Schmidt Mária: Nagy baj, hogy az Európai Unió német befolyás alatt áll

NAGY Imre; SCHMIDT Mária
Budapest, 2019. június 16. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett, 30 éve szabadon című kiállítás megnyitóján a budapesti Terror Háza Múzeumban 2019. június 16-án, az 56-os vértanúk emléknapján. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Az összes uniós tagállam ki van szolgáltatva a német beruházásoknak, a németek által irányított eurónak, ami nagyon nagy probléma – mondta Schmidt Mária az M5 műsorában. A XXI. Század Intézet és a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint Németország mondvacsinált ügyekkel próbálja a saját dominanciáját Magyarországgal szemben érvényesíteni, aminek az elmúlt négy évben a Trump-kormányzat valamelyest gátat szabott. Joe Biden győzelmével szerinte nem lesz olyan ellenerő, amely kordában tartaná a német nagyhatalmi törekvéseket Európában - olvasható a XXI. Század Intézet oldalán.
Vágólapra másolva!

Schmidt Mária az M5 műsorában az amerikai elnökválasztás kapcsán elmondta, nem új jelenség az amerikai társadalom megosztottsága, 2016-ban is utcai megmozdulások voltak Donald Trump győzelmét követően, akkor is pattanásig feszült hangulat volt a két tábor között. Az amerikai elnök újraszámlálást követelő álláspontja kapcsán megjegyezte, 2000-ben is a Legfelsőbb Bíróság mondta ki George Bush győzelmét, miután Floridában újraszámolták a szavazatokat, így ez sem számít újdonságnak.

Kiemelte, az amerikai emberek elvesztették a bizalmukat abban, hogy a szavazatoknak a beérkezése, a számlálása korrekt lenne. Megingott a bizalom abban, hogy az Amerikai Egyesült Államok képes egy korrekt választást levezényelni, és mindez aláássa az Egyesült Államok tekintélyét.

A XXI. Század Intézet főigazgatója elmondta, általában egy ilyen világpolitikai változás, amin most az Amerikai Egyesült Államok keresztülmegy, világháborúk végén, vagy birodalmak összeomlása közben szokott lenni. Hozzátette: Amerikának megváltozott a státusza, a geopolitikai helyzete a világban, mára megszűnt az az egypólusú világ, amiben az amerikaiak voltak a mindenki által elismert vezető hatalom. Erre a változásra kívánt Donald Trump szerinte egyfajta választ adni.

Emlékeztetett, Barack Obama korábbi demokrata elnök ideológiai kormányzást folytatott, amellyel szemben Donald Trump változást hozott, mert visszahozta a reálpolitikát.

Álláspontja szerint nincs már abban a helyzetben Amerika, hogy világcsendőr legyen. Emiatt Schmidt Mária attól tart, hogy Biden győzelmével a Trump-féle reálpolitika véget fog érni, és visszatérnek az ideológiai politizáláshoz, hiszen ezzel igyekeznek majd ellensúlyozni a gyengeségüket.

Az uniós ügyek kapcsán Schmidt Mária a műsorban elmondta, a mostani viták egyértelműen szuverenitáskérdések.

– fogalmazott. Hozzátette, a szuverenitásunk megsértése nélkül az Európai Unió többségének nincsen joga egyoldalúan ezeket a dolgokat megváltoztatni.

Mint fogalmazott, az Európai Unió német befolyás alatt áll.

– mondta.

Álláspontja szerint ez nagyon nagy probléma, és az is nagyon nagy probléma, hogy Németország ezekkel a „mondvacsinált ügyekkel" próbálja meg a saját dominanciáit velünk szemben érvényesíteni.

– tette hozzá.