Így változik a MÁV menetrendje a pályafelújítások miatt

máv, ic+
A kocsik belső tere
Vágólapra másolva!
Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az ideiglenes menetrendi változásokról bővebb tájékoztatást a MÁVDIREKT információs szolgálatánál, a www.mavcsoport.hu-n és a Vágányzári hírekben lehet olvasni – hívja rá fel a figyelmet közleményében a MÁVINFORM.
Vágólapra másolva!

Belföldi közlekedés

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon szeptember 4-én 18 óráig a Keleti pályaudvar helyett Kelenföldről indulnak és oda is érkeznek a Railjet express vonatok. Egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Railjet express és az EN462/463-as számú Kálmán Imre vonatok szeptember 4-ig a menetrendben lévő időadatokhoz képest 20-30 perccel korábban vagy később indulnak, a Ferencváros és Kelenföld közötti pályafelújítás miatt.

A Székesfehérvár–Komárom vonalon szeptember 5-től 13-ig a vonal teljes hosszán pótlóbusszal kell utazni karbantartás miatt a Székesfehérvárról 10:07-kor Esztergomba és az Esztergomból érkező és Komáromból 16:10-kor tovább induló vonat helyett.

A Balatonszentgyörgy–Ukk vonalon szeptember 8-tól 10-ig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Sümeg és Tapolca, Sümeg és Balatonederics, Sümeg és Sümegi Bazaltbánya állomás között pótlóbuszok szállítják az utasokat pályakarbantartási munkák miatt

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon augusztus 31-től szeptember 25-ig meghatározott éjszakánként Szabadbattyán és Balatonfüred, illetve Aszófő között egyes esti és hajnali vonatok módosított menetrend szerint közlekednek felújítási munkák miatt. Székesfehérvár és Balatonfüred, illetve Aszófő között pótlóbuszok szállítják az utasokat a hirdetmény megjegyzés rovatában feltüntetett

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon egyes éjszakai, hajnali vonatok módosított menetrend szerint közlekednek augusztus 31-től szeptember 12-én hajnalig, továbbá éjszakánként eltérő állomások között pótlóbuszok járnak pályakarbantartás miatt:
Augusztus 31-től szeptember 3-ig Pusztaszabolcs és Sárbogárd között pótlótóbuszok szállítják az utasokat.

Szeptember 3-tól 5-ig éjszakánként Sárbogárd és Pincehely között viszik az utasokat pótlóbuszok.

Szeptember 7-től 12-ig éjszakánként Simontornya és Dombóvár között az utasokat pótlóbuszok szállítják.

A Dombóvár–Gyékényes vonalon december 12-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, továbbá Beleg és Somogyszob állomás között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vonatok Kaposvártól általában pár perccel korábban vagy később indulnak, Gyékényesre 20-30 perccel később érkeznek meg. Gyékényesről 20-30 perccel korábban indulnak a vonatok. A Somogy InterCity Belegig közlekedik, onnan busszal lehet Somogyszobra eljutni, majd egy másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak, de az a vonat nem IC szolgáltatásúként közlekedik tovább Gyékényesre. A július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vesz igénybe, ezt a munkát folytatják a vágányzár ideje alatt.

A Budapest–Szob vonalon Nagymaros és Szob között egy vágányon közlekednek a vonatok, módosított menetrend szerint és hosszabb menetidővel. Az egy vágányon zajló közlekedés miatt néhány S70-es és G70-es vonat a csak a Nyugati pályaudvar és Nagymaros között közlekedik, helyettük Nagymaros és Szob állomások között továbbra is pótlóbuszokkal lehet utazni várhatóan augusztus 30-től október 15-ig.

A Nyugati pályaudvar és Nagymaros között közlekedik a Nyugati pályaudvarról 6:15-kor, 14:25-kor, 16: 25-kor, 17:25-kor, 18:25-kor, 20:25-kor ionduló vonat. Onnan Szobig pótlóbuszokkal kell utazni. Szobról Nagymarosig pótlóbuszok szállítják az utasokat a 7:20-kor ionduló vonat helyett.

A Miskolc–Tiszaújváros vonalon szeptember 23-ig Nyékládháza és Tiszaújváros, illetve Miskolc és Tiszaújváros között pótlóbuszokkal kell utazni pályakarbantartás miatt.

A Nyugati pályaudvar Városligetig tartó bevezető vágányszakaszának felújítása augusztus 31-én hajnali négykor véget ér. A Nyugati tetőszerkezetének felújítása miatt azonban a csarnoki vágányok rövidebbek, ezért december 4-ig a ceglédi elővárosi és a nyíregyházi sebesvonati közlekedésben változások lesznek.

A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon közlekedő sebesvonatok Zugló megállóhelyről indulnak és oda érkeznek a Nyugati pályaudvar helyett. A sebesvonatokhoz a Nyugatiból Zuglóig az InterCity és elővárosi vonatokkal utazhatnak. Zuglóból ugyancsak igénybe vehetők a Nyugatiig az IC és elővárosi vonatok. Vasárnaponként a Záhonyból 13:03-kor és 15:03 induló sebesvonat, a Nyíregyházáról 17:01 órakor induló Televonat, továbbá a Zajtáról 14:34-kor induló Hétmérföldes sebesvonat a Nyugati pályaudvarig közlekedik.

Munkanapokon a Szolnokról 5:40-kor induló gyorsított vonat Zuglóig közlekedik. A Szegedről 4:34-kor induló gyorsvonat a Nyugati pályaudvarra érkezik. Zuglóból indul 17:34-kor Szolnokra egy gyorsított vonat hétfőtől csütörtökig.

A vágányzár miatt a Budapest-Nyugati–Zugló szakaszon kimaradó feláras vonatok helyett a közel azonos időben induló pót-és helyjegyköteles vonatokat is igénybe vehetik az utasok, felár megfizetése nélkül. A BKK M3-as metró felújítása miatt a közlekedés zavartalan biztosítása érdekében az érvényes BKK bérlettel rendelkező utasok részére bevezetett felármentesség továbbra is érvényben marad. Az adott vonatra érvényes felárral nem rendelkező utas, a vonaton legfeljebb a menetjegyén feltüntetett kocsiosztályon, a szabadon maradt helyet foglalhatja el.

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon augusztus 31-től október 29-ig a vonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Corona nemzetközi InterCity vonatpár Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány érintésével kerülő útirányon át, módosított menetrend szerint közlekedik.

A Debrecen–Mátészalka vonalon szeptember 1jé-től 13-ig módosított menetrend érvényes . Debrecen–Nyíradony–Nyírbátor, illetve Mátészalka között pótlóbuszok közlekednek pályafelújítás miatt.

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 12-ig és október 18-tól december 12-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat, pályafelújítás miatt. A Debrecen-Tiszalök vonalon is pótlóbuszok járnak december 12-ig a Debrecen-Hajdúböszörmény/Hajdúnánás szakaszon.

A Szeged–Hódmezővásárhely–Békéscsaba vonalon, december 12-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között végzett pályaépítés következő fázisában is. Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni.

A GYSEV Szombathely–Zalaszentiván vonalán szeptember 15-ig néhány vonat menetrendje módosul. Szombathely és Zalaszentiván között pótlóbuszok szállítják az utasokat, pályakarbantartási munkák miatt.

A GYSEV Szombathely–Zalaszentiván vonalán augusztus 31-től szeptember 1-ig Zalaszentiván és Zalaegerszeg között pótlóbuszok közlekednek. A Szombathelyről és az oda utazóknak a buszokról Zalaszentiván állomáson másik pótlóbuszra kell átszállni. A Szombathely és Zalaegerszeg közötti közvetlen eljutást biztosító vonatokról nem kell buszokra átszállni, a teljes útvonalon közlekednek a vonatok.

Nemzetközi közlekedés

Július elsejétől számos környező országgal újraindult a nemzetközi vasúti közlekedés, Ausztria és Németország felé pedig növekszik a jelenleg közlekedő járatok száma.

A Budapest–Brassó közötti Corona InterCity (IC 406, IC 407) egyik irányban sem továbbít fekvőhelyes- és hálókocsit a vírushelyzet miatt. A vonat számos nemzetközi járattal együtt július elsejétől közlekedik újból. A Keleti pályaudvarról 17:35-kor indul Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredán át Brassóba. A Székelyföld és Magyarország között átszállásmentes és biztonságos utazási lehetőséget kínál. Erdélyben Nagyvárad és Kolozsvár mellett a Székelyföld több magyarlakta települését is érinti – Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredán, Tusnádfürdőn és Sepsiszentgyörgyön keresztül éri el Brassót.

A szerbiai vírushelyzet miatt a vasúti forgalmat felfüggesztették a kelebiai határátmenetben, ezért átmenetileg szünetel a nemzetközi személyszállítás Szerbia és Magyarország között. Az Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonatpár meghatározatlan ideig nem közlekedik egyik irányban sem Kelebia és Újvidék között. A belföldi szakaszon, a Keleti pályaudvar és Kelebia között továbbra is jár mindkét irányban a gyorsvonat (342-es és 343-as vonat).

A jelenleg is közlekedő nemzetközi vonatokra az azokra érvényes valamennyi menetjegy megvásárolható. A MÁV-START az általa kiadott, legkorábban július 12-től érvényes, Romániába, Szerbiába vagy azokon áthaladó útvonalra szóló menet- és helyjegyeket augusztus 31-ig kezelési költség nélkül visszaváltja.

Az osztrák vasúton pályaépítési munkálatok miatt szeptember 4-ig Királyhida (Bruck a.d. Leitha) és Bécs (Wien Hbf) között a 9430, 9402, 9420, 9404, 9434, 9444, 9436 számú vonatok helyett pótlóbuszokkal kell utazni. Bécs (WienHbf) és Királyhida (Bruck a.d. Leitha) között a 9437, 9447, 9433, 9407, 9409, 9443, 9431 számú vonatok nem közlekednek. Helyettük azon a szakaszon oszták (ÖBB) vonatok vehetők igénybe.

Az osztrák vasút vonalain végzett pályafelújítási munkák miatt szeptember 5-én a Keleti pályaudvarról 20:40-kor induló EN 462-es számú Kálmán Imre vonat Zürich HB felé Salzburgtól kerülő útirányon, Zell am See állomáson át közlekedik. A Zürichből 21:40 -kor induló EN 467-es számú Wiener Walzer Innsbruck és Salzburg között kerülő útirányon, Zell am See állomáson át módosított menetrend szerint közlekedik. A vonat a Keleti pályaudvarra 10:59-kor érkezik.