Gyurcsány milliószámra veszi ki a pénzt a cégeiből

Választás 2022, 2022-es magyarországi országgyűlési választás, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Áldás utcai Általános Iskola, Budapest, DOBREV Klára; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2022. április 3. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője és Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak, miután leadták szavazataikat a budapesti Áldás utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Mintha egy lapra, a választási győzelemre tett volna fel mindent, Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára, durván elhanyagolták az érdekeltségükbe tartozó, 2019 óta közös gyermekük, Gyurcsány Tamás vezetése alatt álló cégeiket. Külföldi érdekeltségük jövedelmezőségét ugyanakkor homály fedi - írta az adatradar.hu
Vágólapra másolva!

Az Altus Portfólió Kft. és az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. beszámolói szerint tavaly mindkét társaság folytatta a lejtmenetet, amihez az is hozzájárult, hogy vagyonnyilatkozata szerint a bukott miniszterelnök több mint 6 millió forintot vett ki a vállalkozásából. A Portfólió 18 millió 135 ezer forintos veszteséggel zárta az évet (ez több mint 30 millió forinttal kevesebb a 2020-as eredményénél), és tovább ront a helyzetén, hogy a 2020-ban 35 millió forinttal tartozott a DK elnökének és most is adósa 14 millióval.

Gyurcsány Ferenc tehát fokozatosan pénzt vont ki a cégéből, miközben az képtelen a saját lábán megállni. Saját tőkéje egy év alatt 73-ról 55 millióra, forrásai 109-ről 70 millió forintra csökkentek, ami azt jelenti, hogy ha nem történik jelentős változás, bő 3 éven belül, vagyis nagyjából a következő országgyűlési választásokra fizetésképtelenné válhat.

Gyurcsányék milliószámra vonják ki a pénzt a cégeikből Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Dobrev Klárához kötődő, de papíron szintén Gyurcsány Tamás vezetése alatt álló Befektetési Zrt. ugyanakkor -4,7 millió forintos adózott eredménnyel zárta az üzleti évet. A Kft. mellett 2021-ben már Dobrev cégének sem volt árbevétele. A társaság esetében az is problémát jelenthet, hogy a saját tőke szintje a jegyzett tőke fele alá csökkent. Amennyiben a következő üzleti év is hasonló eredménnyel zárul, akkor azt követően 3 hónapja marad a cégnek a helyzet rendezésére, különben fel kell számolni vagy át kell alakítani.

Érdemes megemlíteni ugyanakkor, hogy a Gyurcsány-családnak egy bolgár cégben is van érdekeltsége. Az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. 12 százalékos tulajdonosa a Cellum Bulgaria AD-nek. A Dobrev család „őshazájában" működő társaság azonban meglehetősen rejtélyes, a Google az elmúlt évből mindössze két találatot dobott fel a nevére, és egyik sem a mérlege, vagy a beszámolója, így nem tudhatjuk egyértelműen, milyen pénzek vándoroltak esetleg a Szemlőhegyi villából külföldre.

Attól persze nem kell tartani, hogy Gyurcsány Ferencnek vagy a nejének felkopik az álla. Gyurcsánynénak az előválasztási vagyonnyilatkozata szerint 199 millió 882 ezer forintja van az értékpapírszámláján, EP-képviselőként pedig (költségtérítéssel együtt) közel 5 millió forint illeti meg havonta. Férje eközben az országgyűlési-képviselői fizetésén felül 929 millió forint megtakarítással rendelkezik.