Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A kormány a családok megerősítésében és a gyermekek védelmében látja a demográfiai problémák megoldásának kulcsát

Orbán Balázs interjú, 2021.12.28.
Vágólapra másolva!
A magyar kormány a családok megerősítésében és a gyermekek védelmében látja a demográfiai problémák megoldásának kulcsát - közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken az Európa Projekt 2021 nevű kutatás eredményeinek bemutatására szervezett konferencián.
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs), valamint a Századvég Alapítvány által szervezett eseményen kiemelte: 2010 és 2020 között 5 százalékra emelkedett a GDP-n belül a családtámogatások összege, 2022-től pedig a GDP 6,2 százalékát is eléri.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára Fotó: Csudai Sándor - Origo

Magyarország ezzel az első helyen áll az Európai Unióban - tette hozzá.

Hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt évtizedben komoly eredményeket értek el a családpolitikával:

kétszázezerrel több gyermek született, mintha nem lettek volna a családtámogatások, folyamatosan nő a házasságkötések száma, a válások és abortuszok száma pedig csökken. Emellett a termékenységi ráta 1,2-ről 1,6-ra emelkedett, ilyen fejlődést egy évtized alatt Európában más ország nem tudott elérni

- ismertette az államtitkár.

A kutatás eredményeiről beszámolva elmondta: a magyarok 90 százaléka nem a bevándorlással, hanem belső forrásból oldaná meg a népesség növelését, négyötödük kiáll a nagycsaládosok támogatása mellett, és szintén 90 százalék fontosnak tartja, hogy saját tulajdonú ingatlanban éljen - számolt be az eredményekről.

Kijelentette: ha április 3-án a választók ismét a jelenlegi kormánynak szavaznak bizalmat,

a következő időszak legfontosabb kormányzati területe a családtámogatási rendszer bővítése és a hadseregfejlesztés folytatása lesz, mert ez a két terület a béke és a magyar családok biztonságának záloga.

Orbán Balázs az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban arról beszélt: Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, és meg kell akadályozni, hogy a konfliktus árát a magyar családok fizessék meg.

- hangoztatta.

Szerinte Európában az egyik legfontosabb kihívás a demográfiai helyzet. A nyugat-európai országok szerint erre a bevándorlók jelentik a megoldást, Magyarország álláspontja viszont az, hogy ez zsákutca, mert az idegen vallási és kulturális háttérből érkező bevándorlók a probléma súlyosbítását jelentenék, ami a hagyományos európai társadalom felszámolását okozhatja - mondta.

Úgy vélekedett: a bevándorlást pártoló nyílt társadalomnak az elmúlt években nem sikerült a tervei szerint haladnia, ezért a szülőket megkerülve a gyerekek fejébe próbálnak férkőzni a genderideológiával, és megpróbálják relativizálni a nemek közötti természetes különbségeket.
E törekvések megállítását szolgálja az április 3-án tartandó, a gyermekek védelméről szóló népszavazás is - mondta az államtitkár.

Fűrész Tünde, a Kincs elnöke tudatta: a Századvég hetedik éve végzi el a kutatást, a Kincs pedig harmadik éve vesz részt a felmérésben.

A kormányzat családpolitikája eredményes: jelenleg ötből négy tervezett gyermek születik meg, duplájára nőtt a házasságkötések száma, felére csökkent az abortuszoké


- emelte ki, hozzátéve: eközben az Európai Unió átlagos termékenységi rátája 1,53-ra csökkent, 2010-ben mintegy ötmillió gyermek született az EU-ban, jelenleg csak négymillió, és közülük is minden ötödik gyermek Európán kívüli országból származó édesanyától.

A kutatásból az látszik, hogy az európai emberek a családok megerősítésében látják a jövőt, úgy gondolják, hogy meg kell őrizni a családi értékeket, és többségük családbarát

- mondta az intézet elnöke.

A következő ciklusban is tovább folytatódna a családok támogatása és erősítése. (illusztráció) Forrás: Getty Images/iStockphoto/Drazen_Zigic

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese ismertette, hogy a kutatás 2022 elején az Európai Unió 27 tagállamában, továbbá az Egyesült Királyságban, Svájcban és Norvégiában országonként ezer ember megkérdezésével készült.

A felmérésben többi között azt kutatták, mit gondolnak az emberek a migrációról, a klímaváltozásról, Brüsszel teljesítményéről, a szólásszabadságról, közösségi médiáról, a külföldről finanszírozott NGO-k politikai szerepéről, valamint a családról és a keresztény kultúrához fűződő viszonyukról - tudatta.
Pillók Péter, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Társadalomtudományi Kutatócsoportjának igazgatója a kutatás eredményeiről beszámolva azt mondta: az európaiak mintegy 90 százaléka, a magyar válaszadók 98 százaléka szerint fontos a család, az európaiak több mint 80 százaléka pedig fontosnak tartja az állami családtámogatásokat is. Utóbbival Magyarországon értettek egyet a legtöbben.

Az európaiak 54 százaléka szerint kiemelten kell támogatni a nagycsaládosokat, ezt Görögországban várják el a legtöbben, de a magyarok is a támogatások mögött állnak. A saját tulajdonú ingatlant fontosnak tartók pedig 2020 óta 65 százalék körül mozognak, de a harminc ország közül Magyarországon gondolják a legtöbben ezt fontosnak - közölte, hozzáfűzve: az európaiak körülbelül 80 százaléka az anyagi támogatás mellett fontosnak tartja a családbarát mentalitás erősítését is.

Az európaiak 68, a magyarok 88 százaléka ért egyet azzal, hogy a demográfiai problémákat belső erőforrásokkal kell megoldani, ezen belül az európai lakosság 59, a magyar lakosság 84 százaléka szerint a gyermekek számának növelése a megoldás.

Az európai népesség 56 százaléka szerint a két gyermek, 17 százaléka szerint a három gyermek az ideális. Magyarországon a háromgyermekes családmodellt 38 százalék tartja ideálisnak - ismertette az eredményeket az igazgató.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről