Az ellenzéki összefogás-próbálkozás csődje: az újpesti polgármesterjelölt váratlanul visszalépett

Szalma Botond, KDNP
Szalma Botond
Vágólapra másolva!
Folytatódik az ellenzéki belháború, ezúttal Újpesten, ahol Szalma Botond szerdán bejelentette, hogy visszalép a közös ellenzéki polgármester-jelöltségtől. A bukott politikus tehát majdnem három hétig volt az ellenzéki pártok közös jelöltje Újpesten. Szalma korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy maga vallotta be, hogy ő egy igazi offshore lovag, persze, így is állandó vendége volt Kálmán Olgának Simicska Lajos propagandatévéjében.
Vágólapra másolva!

A valamennyi ellenzéki párt által támogatott polgármesterjelölt, Szalma Botond nyomós, családi okok miatt nem tudja a továbbiakban vállalni az ellenzéki polgármesterjelölti feladatokat – írta az Újpestihírmondó.hu.

Mindez azt jelenti, hogy

újabb jelöltet kell keresniük az ellenzéki pártoknak Újpesten, ami a belháborúk még nagyobb erősödéséhez vezethet.

Mint ismert, Újpesten Varju László, a DK politikusa győzött még 2018 tavaszán az országgyűlési választáson, így nem lenne meglepő, ha egy olyan személyt próbálna előtérbe tolni, aki hozzá közel áll. Mindez pedig szembemehet más párt törekvéseivel a IV. kerületben, kiváltképp az MSZP-ével.

Az Origo információi szerint Szalma az elmúlt időszakban szinte naponta állt elő olyan ötletekkel, amivel az újpesti városvezetést támadni lehetne. Mindezt a tevékenységét különféle fórumokon folytatta, persze semmilyen konkrétummal nem állt elő a bukott politikus. Érthető módon semmilyen reakció nem érkezett Wintermantel Zsolt és a városvezetés részéről az alaptalan vádaskodásokra.

Szalma mostani bukásában kulcsszerepe lehetett annak is, hogy március 15-én néhány ember volt csak kíváncsi rá,

amikor bejelentette teljes érdektelen 13 pontját.

Szalma Botond már egyszer megbukott jobboldali politikusként, most pedig még a választási rajtot sem élte meg Újpesten Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egy igazi offshore lovag

Mint arról korábban beszámoltunk, Újpesten mindig az MSZP állított közös baloldali polgármesterjelöltet, de a szocik kezéből teljesen kicsúszott a kerület, és tavaly a DK-nak, míg idén egy bukott jobboldalinak kellett engednie a mára teljesen jelentéktelenné váló szocialista pártnak. Szalma korábban a magyar tengeri és folyami hajózási vállalat, a MAHART vezérigazgatója volt, de miután a cég megszabadult a flotta utolsó darabjaitól is, magánvállalkozó lett.

Szalma Botond, a bukott jobboldali, volt KDNP-s budapesti elnök hivatalos offshore-ozónak tekinthető. MAHART-vezérként a Magyar Rádió Vasárnapi Újságjának adott interjújában

maga mondta el, hogy a vállalatot offshore cégek segítségével szabadították meg hajóitól, és ebben a gyakorlatban maga is részt vett.

„A hajókat vagy offshore, vagy külföldi cégen keresztül adták el, mert nekünk máltai, ciprusi cégünk is van, és van Jersey-szigeteki, tehát csatorna-szigeteki cégünk, ez a pénzügyminiszter szempontjából borzasztó lépés volt, hiszen adót spórolt meg a cégnek. A cég szempontjából nyereség volt” – mondta el a vállalati vagyon kiárusításának hátterét 2001-ben.

Az offshore céges gazdálkodás receptjét a mai napig alkalmazza. Szalma és testvére ugyanis résztulajdonos a szintén folyami hajózással foglalkozó, 1,2 milliárdos éves forgalmú Fulvius Kft.-ben, amely a Washington DC-ben bejegyezett LLC-t is tulajdonolja.

Szalma egyébként rendszeres vendége volt Simicska Lajos propagandatévéjének is, ahol nagyon jókat heherészett Kálmán Olgával is.