Soha nem látott tűzijáték, repülőgépek, drónok, a teljes magyar légierő a Duna felett augusztus 20-án

2019 augusztus 20 tűzijáték
Vágólapra másolva!
Szent István Napja alkalmából minden idők legnagyobb rendezvénysorozata várja a fővárosba látogatókat augusztus 19. és 22. között, amely valamennyi korosztálynak minőségi programokat kínál. Augusztus 20. a hagyományos állami rendezvényekkel indul, az este fő elemeként, 21 órakor pedig kezdetét veszi az Új „Tűz és fények játéka" tűzijáték. A hagyományos események mellett idén további 18 helyszínen változatos programok várják városszerte a vendégeket. A programsorozat a belföldi vendégforgalmat, ezzel a turizmus újraindítását támogatja a fővárosban, miközben az események lebonyolítása több tízezer embernek ad munkát. 
Vágólapra másolva!

A turizmus érdeke a budapesti vendégforgalom ösztönzéséről szóló együttműködés, ezért a Magyar Turisztikai Ügynökség az augusztus 20-i hosszú hétvégén minden idők legnagyobb és leglátványosabb tűzijátékával, és fővárosszerte rengeteg programmal várja az embereket Budapestre, az ország hatalmas, közös születésnapi ünnepségére.

Az államilag finanszírozott Szent István napi programsorozat a belföldi vendégforgalmat támogatja a fővárosban, miközben az események lebonyolítása több tízezer embernek ad munkát.

Redhagyó lesz az idei augusztus 20-i ünnepség Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ilyen még soha nem volt

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta, hogy az augusztus 20-i hosszú hétvégén példátlanul tartalmas programsorozat, és Szent István estéjén a Margit híd és a Petőfi híd között több mint 4 kilométer hosszan gigantikus tűzijáték-bemutató lesz. Az államalapítás ünnepével kapcsolatban azt mondta, hogy

hagyományteremtő szándékkal minden idők leggazdagabb rendezvénysorozatát tartják augusztus 18. és 22. között, amely valamennyi korosztálynak minőségi élményeket nyújt majd Budapest számos pontján.

Augusztus 20-a Magyarország születésnapja, minden magyar ünnepe, ezért közös ünneplésre hívnak mindenkit a nemzet fővárosába, Budapestre csütörtöktől vasárnap estig, illetve külön a 20-án 21 órakor kezdődő tűzijátékra is.

- fogalmazott Guller Zoltán.

Gigantikus tűzijáték és fényfestés

Az MTÜ vezérigazgatója kiemelte: a kormány szándéka ehhez hasonló, emelkedett hangulatot teremteni Magyarország születésnapján, hogy a polgárai a historikus emlékeken túl napjainkban is átérezhessék, milyen érzés itt élni. Ennek támogatására döntöttek az élménydús budapesti rendezvénysorozat megtartásáról, amelytől azt remélik, hogy a korábban ekkor jellemző 70-80 ezres vendégforgalmat ezúttal ne főként a külföldiek, hanem meghatározó arányban a hazai látogatók adják a fővárosban. Ehhez a vezérigazgató szerint minden lehetőség adott lesz a nyár végi ünnepi hétvégén.

Idén a korábbiakhoz képest nagyot változik a tűzijáték is Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Szó esett arról is, hogy az augusztus 20-án, pénteken 21 órától kezdődő, 35 perces tűzijáték-bemutatóra nyolcszor annyi rakétát rendeltek, mint 2019-ben, mintegy 40 ezer darabot 1,3 milliárd forintért.

Az ünnep alatt számos rakparti épületet megvilágítanak fényfestéssel, és – tisztelegve az Eucharisztikus Kongresszus előtt – a keresztet is megjelenítik, drónokkal. Ugyancsak eddig nem látott repülőgép-felvonulás is lesz a Duna fölött, míg – az ünnepnapon megszokott hagyományos ünnepi eseményeken túl – a hét végéig összesen 18 helyszínen, önmagában is vendégek tömegeit vonzó ingyenes rendezvény várható a Vörösmarty tértől a Tabánig, a Városligettől a Várkert Bazárig, szerte Budapesten.

Guller Zoltán arról is beszélt, hogy jogszabályi rendelkezés szerint az állami ünnep lebonyolítása érdekében minden év augusztus 15. és 22. között a fővárosi világörökségi helyszínek közterületi célú használatáról az MTÜ dönthet, függetlenül attól, hogy az év többi részében önkormányzati hatáskörben vannak-e az adott területen. Guller Zoltán hangsúlyozta:

a Budapestre látogató magyarok számára gondoskodnak a megfizethető tarifákról – például a Szent István napi sör 450 forintba kerül majd.

Várható az is, hogy a szálláshelyek és a szolgáltatók kifejezetten erre az alkalomra a belföldi pénztárcákhoz szabott ajánlatokkal állnak elő.

A honvédség AS 350-es helikoptere repül a Duna felett az augusztus 20-ai budapesti légi parádé próbarepülése során Budapesten Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kovács Zoltán vezeti az ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzset

Minden korábbinál nagyobb szabású, négynapos programsorozat lesz idén augusztus 20. alkalmából
– közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán.

– fogalmazott.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarország – Európa egyik legsikeresebb oltási kampányának köszönhetően – legyőzte a koronavírus-járvány harmadik hullámát. Ez egyet jelent a régi, megszokott élet fokozatos visszanyerésével, Magyarország újraindításával – tette hozzá. Az augusztus 20-i nemzeti ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzset Kovács Zoltán vezeti. A testület a korábbi gyakorlathoz hasonlóan megkezdte a Szent István-nap biztonságos megrendezésének előkészítését – derült ki a bejegyzésből.

A teljes magyar légierő ott lesz

Meglepetéssel is készül a Magyar Honvédség az idei augusztus 20-ai budapesti légi parádéra
- nyilatkozta a Magyar Honvédség parancsnoka. Ruszin-Szendi Romulusz erről annyit mondott:

OLYAT IS LEHET MAJD LÁTNI A DUNA FELETT, AMIT MAGYARORSZÁGON MAGYAR GÉPPEL MÉG NEM LÁTHATTAK AZ EMBEREK.

A vezérőrnagy elmondta: idén augusztus 20-án több mint 200-an teszik le katonai tiszti esküjüket a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Ezt követően, 9 órakor kezdődik a Duna felett tartandó légi parádé. A mintegy háromnegyed órás eseményen szinte

A TELJES MAGYAR LÉGIERŐ KÉPVISELTETI MAGÁT.

Itt az ország kenyere

Az Ország kenyere kategóriában 2021-ben a Hel Pékség Solymár gyöngye fantázianevet viselő kenyere győzedelmeskedett, az Ország Innovatív Kenyere pedig a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere lett. A Varró Zsolt pék elképzelése alapján készült kenyér csupán 4 + 1 összetevőből áll: liszt, víz, só, élesztő és az idő, ami ebben az esetben 72 órát jelent. A kenyér rozslisztről indított kovásszal készül, ami nem tartalmaz élesztőt, csupán a dagasztásnál kerül bele egy kevés.

Az ország kenyerének, azaz a Szent István Napi kenyérnek és az Év Innovatív kenyerének célja, hogy augusztus 20-án kiemelkedő minőségű, szép kenyér kerülhessen az ünnepi asztalra, az ország asztalára.

Emellett lehetőséget teremt a pékeknek, hogy megmutathassák a szakmának a legújabb fejlesztéseket, a fogyasztóknak pedig azt, hogy a magyar pékek milyen kitűnő sütőipari termékeket gyártanak.

Solymári lett az ország kenyere Forrás:

Az Ország Innovatív Kenyere kategóriában az egészségtudatosságra helyezték a hangsúlyt, amelynek nyertese a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves fantázianevet viselő kenyere lett.

A majd két évig fejlesztett kenyér Csáki Tibor és Palotai Pál munkája. Különleges késleltetett kelesztéssel készült, speciális tésztahűtőkben pihentetett, így az aromaanyagok maximálisan érvényesülnek ebben a francia-jellegű vadkovászos kenyérben. Az Ország Kenyere és az Ország Innovatív Kenyere augusztus 20-ától megkóstolható a Szent István Napi rendezvénysorozaton.

Egyedülálló eseménye lesz augusztus 20-ának, hogy az Oktogon és a Hősök tere között monumentális, guruló díszletekkel, installációkkal és szobrokkal, valamint sztárfellépők részvételével megelevenedik Magyarország alapításának története.

Ingyenesen lehet bejutni a parlamentbe

Ismét nyitott házként üzemel a Szent István Napok keretein belül a parlament, így a Szent Korona is ingyenesen látogatható lesz augusztus 20-án és 21-én. Idén a Vár oldalában lévő Mesterségek Ünnepe is ingyenes lesz.

A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebbi beavató koronája, a magyar államiság egyik jelképe. Koronát a hagyomány szerint előszőr 1000. december 25-én helyeztek első királyunk, a későbbi Szent István fejére, amellyel megszületett a keresztény Magyar Királyság.

Az ezen a napon István fejére került korona még nem a későbbi Szent Korona volt.

Bárki megnézheti majd élőben a Szent Koronát Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A legfőbb budapesti programok

Az egész rendezvény célja az, hogy a magyarok négy napot töltsenek el Budapesten, a főváros tartogat annyi izgalmas programot, hogy megéri ide látogatni – mondta Guller Zoltán hivatalos podcastjában. Hozzátette, hogy a budapesti szálláshelyek akciós ajánlatot dolgoztak ki. A programok között említette, hogy a veszprémi Utcazene fesztivál már augusztus 19-én a Szabadság térre költözik, ahol kora délutántól változatos koncertek lesznek.

Szintén 19-én kezdődik az Erzsébet téren a látványos Szabadrét fesztivál, a Vigadó előtt pedig operettekkel várják a vendégeket. A Vörösmarty téren Csárdafesztivál lesz a magyar konyha legjavával és népzenével, a Március 15. téren a magyar sporthősöket ünnepelik. Az idén először, augusztus 20-án felvonulást rendeznek az Andrássy úton, amelyen a magyar történelem kiemelkedő személyiségeit – közöttük Szent Istvánt – mutatják be.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója: A magyarok négy napot töltsenek el Budapesten „Istvánkor" Forrás: MTI/Mohai Balázs

A gyerekeknek a Vajdahunyad várában lesznek programok. A Bálna környékén ismert tervezők, iparművészek mutatkoznak be, a Filozófusok kertje pedig a komolyzenei koncerteknek ad majd otthont, a budai Várban hagyományosan a Mesterségek Ünnepét rendezik – sorolta Guller Zoltán.

A részletes, folyamatosan frissülő információk a https://szentistvannap2021.hu/programok oldalon olvashatók.