Szentkirályi Alexandra: A helyi élelmiszerek fontos alapanyagai az ünnepi menünek

Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!
A szüleink, nagyszüleink, dédszüleink idejében, még főleg helyi, szezonális alapanyagokból készült el az ünnepi menü - írja közösségi oldalán a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra szerint azokban az időkben még nem volt lehetőség a távoli országokban megtermesztett alapanyagok beszerzésére, ezért az ételek elkészítésénél abból kellett dolgozni, ami épp elérhető volt, erre pedig talán ünnepi ételeink a legkézzelfoghatóbb, máig megmaradt bizonyítékok.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő a Facebookon kiemelte, hogy a szüleink, nagyszüleink, dédszüleink idejében, még főleg helyi, szezonális alapanyagokból készült el az ünnepi menü. A karácsonyi ünnepek tájékán nem lazacot, hanem helyben fogott halat, az eddigre kiválóan megérő savanyú káposztát fogyasztották, Újévkor pedig a hosszan elálló hüvelyeseket, leginkább a lencsét ették.

A téli disznóvágások során készített, sóval és füstöléssel tartósított húsételeket egész évben fogyasztották, 40 napi böjtölés után húsvétkor került terítékre az állat hátsó combjából vagy lapockájából készült sonka.

Főleg termelői piacokon vásárolva ma is lehetőségünk van idényjellegű helyi élelmiszereket választani, a régről ismert tartósítási technológiákkal, de akár a modern technika olyan vívmányaival, mint a fagyasztó pedig szezonon kívül is élvezhetjük környezettudatosan a megszokott ízeket, és nem kell távoli országokból importált termékeket vásárolnunk - tette hozzá. Kiemelte:

Napjainkban szinte végtelen mennyiségű recept, főzős videó és jótanács áll azok rendelkezésére, akik finomat és egészségeset szeretnének enni, de emellett a környezet védelme is fontos számukra.