Botka Gyurcsányt és liberálisokat is kiszorítaná

Botka László Szeged, 2014. október 11.
Botka László (MSZP) plakátja egy triciklin Szegeden a Zápor tónál az MSZP, az Együtt-PM és a DK kampányzáró rendezvényén 2014. október 11-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Szeged, 2014. október 11. Botka László (MSZP) plakátja egy triciklin Szegeden a Zápor tónál az MSZP, az Együtt-PM és a DK kampányzáró rendezvényén 2014. október 11-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Több stratégia mentén készül a 2018-as választásra az MSZP. Botka László azt szeretné elérni, hogy egy magas részvétel révén ne jussanak be a parlamentbe a kisebb balliberális erők, így 2022-ig szinte biztosan egyedül maradnának a baloldali térfélen. A másik irányzat a választási győzelem érdekében gyakorlatilag megismételné a 2014-es összefogást. A küzdelem még nem dőlt el, fordulatot a párt májusi kongresszusa hozhat.
Vágólapra másolva!

A választói hangulat fokozásával és az indulatok felkorbácsolásával szabadulna meg a kisebb balliberális erőktől Botka László. Az MSZP szegedi polgármesterének stratégiája arra irányul, hogy a meglehetősen populista és demagóg megszólalások (Fizessenek a gazdagok, ingyengyógyszer a 65 év felettieknek) révén minél magasabbra tornássza fel a választási részvételt. Így el tudná érni, hogy a stabil, de kicsi bázissal rendelkező pártok

ne kerüljenek be a 2018-as választáson a parlamentbe.

De miért is jó ez az MSZP-nek?

Botka László stratégiája, hogy az MSZP maradjon csak talpon a baloldalon 2018 után Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

2010 után lett oda a dominancia

Az Origo úgy tudja, a pártban az egyik stratégiai irányzat azt szeretné elérni, ha visszaállna az 1994 és 2010 közötti helyzet a baloldalon. Akkor a szocialista párt volt a domináns szereplő, és egyetlen választáson sem süllyedt a támogatottsága 30 százalék alá. Még az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni önkormányzati választáson is sikerült megőrizniük a középponti szerepüket a baloldalon, és senki sem tudta megingatni a pozíciójukat. A változások 2010 után gyorsultak föl.

Az MSZP baloldalon belüli stabil pozícióját először Gyurcsány Ferenc 2011-es kiválása rendítette meg, majd pedig a Bajnai Gordon körül létrejött Együtt 2014 mozgalom. A szocialistáknak Mesterházy Attila vezetésével még sikerült elérniük a 2014-es választásra, hogy a legtöbb jelöltet ők adják a baloldali összefogásnak, ráadásul az eredmények úgy alakultak, hogy az MSZP-n kívül nem tudott más párt frakciót alakítani.

A szocialisták dominanciája véglegesen a 2014-es európai parlamenti választáson tört meg. Akkor a Demokratikus Koalíció országosan majdnem megelőzte őket, míg

Budapesten az MSZP csak a negyedik helyen futott be.

Bár az önkormányzati választáson sikerült a szocialistáknak a legerősebb baloldali párt pozíciójába befutniuk, de olyan domináns szerepet nem tudtak kiharcolni maguknak, mint ami a korábbi évtizedekben jellemző volt.

Gyurcsány Ferenc egyszer már majdnem megverte az MSZP-t Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ezért maradna egyedül az MSZP

Bár a közvélemény-kutatások 2014 óta azt mutatják, hogy továbbra is az MSZP a legerősebb szereplő a baloldalon, például a tavalyi dunaújvárosi időközi választáson mind a Jobbik, mind a DK megelőzte őket. Mindezek fényében teljesen érthető Botka László stratégiája, aminek a lényege, hogy vagy a kicsik számára előnytelen megállapodásra szorítsa a baloldali pártokat, vagy pedig kiszorítsa őket a politikai arénából.

Ha végül az MSZP az önálló indulás mellett dönt, azzal jelentős veszélybe sodorja a kormányváltás esélyét, azonban ha a kisebb politikai erők sikertelenek lesznek, akkor a 2018-as választás után

egyedül ő marad csak a baloldali térfélen.

Egy ilyen helyzetben pedig a 2022-es választásnak már nem úgy kellene a szocialistáknak nekifutniuk, hogy hónapokig az összefogás mikéntjéről tárgyalnak a különféle szereplőkkel, hanem csak az éppen aktuális kormány kritikájára és alternatívájának a megteremtésére kell összpontosítaniuk.

Vannak, akik összefognának

A közvélemény-kutatási eredmények egyelőre nem igazolják vissza Botka stratégiájának a sikerét, mivel a DK szinte biztos bejutónak tűnik, míg a kisebb liberális pártok pedig egy sikeres összeállás esetén könnyedén megugornák az ötszázalékos küszöböt. Persze mint tudjuk, a választási részvétel megjósolása az egyik legnehezebb dolog, ezért sok minden majd csak egy év múlva dől el. A nagy kérdés, hogy a szocialisták kitartanak-e Botka stratégiája mellett.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e összefogás, vagy pedig külön indul mindegyik baloldali-liberális párt Fotó: Szabó Gábor - Origo

A pártban sokan azon a véleményen vannak, hogy inkább legyen összefogás az összes baloldali erő között, mert így nem lehetne az MSZP-t azzal vádolni, hogy a saját érdekei miatt háttérbe tolja a kormányváltást. Persze egy ilyen konstrukcióból

nem lehetne kihagyni Gyurcsány Ferencet,

akit egyébként már Kovács László volt MSZP-elnök sem akar látni egy választási listán.

Egyelőre tehát még hivatalosan nem tette le a voksát az MSZP egyik stratégia mellett sem. Várhatóan májusban a kongresszuson dönthetnek Botka miniszterelnök-jelöltségéről. Azonban a szegedi polgármester korábbi feltételeiből (közös lista, új baloldali program) egyelőre semmi nem teljesült, és ha tartja magát a korábban mondottakhoz, akkor minden bizonnyal visszalép a jelöltségtől. Ráadásul, az utóbbi időben derült ki, hogy nagyon vagyonos ember, tízmilliókat költött luxusnyaralásokra és luxustelelésekre, és előkerült a felesége 25 milliós terepjárója. Ráadásul a kisemmizett kisvállalkozók elvett pénze miatt is felelősség terhelheti, hiszen akármennyire is próbálta tagadni, ő a Szeviép-botrány egyik szereplője. Így nehéz lesz baloldali miniszterelnök-jelöltként indulni a választásokon.