Megint egy döbbenetes ukrán provokáció: katonák temetésén osztogatják a behívókat

Zaporizzsja régió, 2023. január 24.
Ukrán katonák célra tartanak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban tartott gyakorlatozáson 2023. január 24-én.
MTI/AP/Katerina Klocsko
Zaporizzsja régió, 2023. január 24. Ukrán katonák célra tartanak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban tartott gyakorlatozáson 2023. január 24-én. MTI/AP/Katerina Klocsko
Vágólapra másolva!
Egyre erőszakosabb a sorozás és a mozgósítás a háború miatt Ukrajnában, azon belül Kárpátalján is. Előfordul, hogy az utcán vagy a tömegközlekedési járaton állítanak meg férfiakat, és már haza sem engedik őket. A minap egy katona temetésén osztották a behívókat.
Vágólapra másolva!

Senki nem tudja, meddig tarthat még a közel egy éve tartó orosz-ukrán háború, de teljesen nyilvánvalónak tűnik, hogy a konfliktus nem oldódik meg heteken belül. A 18 és 60 év közötti férfiakat nem engedik ki Ukrajnából, hiszen bármikor behívhatják őket katonának. A lakosság körében folyamatosan növekszik a pánik, hiszen nem tudhatják, mikor mennek a férfiakért. A Bors egy névtelenséget kérő informátora szerint az erőszakos sorozással lejáratják az ukrán fegyveres erőket.

katonák Ukrajnában 2023. január 24. Forrás: MTI/AP/Katerina Klocsko

"A keleti régiókból, Donyeckből, Luganszkból eltávolított magas rangú tisztek vezetik más megyék sorozóbizottságait. A fiatal katonák szerint ezek

- mondta a lapnak a neve elhallgatását kérő kárpátaljai magyar családapa.

A civil lakosság körében felháborodást és pánikot váltott ki az az eset, amikor

Lemberg megyében egy katona temetésén osztottak behívót.

Kihasználták az alkalmat, hogy a ceremónián rengeteg férfi megjelent, akik tisztelettel adóztak a hősi halott emléke előtt - magyarázta a férfi.

Tapasztalatlan katonákat küldenek a frontra

A legtöbb civil egyáltalán nem tartja célszerűnek a tapasztalatlan férfiak bevetését.

Ebből bárki kitalálhatja, hogy nagy valószínűséggel mi vár rájuk egy olyan helyzetben, ami a gyakorlott, komoly katonai múlttal rendelkező férfiak számára is veszélyes."

katonák egy páncélozott személyszállító járművön 2023. január 24-én. MTI/AP/Katerina Klocsko Forrás: MTI/AP/Katerina Klocsko

Ráadásul nem csupán mendemonda, hogy folyamatosan erősödik az országban a magyarellenes hangulat, ami a seregben is érződik.

A vezetők pedig előszeretettel bízzák a reménytelen tennivalókat a magyar nemzetiségű fiatalokra, gyakorlatilag élő golyófogóknak használják őket.