Politikailag is kegyvesztett lett Kiss László

Kiss László TOP
Budapest, 2016. január 6. Kiss László szövetségi kapitány nyilatkozik Hosszú Katinka többszörös világ- és Európa-bajnok versenyző sajtótájékoztatója után a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2016. január 6-án. Hosszú Katinka úszónő nem fogadta el a Magyar Úszó Szövetség szerződésajánlatát, a sajtótájékoztatón széttépte a szerződéstervezetet. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Kiss László csütörtökön az úszóválogatotti tisztsége mellett lemondott a százhalombattai alpolgármesteri posztjáról is. Lázár János szerint jogszabályszerűen jártak el Kiss László kitüntetésével, de ő nem akar erkölcsi ítéletet mondani a volt úszókapitányról. 
Vágólapra másolva!

Lemondott Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya. „A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva, úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről” – írta Kiss László.

Korábban Kiss lemondott százhalombattai alpolgármesteri tisztségéről, majd a róla elnevezett uszoda nevének átnevezéséről is döntöttek.

Kiss László alpolgármesteri és úszókapitányi tisztségéről is lemondott Forrás: MTI/Soós Lajos

Lázár nem foglalt állást

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, a kitüntetésekről szóló törvényt, amely alapján – közölte – jogszabályszerűen jártak el Kiss László kitüntetésével. A szövetségi kapitány nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, ami azt jelenti, hogy mentesült az általa elkövetett bűncselekmény jogkövetkezményei alól.

Utalt arra, hogy a törvénynek van egy olyan rendelkezése is, amely szerint ha valaki korábban bűncselekményt követett el, azt kivételesen méltánylandó okból lehet figyelmen kívül hagyni.

„Tíz olimpiai aranyérem elég súlyos dolog” –

fogalmazott a miniszter, úgy összegezve: Kiss László letöltötte a büntetését, azóta tíz magyar olimpiai aranyérem elérésében közreműködött. A miniszter többször is hangsúlyozta, hogy nem kíván erkölcsileg állást foglalni a kérdésben.

Lázár János nem tört pálvát Kiss László fölött Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Megvont támogatás

A KÉSZ Csoport visszavonja támogatását a Magyar Úszó Szövetségtől, mert megítélése szerint a Kiss László – időközben lemondott szövetségi kapitány – személye körüli botránnyal a szervezet elveszítette feddhetetlenségét. A vállalat ugyanakkor Hosszú Katinkát a jövőben is szponzorálni akarja.

A cég azután döntött így, hogy a 75 éves szakemberről kedden a privatkopo.hu internetes portál megírta: 1961-ben, 21 éves korában

két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt,

amiért három év börtönre ítélték. Ugyanakkor szerdán a Magyar Úszó Szövetség vezetősége és az edzőbizottság egyaránt változatlan bizalmáról biztosította Kiss Lászlót.

Januárban egyszer már lemondott

Kiss László, a magyar úszósport sikerkapitánya a továbbiakban is betölti tisztségét – közölte még január 10-én Gyárfás Tamás. Kiss László január 7-én mondott le, majd többek unszolására megváltoztatta a döntését.