Simicskával támadja Novák Előd a Jobbik elnökét

Vona Gábor Jobbik-elnök és Novák Előd alelnök portréja néz szembe egymással egy képen.
Vona Gábor Jobbik-elnök és Novák Előd alelnök portréja néz szembe egymással egy képen.
Vágólapra másolva!
Magát vészharangként jellemzi a Vona Gábor elnök képviselte Jobbik-irányvonallal az utóbbi időben többször élesen ütköző Novák Előd abban a belső levélben, Amelyet alelnökjelöltként írt a párttagoknak, holott biztos benne, hogy Vona vétója miatt nem tud újraindulni a tisztújításon. Novák a Simicska-ügyek elhallgatásától kezdve egy zavaros ingatlanügyletig sok mindent Vona szemére vet.
Vágólapra másolva!

Figyelmeztetésként a tagságnak, de nem a nyilvánosságnak szánta Novák Előd, a Jobbik alelnöke terjedelmes, a párt múltjáról, jelenéről és jövőjéről is elmélkedő, Vona Gábor pártelnököt bíráló írását.

Novák Előd alelnök és Vona Gábor, a Jobbik elnöke – a szembenállás fokozódik Forrás: Origo

Ezért az Origo kérdésére sem kommentálta a levélben írtakat. Tagadta, hogy korrupcióval vádolná Vona Gábor pártelnököt, holott levelében felemleget egy 100 milliós ingatlanügyletet, amelyben magáncéghez akarták kiszervezni a párt székházát. Máshol is keményen bírálja az elnököt, például amikor kifogásolja, hogy nem lehetett nekimenni Simicska Lajos ügyeinek.

Sajnálja, hogy kikerült

Ha "a néppártiság a polkorrektnek mondott óvatoskodó nyárspolgáriságot jelenti, már nem Attila unokái leszünk, hanem belesüppedve az általános politikai posványba,

– így bírálta Novák a Vona-féle néppártosodó Jobbik-irányvonalat az eredetileg a párt belső levelezőlistáján közzétett, de az Origóhoz is kiszivárgott levelében.

Novák Előd a párt egyik legaktívabb politikusa a parlamentben Forrás: MTI/Beliczay László

Novák az Origo kérdésére elismerte, hogy a levelet ő írta, mint a közelgő tisztújításon az újraválasztásért indulni szándékozó alelnök, de a belső levél a párttagoknak szólt, ezért nem örül, hogy kiszivárgott. Pedig szerinte úgysem lesz lehetősége elmondani ezt a kongresszusukon, mivel indulását – mint azt Vona be is jelentette – a pártelnök a vétójogával élve megakadályozza majd.

Nincs konstruktív vita

Az Origóhoz is eljutott hosszú írásban – amit Novák alelnök(jelölt)-ként írt alá és "Szebb jövőt!" búcsúüzenettel zárt – szó esik Novák alelnöki indulásáról és annak várható elnöki vétójáról is: "A vétó a kritikusok eltávolításáról szól (...)

Az elnökségben szerinte a jövőben aligha lesz tere a konstruktív vitáknak, de ettől még a problémákat sem lehet a szőnyeg alá seperni. Novák emlékeztetett: belső körben, ha kisebbségben maradt is, de eddig vitába szállhatott, például ilyen témákban:

  • Miért nem számoltathatjuk el Simicskát?
  • Miért akar Vona Gábor kormányfőként még újabb holokauszt-emlékműveket avatni?
  • Miért szerveztek ki egy százmilliós székházat magántulajdonba jobbikos pénzből?

Novák arról ír, hogy "kívülről is meg akarják mondani bal- és jobbliberális körök, milyenné váljon a Jobbik: egy színtelen, szagtalan, karakterét vesztő párttá, mely nem hoz radikális változást". Ezt szerinte nem lehet megengedni, mert ahhoz, hogy

a Fidesz szavazóit el lehessen hódítani, ki kell mondani, hogy "Meztelen a király!"

– ezt tartja Novák a saját, "nem túl hálás" feladatának.

Összecsaptak a Jobbikban

Novák élesen kritikus hangú írásának előzménye, hogy áprilisban belső harc robbant ki a Jobbikban. Akkor az Origo is megírta, hogy

nem lesz könnyű dolga Vona Gábornak, ha le akar számolni a párt radikálisaival,

a Novák–Szávay–Apáti-trión kívül ugyanis mások is ugyanezt a vonalat erősítik a vezetőségben. (Novák mellett Szávay István és Apáti István is a Vona által a radikálisokhoz sorolt alelnökök közé tartozik)

Vona Gábor pártelnöknek nem lesz könnyű dolga Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A konfliktust az okozta, hogy az alelnökök túlságosan kritizálták a néppártosodási törekvéseket, és kevésbé azonosultak a radikális üzenetek megszelídítésével. Erre utalt Vona Gábor pártelnök is, aki nemrég az Origónak azt mondta, "Kizárt, hogy megváltoztassam a döntésemet! Ha Novák Előd, Szávay István és Apáti István a kérésem ellenére indulnak,

élek a vétójogommal, ha pedig a kongresszus nem támogatja a néppártosodási koncepciómat, lemondok".

"Úgy érzem magam, mint egy meglepetésszerűen benyújtott válópernél érezheti magát az, akinek párja korábban soha nem jelezte, hogy ez így nem fog tovább menni, ha nem változik meg ebben és ebben" - jellemezte a helyzetet korábban Novák Előd. Azt is mondta, ő soha nem kérdőjelezte meg Vona elnökségét, de azért szerinte "az egész pártot nem formálhatja a maga képére, nem távolíthatja el a másként gondolkozókat".

Van más baj is

Novák Előd írásában arra is figyelmeztetett: eddig a Jobbik erőssége volt a sokszínű, a tagságot lefedő elnökség, amely "belül konstruktív vitákkal, kifelé azonban mindnyájan a többségi véleményt képviselve, vállt vállnak vetve, összezárva" dolgozott. Ha Vona vétózik, Novák szerint azzal

Az alelnök emlékeztetett arra is, hogy szóvá tette Vona Gábornak azt a Hvg.hu-nak adott nyilatkozatát is, miszerint "miniszterelnökként, ha kell, átadna holokauszt-emlékművet”. Ezt írta erre neki: "ezzel szinte beállsz a holokausztiparba, miért nem elég annyi, hogy kormányon nem fogsz lebontatni" ilyet?

Novák megemlíti, hogy szerinte a Jobbik nem pedig egyszemélyes kft., bár ilyenre is van példa.

Felidézte, hogy "az elnök bizalmasának egyszemélyes kft.-je (...) egy százmilliós székházat vett meg jobbikos pénzből (...) de miután néhányan felháborodásunknak adtunk hangot a közösségi vagyon magántulajdonba szervezése miatt (...) a szerződést felmondták, belátva, hogy ez védhetetlen.

– folytatja Novák, aki arról is ír, hogy "a sorozatos karaktergyilkossággal élő Fideszt vissza kell támadni". Felhívta továbbá párttársai figyelmét arra: "Emberközeliség, alázat – ezt az arculatunkat meg kell tartsuk, nem tűnhetünk olyanoknak, akik a hatalomért bármire képesek."

Az Origo kereste a kiszivárgott Novák-dolgozat miatt Vona Gábort is, de egyelőre nem sikerült elérni őt. Amint érkezik reagálás az elnöktől, cikkünket frissítjük. Novák írása egyébként nem egyedi, a belső rendszeren minden, a pártban posztért induló jelöltnek közzé kell tenni ehhez hasonló jelölti programot, ezeket a pártigazgató tölti fel a rendszerbe, de eddig másé nem szivárgott ki.