Börönbe megy egy csaló, borsodi ügyvéd

illusztráció ügyvéd
illusztráció ügyvéd
Vágólapra másolva!
Örökre eltiltották az ügyvédi pályától azt a férfit, aki éveken keresztül pénzt vett át a megbízóitól, de a munkát nem végezte el. Többször hazudott is az ügyfeleinek arról, hogyan is áll az ügyük. Első fokon letöltendő börtönbüntetést kapott, de az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Július 9-én hozott ítéletet az Ózdi Járásbíróság annak az ügyvédnek az ügyében, aki

többször is úgy vett át pénzt az ügyfeleitől, hogy a beígért munkát nem végezte el.

Először 2012-ben vállalta el egy cég teljes körű jogi képviseletét, tartós megbízási szerződéssel. A cég képviselője rendszeresen fizette is az ügyvéd megbízási díját. 2013-ban arra kérték az ügyvédet, hogy egy 15 millió forint összegű követelést érvényesítsen. Ennek a teljesítésére

az ügyvéd ígéretet tett a megbízási szerződés keretein belül, viszont a valóságban semmilyen lépést nem tett azért, hogy ügyfele hozzájusson a pénzéhez.

Az ügyvéd mulasztása miatt a cég képviselője nem tudta érvényesíteni a követelését az adós céggel szemben indult felszámolási eljárásban.

Illusztráció Forrás: pixabay.com

Egy másik alkalommal pedig arra kapott megbízást az ügyvéd, hogy töröltesse a cég jelzálogát, de ígérete ellenére nem kezdeményezett eljárást az ügyben, ezt a munkát sem végezte el.

2013-ban egy ember azzal bízta meg, hogy az ügyvéd tegyen feljelentést a nevében, de ez nem történt meg és semmilyen lépést nem tett az ügyben a férfi, de a megbízóját azt hazudta, hogy megtette.

A férfi 2016 áprilisában 1,2 millió forintot vett át az egyik ügyfelétől azért, hogy perújítást kezdeményezzen. Az ügyvéd ebben az ügyben sem intézkedett, a megbízójának és családjának pedig valótlan információkat mondott, a munkájának igazolására hamis okiratokat mutatott be nekik.

Miután kiderült, hogy az ügy érdekében nem tett semmit, visszafizette megbízóinak a teljes díjat.


2017-ben az ügyvéd ingatlanok adásvételi szerződésének elkészítésére kapott megbízást. A megállapodás szerint a vételár utolsó részét a férfi letéti bankszámlájára utalták át. Ezután a férfi nem fizette ki az arra jogosultaknak és valótlanságokkal hitegette őket.

Végül több hónap elteltével a pénz egy részét adta csak át nekik, így összesen 3 millió forinttal nem számolt el az ügyvéd.

Illusztráció Forrás: pixabay.com

A bíróság a férfit ügyvédi visszaéléssel, sikkasztással, csalással és okirat hamisítással vádolta meg, ami miatt 4 és fél év börtönbüntetésre ítélték, valamint véglegesen eltiltották az ügyvédi tevékenységtől.

A büntetés kiszabásakor enyhítő körülménynek vette a bíróság, hogy a férfi büntetlen előéletű, a bűncselekmények egy részét beismerte és azt is, hogy a kárt részben megtérítette. Azt viszont

súlyosító körülménynek vették, hogy ennyi bűncselekménytt követett el.

Az Ózdi Járásbíróság ítélete nem jogerős, mert azzal szemben az összes arra jogosult fellebbezett, így a per, a Miskolci Törvényszéken folytatódik - írta közleményében a Miskolci Törvényszék.