Nézze meg a tiszai jégzajlást, ami elsodort egy kompot

elsodorta a jég a tiszacsegei kompot
Tiszacsege, 2017. február 13. A levonuló jeges ár által elsodort és a folyó közepén a jégtáblák közé szorult tiszacsegei komp, a fedélzetén az éjjeliőrrel 2017. február 13-án. A szakemberek attól tartanak, hogy egy újabb jégmozgás összeroppantja a járművet, jelenleg helikoptert várnak a helyszínre, hogy azzal megpróbálják kimenteni a kompon tartózkodó férfit. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A tiszacsegei kompot sodorta el a jégzajlás hétfőn délelőtt, egy férfi is volt rajta, őt helikopterrel kellett kimenteni. A Tisza jelenlegi állapotáról a Drone Media Studio készített drónfelvételt.
Vágólapra másolva!

Az éjjeliőrt a Magyar Honvédség Légi Kutató-Mentő Szolgálatának Mi-8-as helikoptere mentette ki a kompról, amit a jégzajlás sodort el hétfőn délelőtt.

A honvédségi helikopter a jégtáblák közé szorult komp felett lebegett, miközben drótkötélen leeresztettek egy katonát. Ezután először az ott rekedt kompost csörlőzték fel a helikopterre, majd az őt segítő katonát is.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szilágyi Sándor, Tiszacsege polgármestere azt mondta, az önkormányzati tulajdonban lévő kompot egy vállalkozó üzemelteteti, és mivel már hat hete jeges a Tisza, a kompot egy erőgéppel a partra vontatták, és ott kikötötték.

A polgármester hihetetlennek nevezte a történteket, ugyanis a teljes komptest a parton volt, a jégzajlás a folyó fenekén lévő, a jármű működésekor a kompot a két part között vezető 32 milliméter átmérőjű drótkötelet sodorta el, ami berántotta a kompot a jeges vízbe.

Mindez hatalmas robajjal és olyan gyorsan történt, hogy a kompon tartózkodó férfi nem tudott elmenekülni, besodródott a jégtorlaszok közé a komppal együtt.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Még soha nem láttam ilyet

– mondta az MTI tudósítójának Lévai Albert, aki 35 éven át volt kompos Tiszacsegén.

Megdöbbenve nézte a partról a jégpáncélba szorult egykori munkahelyét az idős tiszai kompos. Azt mondta, volt már olyan, hogy a jeges ár besodorta a vízbe a kompot, de a pányvázóláncok mindig megtartották.

"Most olyan erővel jött a jeges ár, hogy

pillanatok alatt minden szétszakadt, és a komp hihetetlen gyorsasággal sodródott a folyó közepére,

ahol beékelődött a hatalmas, majd gyorsan mozdulatlanná vált jégtáblák közé" – mondta.

A révész azt mondta, olyan vastagságú jégréteg torlódott össze a térségben, amivel szemben a jégtörő hajók is tehetetlenek. Szerinte azonban megelőzhető lett volna a mostani állapot, ha néhány nappal korábban végighaladt volna egy-egy jégtörő Tokaj és Tiszafüred között.

Szilágyi Sándor polgármester példaértékűnek nevezte a honvédség, a rendőrség és a katasztrófavédelem együttműködését, és reményét fejezte ki, hogy a hatalmas jégpáncél nem roppantja össze a járművet, és ha enyhül az idő a komp kiszabadul a jég fogságából.

A Tisza jelenlegi állapotáról a Drone Media Studio készített felvételt: