Hogyan készítsünk sziklaszilárd Pitch Deck-et befektetőknek?

Vágólapra másolva!
Hogyan építsünk fel egy sikeres üzleti pitch-et? Mit keres egy befektető egy startupban? Megosztjuk tapasztalatainkat, amit az Exagent Groupnál gyűjtöttünk össze az évek alatt – Jakots Orsolya brand manager írása
Vágólapra másolva!

Induló vállalkozásként nehéz lehet egy üzleti tervet átfogóan bemutatni a befektetőknek. Egyes esetekben csak 10 perc áll rendelkezésre, hogy feltárjuk cégünk értékét és a befektetőket meggyőzzük. A cél az, hogy az ötletmagot tegyük középpontba és köré építsük fel a többi témánkat. Ezáltal megkönnyíted a befektetők dolgát, hogy pontosabban és egyszerűbben megértsék a célod és koncepciód. A mi ízlésünk és tapasztalataink szerint megalkottunk egy step-by-step leírást, hogy egy segítő mankót nyújtsunk fiatal, befektetést kereső startup vállalatoknak.

Jakots Orsolya: Mit keres egy befektető egy startupban? Forrás: Origo

Mi a probléma? Mi a sztorid? Mi a startuppal a megoldásod?

Előnyös, ha a prezentációnak adsz egy kezdő löketet egy sajátos sztorival. Próbáld a történetet a piacon lévő problémához igazítani, amit jelenleg próbálsz megoldani és a kettőt összehangolni. Még jobb, ha történeted releváns a befektető számára! Annak érdekében, hogy közönséged még jobban megismerd a prezi előtt, érdemes előtte a befektetők jellemzőit tanulmányozni. Például, hogy milyen iparágakba fektetnek be, vagy mely induló vállalkozásokba fektettek már be. Ezzel az apróbb kutatói munkával megtudhatod, mi érdekli őket, és hozzájuk szabhatod a pitch deck történetét.

Ezután ismertesd a megoldást, amivel a problémát orvosolod. Annyira sok terméket és szolgáltatást dobnak piacra, hogy megoldásoddal ki kell tűnnöd, és el kell magyarázni, hogyan tudod pótolni azokat a hiányosságokat, amelyektől ügyfeleid „szenvednek”.

Célközönség & célpiac – TAM, SAM és SOM

Alapos előmunkát kell végezni, hogy megértsük a piacnak azon részét, ahol a termékünkre vagy szolgáltatásunkra szükség lehet és virágozni tud az értékesítése. Ha nem találod meg azt a konkrét rést a piacon, amelyre céged termékeit, szolgáltatásaid szánod, az a célközönséged félrevezetését eredményezheti.

Pontosan ezért javasoljuk a vállalatod TAM (Total Available Market), SAM (Servicable Available Market) és SOM (Share Of Market) kalkulálását. Ezek az adatok és képletek segíthetnek a piacelemzés tényleges számainak meghatározásában és a célpiac leszűkítésében. Ha nem sikerül megtalálnod a leszkűtített rést a piacon, akik érdekeltek lennének, az a széleskörű közönséged összezavarásához vezethet. Rosszabb esetben időt és erőforrásokat veszíthetsz el, vagy akár a közönséged potenciális vásárlóit.