A Jobbik megszűnt, a vezetők már csak a kasszában lévő pénzen veszekednek

Vágólapra másolva!
Reális forgatókönyvnek tartom, hogy Jakab Péter megbukik, mint pártelnök és kizárják a frakcióból, ha nem, akkor újabb pártszakadás elé néz a Jobbik, mert a Jakab ellen fellépőknek kell lelépniük - minderről Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője beszélt az Origónak a párt legújabb botrányai kapcsán. 
Vágólapra másolva!

Látványosan szétesett a Jobbik vezetése az utóbbi hetekben, a súlyos belső konfliktusok elsöpörhetik Jakab Péter pártelnököt is. A párt első emberének utóbbi hónapokban tett erőt és magabiztosságot imitáló nyilatkozatait a történések sorra cáfolták. Egység és stabilitás helyett már a Jobbik elnökségében is háború zajlik, Jakab Péter a nyilvánosság előtt próbál leszámolni ellenfeleivel.

Csak a pénzért megy a küzdelem

Vajon képes lesz-e a Jobbik a soron következő EP-választáson önállóan és sikeresen szerepelni? - tette fel a botrányokkal kapcsolatban a kérdést Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzője erre jelenleg semmi esélyt sem lát.

Mára minden szövetségese kihtrált Jakab mögül Forrás: MTI/Soós Lajos

Nagy szerint egy párt egyébként sem akkor szűnik meg, mikor az utolsó tag lekapcsolja a lámpát az irodában, hanem előbb, pontosan akkor, mikor már nincs megkülönböztethető mondanivaló, sajátos arcél és politikai mozgástér. A Jobbiknak egyik sincs, sőt, a párt vezetői a szuverenitásuk egy jelentős részéről is lemondtak Gyurcsány Ferenc javára, mikor az összefogás során külön alkukat kötöttek - tette hozzá.

Olyan pénzért megy most a marakodás, amiért nem feltétlenül kell megdolgozniuk - tette hozzá.

Gyurcsány szája íze szerint alakulnak a dolgok

Mindig a legerősebbeknek, ebben az esetben a Momentumnak és a DK-nak lehet érdeke a mostani botrány fenntartása. Szerinte csupán ez a két párt próbálkozik valamilyen integrációval, habár a Momentum tisztújítása után bennük sem biztos. A Jobbik azonban már a választások előtt választott. Gyurcsány Ferenc nem csinál titkot abból, hogy össze akarja ismét rántani a balliberális oldalt, ami egyfajta MSZP–SZDSZ 2.0 lenne, csak most DK–Momentumnak hívnák. Ha ebből indulunk ki, akkor ismét Gyurcsány szája íze szerint alakulnak a dolgok - fejtette ki Nagy Ervin.

Azon kérdésünkre, hogy Jakab Péter képes lehet-e arra, hogy túlélje a mostani válságot Nagy Ervin azt mondta, szerinte bukni fog.

Jakab Péterről pedig azt is el tudom képzelni, hogy egy ilyen csúfos helyzetben is rendületlenül ülne a függetlenek között és kezében krumpliszsákkal hangoskodna, a melósokra hivatkozva sértegetné Kövér Lászlót. De a viccet félretéve: reális forgatókönyvnek tartom, hogy megbukik, mint pártelnök és kizárják a frakcióból. Ha nem, akkor újabb pártszakadás elé néz a Jobbik, mert a Jakab ellen fellépőknek kell lelépniük - mondta az elemző.

Gyurcsány Ferencnek már nincs szüksége egy önálló Jobbikra Forrás: MTI

Egyelőre 2-3 százalékot mutatnak a kutatások a Jobbiknak, de ott van az évi közel egymilliárd forint. Ha a baloldal ismét összefog, akkor erre szükség lehet - vélte Nagy Ervin Önálló Jobbikra már nincs szüksége Gyurcsány Ferencnek sem, de egy olyan szatellitpártra igen, amivel el lehet még egy darabig bábozni.