoz.
Vágólapra másolva!

“Rögtön beazonosított egy rosszindulatú melanómát. Az eredményt a szövettan is igazolta. Ha nem lesz áttét és túlélem, akkor csakis az Applikációnak köszönhetem, hogy időben kiderült. Én csak ajánlani tudom mindenkinek”, derült ki annak a női páciensnek a beszámolójából, aki kipróbálta az AIP Derm új, mesterséges intelligencia vezérelt bőrgyógyászati alkalmazását.

A magyar fejlesztésű alkalmazás már itthon is elérhető, amely egy kép alapján beazonosítja a bőrproblémánkat, majd továbbítja azt egy bőrgyógyász szakorvoshoz, aki megadja rá a végső diagnózist. A cég megkeresésünkre elmondta: „mindenki fél az orvosi vizsgálattól, nehogy rossz hírt kapjon, de ha belegondolunk, a legjobb ami történhet velünk, ha időben kiderül, mi a bajunk. Az AIP Derm azért is fontos, mert gyors, és bárhonnan elérhető bőrgyógyászati vizsgálatra ad lehetőséget. Csak egy okostelefon kell hozzá.” A cég abban reménykedik, hogy a technológia elterjedésével egyre többen fogják leszűrni magukat, és így erősödhet a megelőző szemléletmódú egészségügy, aminek a lényege, hogy a betegségeket még kialakulásának pillanatában nyakon csípjük.

Forrás: rawpixel.com / marinemynt/Rawpixel Ltd./Rawpixel.Com / Marinemynt

Az AIP Derm mögött az ország legkeresettebb bőrgyógyászai állnak. A cég vezető szakorvosa elárulta, a rákos diagnózisok aránya kifejezetten magas, tavaly több mint 900 esetet állapítottak meg az AIP Derm alkalmazáson keresztül csak Magyarországon. Ezért kiemelten fontos a rendszeres szűrés, és a prevenció.

„A bőr rosszindulatú elváltozásainak lehető legkorábbi felismerése fontos törekvésünk, amely nagyban megkönnyíti a kezelésüket. Ehhez a legalább évente történő teljes testes bőrvizsgálat mindenki számára ajánlott. Ugyanakkor, ha év közben jelenik meg egy új elváltozás a bőrön, vagy korábbi anyajegyünk akár színben, akár méretben változásnak indul, vagy panaszt okoz, mindenképpen érdemes azt mielőbb bőrgyógyásznak megmutatni, hogy szükség esetén a kezelésük elkezdődhessen. A bőrdaganatok kialakulásának hátterében a legfontosabb ok a napsugárzás ultraibolya tartományának káros hatása, amely a bőröregedésnek is a fő kiváltója. Kialakulásuk megelőzésében a napos időben, leginkább 10 és 16 óra között a közvetlen napfény kerülése, megfelelő ruházat és fejfedő viselése és a fényvédő készítmények rendszeres alkalmazása a legjelentősebb, melyekkel a bőr öregedése is nagyban lassítható. A kialakult nagyfénykárosodás már nehezebben fordítható vissza, de erre is vannak hatékony készítmények és innovatív lehetőségek.”

Mondta el Dr. Kiss Norbert, az AIP Hungary egyik vezető bőrgyógyásza, a Semmelweis Egyetem szakorvosa.

A bőrdaganatok sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk. Érdekes adat például az Amerikai Egyesült Államokból, hogy minden ötödik lakosnál bőrrák alakul ki életének egy bizonyos pontján. A világos bőrű népességben ráadásul a bőrdaganatok a leggyakrabban előforduló rosszindulatú tumorok. A melanóma az összes bőrtumor kisebb hányadát teszi ki, viszont késői felismerés esetén magas áttétképző arányával emelkedik ki. Az időben kezelt bőrdaganatoknak ugyanakkor nagyon magas a gyógyulási esélye.

Napjainkban a bőrtumorok ellátása során számos új kezelési lehetőség áll rendelkezésre. A sebészeti eltávolítás mellett a bőrgyógyászok egyre nagyobb arányban végeznek folyékony nitrogénnel történő fagyasztást, hatékony helyi készítményekkel történő kezelést, de az immunrendszer működésének fokozásán alapuló hatóanyagok jelentősége is növekszik. Ezekkel a széles körben elérhető új lehetőségekkel igen hatékony, kiváló esztétikai eredménnyel járó és fájdalmatlan kezelés valósítható meg. Akinél viszont már fordult elő bőrdaganat, nagyobb eséllyel alakul ki újabb, így fokozott bőrgyógyászati ellenőrzésre van szükség. Ahhoz, hogy egy tumort időben kezeljünk fel kell ismernünk azt. Éppen ezért praktikus, a magyar fejlesztésű AIP Derm, amely már több emberi életet is megmentett.