A szerelme miatt ment vissza Jemenbe a halálra kínzott magyar férfi

Vágólapra másolva!
Koltai György, akit már korábban is börtönbe zártak és megkínoztak, azért ment vissza Jemenbe, hogy feleségül vegye a korábbi rabtársa testvérét. A Blikknek részletesen beszámolt a történtekről Tawfik al-Hamidi jemeni emberi jogi aktivista, aki jól ismerte a magyar férfit.
Vágólapra másolva!

A muszlim vallásra áttért magyar férfit, Koltai Györgyöt Jemenben elrabolták, megkínozták, majd információk szerint a cellájában, koronavírusban meghalt. A Blikk felvette a kapcsolatot azzal az emberjogi szervezetnek a vezetőjével, ami a férfi kiszabadult rabtársainak vallomásából próbálta meg összerakni Koltai utolsó heteit.

Az aktivista elmondása szerint régóta ismerte a férfit, mert hasonló területen dolgoztak. A közös munka után Magyarországon is meglátogatta Györgyöt, ahol az anyjánál laktak.

Később azonban egyre kevesebbet beszéltek egymással, majd amikor a közösségi oldalon meglátta, hogy Koltai visszament Jemenbe, már nem tudta vele felvenni a kapcsolatot.

Ezek után kiderült, hogy azért nem, mert a férfit az ország déli részét ellenőrző Déli Átmeneti Tanács (STC) emberei elfogták és gyakorlatilag halálra kínozták.

Ekkor kezdtek el nyomozni a történtek után.

"Nem könnyű információhoz jutni. Mi hangfelvételek birtokába jutottunk olyan emberektől, akik a börtönben raboskodtak Györggyel. Noha már kiszabadultak, rettenetesen nehéz beszámolniuk arról, amit láttak. Már csak azért is, mert ha nyilatkoznak, újra bevihetik őket. Félnek, ezért nem is tudtak teljes nyíltsággal elmesélni mindent. A hangfelvételeket is titkos úton küldték" – mondta a Blikknek Tawfik al-Hamidi, a a genfi székhelyű SAM emberi jogi szervezet vezetője.

A hangfelvételeken a kiszabadult emberek arról beszélnek, hogy Koltai egy hotelben lakott, ott fogta el egy terrorellenes osztag.

Ez az osztag nem törvényes szervezet, hanem Aden kikötővárosát ellenőrzése alatt tartó Déli Átmeneti Tanács biztonsági szervezete. A letartóztatásokért Jiszran al-Maktari felel, ő a helyi antiterrorista osztag vezetője.

– magyarázza az aktivista. Állítása szerint hivatalosan senki sem tudhatja, hogy kik raboskodnak ott. Csak azoktól lehet megtudni, akik éppen kiszabadultak.

A tanúk szerint Koltait kegyetlenül megkínozták, majdnem minden fogát kiverték, amikor pedig elkapta a koronavírust, hagyták meghalni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, pontosan mit akartak tőle. Az is lehet, hogy csak azért tartóztatták le, mert külföldi volt.

„Mit keres Adenben a polgárháború idején? Feltehetően a biztonsági erőknek valamiért gyanús lett. Nem ő az első külföldi, akit Jemenben börtönbe vetettek; francia és brit újságírók is éveket töltöttek rács mögött, mielőtt szabadon engedték őket."

Koltai maga írta ezt a dalt, majd Jemenben elő is adta:

Mit csinált Koltai Adenben a polgárháború idején?

Tawfik al-Hamidi szerint a történet 2011-ben, a jemeni forradalom idején kezdődött. A tüntetők a három évtizede hatalmon lévő diktátor, Ali Abdullah Száleh távozását követelték a fővárosban, Szanaa-ban. Miután a hadsereg idővel átállt hozzájuk, ezért sikerrel is jártak.

– magyarázza a férfi.

Györgyöt abban az üzletben tartóztatták le, amelyikben dolgozott. Börtönbe vitték ,ahol megkínozták. A magyar férfi ezekről később keserűséggel beszélt, nehezen is emlékezett vissza erre az időszakra.

Koltai halálát már több helyen is tényként közölték, ennek ellenére az aktivista szerint nem szabad feladni a reményt, hogy mégis életben van.

Amíg nincs holttest, addig ezt nem lehet minden kétséget kizáróan elismerni.

Szerinte most a magyar külügyminisztériumnak kell lépnie.

"Rettenetesen nehéz nekünk bármiféle információt kinyernünk a Györgyöt foglyul ejtő Déli Átmeneti Tanácstól, mert egyetlen emberi jogi aktivistában sem bíznak. Ellenségnek tekintenek minket, több kollégánkat is letartóztatták és megkínozták már. Az egyetlen módja annak, hogy biztosat meg lehessen tudni, az az, ha a magyar kormány lép fel György ügyében az Átmeneti Tanácsnál".

Az aktivista szerint a külügy csütörtök délutánig nem vette fel velük a kapcsolatot, de ha segítségre van szükségük, akkor a rendelkezésükre állnak.

Szeretném, ha a magyar kormány erőfeszítéseket tenne az ügyben, hátha van egy kis remény arra, hogy mégis életben van, és akkor talán meg lehet menteni" – tette hozzá az aktivista.