Újszerű módokon mutatnák be a Gulag borzalmait

Gulag, Gulág, A barrack in the Panyshevsky work camp door plank beds convicts GULAG HORIZONTAL
Inside a barrack in the Panyshevsky work camp. Photo from the State Central Archives of the October Revolution.
Vágólapra másolva!
Műhelybeszélgetést tart a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, hogyan lehet a Gulag és a szovjet fogság kérdéskörét a mai, digitális korszakban különböző módokon bemutatni.
Vágólapra másolva!

December 13-án a Nemzeti Emlékezet Bizottsága egy szűk körű, szakmai műhelybeszélgetést rendez arról, hogy a Gulag és a szovjet fogság kérdéskörét hogyan lehet a mai, digitális korszakban különböző módokon bemutatni – mondta Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese az Origónak. A műhelybeszélgetést Stepan Czarnousek, a cseh partnerintézmény munkatársa kezdeményezte, aki a Gulag Online projektet vezeti.

Műhelybeszélgetést tartanak, hogyan lehetne minél jobban megjeleníteni a Gulag világát Forrás: RIA Novosti/Ria Novosti

A cseh kutatók 3D-modellt és 360 fokos fotósorozatot csináltak a Halál Útján fellelhető lágerek maradványairól. "Magyar részről mi fogjuk bemutatni a ceglédi hadifogoly- és gyűjtőtábort megjelenítő 3D-alkalmazásunkat, illetve a térképre vitt budapesti elhurcolásokat" – mondta Máthé Áron, aki szeretné, ha a magyar kutatási eredmények is a nemzetközi körforgásba kerülnének. Természetesen tapasztalatokat is szeretnének cserélni a külföldi kollégákkal, mivel a cseh történészek komoly előrelépéseket tettek a Gulag ábrázolásában.

Az idei év a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve.