Bencsik András: A baloldal ne játszadozzon a magyar emberek életével!

Békemenet, felvonulás, tömeg
Budapest, 2021. október 23. A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői vonulnak a Szabadság hídon az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, a Békemenet egyik szervezője az Origo megkeresésére a március 15-i nemzeti ünnepre szervezett Békemenetről azt mondta: „a mostani orosz-ukrán háborúból nekünk, magyaroknak ki kell maradnunk". A hazai baloldalt felszólította, hogy „ne öntsenek olajat a tűzre, ne támogassák a fegyverszállítást Ukrajnába"! Brüsszelnek pedig az az üzenete, „Magyarország most megmutatja a világnak, hogy különbséget tudunk tenni a menekültek és a kalandorok között, és akár segít Brüsszel, akár nem, mindent megteszünk a menekültek érdekében".
Vágólapra másolva!

Tudjuk, hogy Magyarországon már egy parlamenti választás is sorsdöntőnek nevezhető, de ezen túlmenően az orosz-ukrán háború kapcsán mi az idei Békemenet jelentősége?

Soha még egy civil kezdeményezés sem talált ennyire telibe, mint a mostani Békemenetet.

Az a tény, hogy ennek a menetnek az a neve, hogy Békemenet, ez ma elképesztő jelentőséggel bír, mert

mi a békét akarjuk, a békét választjuk.

Bencsik András Forrás: MTI/Varga György

Egész konkrétan milyen üzenetet kíván megfogalmazni a hazai baloldal, illetve Brüsszel irányába?

Az első üzenetünk az, hogy a békének nincs alternatívája, nincs jó háború és nincs rossz háború, minden háború rossz. Magyarország legújabb kori történelme megtanított minket arra, hogy nem szabad kísértésbe esni, és részt venni egy háborús válságban.

Amikor pedig azzal fenyegetőznek, hogy el kell zárni a gázcsapokat, hogy ne vegyünk az oroszoktól több gázt, akkor gondoljanak arra, hogy ezzel a magyar gazdaságot teszik tönkre, ugyanis a magyar energiaellátás durván 80 százaléka Oroszországból származik.

Mivel fogunk fűteni? Milyen üzemanyaggal fognak járni az autóink, ha se gáz, se olaj nem érkezik Magyarországra?

Felfogták, hogy ezzel milyen gazdasági katasztrófát okoznának?

Brüsszelnek az az üzenetünk, hogy Magyarország most megmutatta a világnak, hogy különbséget tudunk tenni a menekültek és a kalandorok között, és akár segít Brüsszel, akár nem, mindent megteszünk a menekültek érdekében, de a kalandorokra továbbra sem tartunk igényt.

A választások előtt bő két héttel milyen üzenete lesz a Békemenetnek itthon? Ez egy nagy jobboldali erődemonstrációnak minősíthető?

Valamikor a kétezres évek elején, pontosabban amikor a Fidesz 2002-ben elveszítette a választásokat, akkor megfogalmazódott a jobboldalon egy mondat,

Ez a gondolat hívta életre éppen tíz évvel ezelőtt az első Békemenetet, és ugyanez a gondolat visz ki most március 15-én bennünket az utcára.

Külhoni magyarlakta területekről lesznek résztvevők?

Mindig jönnek külhoni magyarok, jönnek az ország minden tájáról és persze nagyon sok ismert köztiszteletben álló személyiség is részt szokott venni ezeken a menteken, de itt mindenki egyenlő, nem számít, hogy a menet közepén, elején vagy a végén haladsz, az a lényeg, hogy a többiekkel együtt menetelsz a szeretet és összefogás sugárútján.

A külhoni magyaroknak az az üzenetem, hogy soha ilyen fontos még nem volt az összefogás, szó szerint élet és halál kérdésében kell döntenünk április 3-án, senki sem hibázhat.

Mi a helyzet a lengyel vendégekkel? Sajtóhírek alapján az orosz-ukrán háborúval összefüggésben nem jönnek szervezetten, de elképzelhető, hogy más formában a lengyel barátaink mégis jelen lesznek?

A háború kicsit átrendezte a viszonyokat, de nemhogy nem csökkentette, hanem megnövelte a Békemenet jelentőségét, ha esetleg nem tudnának jönni lengyel barátaink vagy olasz barátaink, akkor is érezni fogjuk a rokonszenvüket és a szeretetüket.

Miért változtatták meg a Békemenet útvonalát, miért az Elvis parkból indul a menet?

Az Elvis parknak oka van, egyrészt praktikus, mert ez a Margit híd budai lába, másrészt 1957. január 6-án Elvis Presley az Ed Sullivan show-műsorban azt kérte az amerikai néptől, hogy támogassák az '56-os magyar menekülteket, ennek érdekében egy nagyon szép egyházi dalt énekelt el, aminek az volt a címe, hogy Peace In The Valley, azaz Béke a Völgyben.

Elvis ezzel a dallal történelmet csinált, mert 50 millió dollárt adtak össze az amerikai emberek a felhívására, és ezzel 250 ezer magyar embert tudtak támogatni,

egyébiránt Magyarországra is jutott ebből a pénzből.

Március 15-én a baloldal is tart demonstrációt Budapesten. Nem félnek attól, hogy a két tömeg között kialakul valamiféle összetűzés?

Nem.

Nagyobb tömegre számít-e, mint 2021. október 23-án?

Nem leszek meglepve, ha legalább félmillióan leszünk,

mindenki érzi, hogy milyen nagy a tét, mekkora súlya van a történelmi pillanatnak.