Visszatért a fekete gólya a Pilisi Parkerdőbe

fekete gólya visszatért Pilisi Parkerdő Föld napja
Visszatérésének különös jelentősége van a Föld napján: a fehér rokonánál sokkal kényesebb madárfaj az erdők természetességét kedveli, ez alapján a faj megtalálta nálunk az életfeltételeinek hosszú távú biztosításához is szükséges környezetet.
Vágólapra másolva!
Visszatért a fekete gólya a Pilisi Parkerdőbe - tudatta az Origóval a parkerdő szóvivője. Visszatérésének különös jelentősége van a Föld napján: a fehér rokonánál sokkal kényesebb madárfaj az erdők természetességét kedveli, ez alapján a faj megtalálta Magyarországon az életfeltételeinek hosszú távú biztosításához is szükséges környezetet.
Vágólapra másolva!

A fekete gólya egyik ritka madárfaj – fehér rokonánál sokkal kényesebb a megfelelő élőhelyre és táplálékra, valamint környezetének természetességi állapotára.

Magyarországon éppen ezért sokkal kevésbé elterjedt, így kifejezetten nagy jelentősége van, ha megtelepszik egy-egy helyen; még nagyobb, ha vissza is tér.

Most a Budapest környéki állami erdőket kezelő Pilis Parkerdő területén, Gödöllő közelében, Bag mellett figyeltek meg visszatérő fekete gólyát.

A Föld napja környékén különös jelentősége van ennek: azt jelzi, hogy a Parkerdő kezelésében lévő erdők természetessége a megfelelő erdőművelési rendszerekkel kezelve nemcsak fenntartható, hanem hosszútávon javítható is.

Fekete gólya Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Mit jelez a fekete gólya?

A vizes élőhelyek környéki erdőket kedvelő fekete gólyát indikátor fajnak is nevezik. Megjelenése és visszatérése egy területen azt mutatja, hogy

az adott élőhely természetességi állapota magasabb szintre emelkedett.

Pontosan ez történt az utóbbi időben a Pilisi Parkerdő Valkói Erdészetének kezelésében álló Bag környéki mocsaras részen. Ide már két évvel ezelőtt visszatért a fekete gólya, március végén ismét találkoztak itt ezekkel a madarakkal, amely bizonyítja, hogy a faj itt megtalálta az életfeltételeinek hosszú távú biztosításához szükséges környezetet.

Fekete gólya Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Mi tartozik a természetes erdőképhez?

Például szervesen hozzátartozik a kirándulók számára sokszor idegen látványt nyújtó kidőlt vagy lábon álló holtfák jelenléte.

Szerepük azonban felbecsülhetetlen az erdő természetes immunrendszerében,

hiszen egyrészt táplálékul szolgálnak a lebontó szervezeteknek, amelyek szintén táplálékul szolgálnak a madarak számára, másrészt, jelentős vízmegtartó szerepük van. Ezen kívül élő- és búvóhelyet biztosítanak az énekesmadarak számára, amelyek számos rovarkárosítótól szabadítják meg a fákat.

A Föld napja különösképp ráirányítja a figyelmet a természetes élőhelyek fontosságára.