Kiderült, hogy idén hányan jelentkeztek a felsőoktatásba

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, harc, Magyarország, az egyetemek és szakképző intézmények is segítik az érkezőket, menekült, menekültek
Budapest, 2022. március 2. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2022. március 2-án. Az egyetemek és szakképző intézmények is segítik a háború miatt Ukrajnából menekülőket. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Idén is mintegy százezren jelentkeztek a felsőoktatásba, 8,5 százalékkal többen, mint 2020-ban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Hankó Balázs elmondta: a felvételizők 22 százaléka gazdálkodástudományi területet, 12 százaléka bölcsésztudományi szakot jelölt meg, 11-10-9 százalékuk pedig pedagógusképzésre, orvos- és egészségtudományi, illetve műszaki informatikai képzésre jelentkezett.

A jelentkezők háromnegyede a megújult felsőoktatásba jelentkezett, és átlagosan a felvételizők 80 százalékát állami ösztöndíjas helyre veszik fel

- tette hozzá.

Hankó Balázs szerint a magyar felsőoktatás jó és egyre jobb.

Magyarországon tizenegy felsőoktatási intézmény a világ legjobb öt százalékában van,

egy most megjelent új nemzetközi rangsorban pedig idén 56 magyar képzés szerepel.

Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2022. március 2-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Emellett mintegy negyvenezer külföldi hallgató tanul a magyar felsőoktatásban, 65 százalékkal több, mint az elmúlt időszakban.

A kormány a GDP (bruttó hazai termék) 2 százalékát fordítja a felsősoktatásra,

a 2700 milliárd forintos nagy felsőoktatási fejlesztés első 200 milliárd forintját pedig már idén biztosítják az intézményeknek.

A megújuló egyetemek rugalmasabb, versenyképesebb képzést nyújtanak azzal, hogy közelebb állnak a gyakorlathoz,

együttműködnek a társadalmi és gazdasági szféra szereplőivel. Az államtitkár fontosnak tartja, hogy a hallgatók ne morzsolódjanak le és a végzettségüknek megfelelően helyezkedjenek el.
A helyettes államtitkár az érettségivel kapcsolatos határidőkről szólva elmondta:

április 20-án újra szerkeszthetővé válik a felvételi felület, ahol a felvételizők sorrendet változtathatnak, vagy akár törölhetnek is képzési helyeket július 7-ig.