Navracsics Tibor: Rajtunk nem fog múlni a megállapodás

Az új kormány ünnepélyes eskütétele, Parlament, Országgyűlés, május 24., Navracsics Tibor
Vágólapra másolva!
"Abban bízom, hogy szeptember eleje körül már akár maga a megegyezés is megjelenhet". A partnerségi megállapodás "valamikor az ősz első felében akár megvalósulhat", a helyreállítási EU-s forrásokról pedig a megegyezés "az ősz második felében, de még ebben az évben megtörténhet" - nyilatkozta az atv.hu-nak adott villáminterjúban Navracsics Tibor.
Vágólapra másolva!

"Nem rajtunk múlik a kompromisszum. A válasz, én úgy gondolom, hogy egy olyan jó válasz a magyar kormány részéről, amely a folyamatos tárgyalások révén az Európai Bizottság számára is kielégítő lehet, de várjuk meg az ő értékelésüket" - válaszolta Navracsics Tibor a kérdésünkre, hogy egy hónappal ezelőtt azt nyilatkozta: 99,8 százalékban bízik abban, hogy lesz megállapodás az uniós pénzekről.

Az EU-s forrásokért és a területfejlesztésért felelős minisztert azt követően kérdeztük a Terror Háza Múzeumban a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapja alkalmából tartott beszéde után, hogy Varga Judit igazságügyminiszter tegnap a kormány nevében, az utolsó napon elküldte a válaszlevelet az Európai Bizottságnak a Magyarországgal szemben indított jogállamisági mechanizmus-eljárásban. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a mai rendkívüli Kormányinfón a válaszlevél - illetve a Brüsszellel az EU-s helyreállítási pénzekről folytatott tárgyalások kapcsán - bejelentette: a Bizottság összes javaslatában kompromisszumra jutottak.

Navracsics Tibor Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ATV kérdésére azt mondta, nincs olyan szigorítás, "ami nekünk fájdalmas lenne", mert „nincs semmi titkolnivalónk" az EU előtt. Olyan intézményi garanciákat is hajlandóak vagyunk megadni a Bizottságnak, ami más országokra nem jellemző. Konkrétumokat, részleteket azonban nem árult el a Varga Judit által elküldött levélről.

A villáminterjúnkban Navracsics Tibor arra, hogy nyilván pontosan tudja, mi mi áll a levélben, amit a magyar kormány küldött az Európai Bizottságnak, azzal reagált: "természetesen".

"Együtt készítettük a válaszlevelet. Igazából nem annyira tematikailag vannak új területek, hanem további, egyrészt a pontosító kérdésekre adott válaszok, másrészt pedig olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik azt, hogy minden garanciát megadjunk arra, hogy az uniós forrásokat átlátható, kiszámítható és hatékony módon fogjuk elkölteni" - mondta.