A Takarékbank 70 milliárdból mentené meg az FHB-t?

Varga Mihály pénzügyminiszter
Varga Mihály
Vágólapra másolva!
Az FHB veszteségének az eltüntetését szolgálhatja, hogy a Takarékbank 70 milliárd forintért vásárolhat többségi részesedést a Spéder Zoltán vezette pénzintézetben – értesült az Origo. Egyébként Demján Sándor a héten a miniszterelnöknek írt levelében is úgy fogalmazott: az FHB a szövetkezetekkel fizettette meg a 30 milliárdos hiányát, és most arra kényszerítené őket, hogy felvásárolják a részvényeit. 
Vágólapra másolva!

70 milliárd forintért vehetik meg a Takarékbank irányítása alatt lévő takarékszövetkezetek az FHB részvényeit a június 15-ére összehívott rendkívüli közgyűlésen – értesült az Origo. Mint arról portálunk elsőként beszámolt, a Takarékbank Zrt. korábban rendkívüli közgyűlést hívott össze június 15-ére, ahol arról szavaznak, hogy többségi tulajdont szerezzenek az FHB-ban.

Spéder Zoltán 70 milliárd forintos segítséget kaphat a kisbefektetőktől Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Korábban arról írtunk, hogy „felhatalmazás szövetkezeti hitelintézetben történő többségi részesedés megszerzésére” lesz a Takarékbank Zrt. június 15-ére összehívott, rendkívüli közgyűlésének első napirendi pontja.

Információk szerint az említett hitelintézet az FHB,

amelynek jelenlegi elnöke Spéder Zoltán. Mindezeket az értesüléseinket nem cáfolta a Takarékbank sem.

Veszteségeltüntetés?

Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke kedden nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, véleménye szerint Spéder Zoltán FHB-elnök a szövetkezetekkel fizettette meg az FHB 30 milliárdos hiányát, és most arra kényszerítené őket, hogy felvásárolják az FHB részvényeit. Abban az esetben, ha a Takarékbank júniusi rendkívüli közgyűlésén a tagok rábólintanak arra, hogy az FHB többségi tulajdonrészét 70 milliárdért megszerzik, akkor Spéderék így több évre el tudják tüntetni a veszteségeiket.

Demján Sándor Orbán Viktornak írt nyílt levelében Spédert és az FHB-t azzal is vádolta, hogy

félretájékoztatták a kormányt és a miniszterelnököt

a szektor számairól és pénzügyi adatairól. Ugyanis miközben a takarékszövetkezetek nyeresége (a Takarékbank és az FHB nélkül) a 2012-es 10,2 milliárdos pluszról 2015-re 2,3 milliárdos mínuszra fordult, a Takarékbank nyeresége 0,2 milliárdról 3,3 milliárdra nőtt.

Demján Sándor az aggodalmairól levelet írt Orbán Viktornak Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az OTSZ elnöke szerint Spéder Zoltán arra készül, hogy az FHB-részvényeket felvásároltassák a takarékszövetkezetekkel. Ez egyrészt azért aggályos, mert az FHB több tízmilliárd forintra rúgó veszteségét a takarékszövetkezeti szektornak kell finanszíroznia, másrészt azért, mert egy jól körülhatárolható üzleti kör

nyerészkedik 130 ezer szövetkezeti részjegytulajdonos kárára.

Demján Sándor azt kéri a miniszterelnöktől, akadályozza meg, hogy 600 ezer embert kisemmizzenek.

Patai módosítást kért

Patai Mihály, a bankszövetség elnöke pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek írt levelet. Szerinte a jelenlegi állami szabályozás előnyhöz juttatja a takarékszövetkezeti integráció tagjait más pénzintézetekkel szemben. Ezért azt kérte Varga Mihálytól, hogy

a kormány módosítson a szabályokon.

Varga Mihálytól Patai Mihály, a bankszövetség vezetője kért segítséget Fotó: M. Schmidt János - Origo

A Takarékbank álláspontja szerint ugyanakkor Demján nincs tisztában a szektor tényleges számaival, ezért jó hírnevük megsértése miatt jogi lépésekre készülnek. Állításuk szerint ugyanis a takarékszövetkezeti szektor az elmúlt években egyszer sem ért el 10 milliárdos eredményt, ahogy 2015-ben sem számolt el 2 milliárd forintos veszteséget.

Érdekes, hogy a Spéder Zoltán vezette CEMP-médiacsoportból csak az Inforádio és a Portfolio foglalkozott Demján Sándor nyílt levelével, míg a hasonló ügyeket általában feldolgozó Index nem. Egyébként az is kiderült, hogy a 2000-es évek eleje óta komoly offshore-háló alakult ki a CEMP-csoport mögött, írta a Magyar Idők.