Új ösztöndíjjal bővül a rezidenstámogatási program

Vágólapra másolva!
A Flór Ferenc nevét viselő új ösztöndíjjal bővül a rezidenstámogatási program − közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A rezidensprogram különböző ösztöndíjaira február 6-áig lehet jelentkezni.
Vágólapra másolva!

Az ösztöndíjasok a szakmai területtől függően havi 100–200 ezer forintban részesülhetnek. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) honlapján már elérhető a pályázati felhívás, az ösztöndíjprogramokra 2017. február 6-áig lehet jelentkezni.

A rezidensprogram különböző pályázható ösztöndíjai:

  • a szakorvosjelölteknek a Markusovszky Lajos-ösztöndíj (nettó 100 ezer forint/hó)
  • a szakgyógyszerészjelöltek a Than Károly-ösztöndíj (nettó 100 ezer forint/hó)
  • a csecsemő- és gyermekgyógyászat területén a Méhes Károly-ösztöndíj (nettó 200 ezer forint/hó)
  • az oxyológia és sürgősségi orvostan területén a Gábor Aurél-ösztöndíj (nettó 200 ezer forint/hó)
  • a Flór Ferenc nevét viselő új ösztöndíjra a honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem-orvostan szakorvosjelöltek pályázhatnak (nettó 200 ezer forint/hó)

A hiányszakmás ösztöndíj, amelyet idén lehetett először igényelni, havi 150 ezer forint támogatást nyújt a szakképzést hiányszakmában megkezdőknek.

A 2017-ben biztosított több mint 1,5 milliárd forintos keretösszeg

lehetővé teszi, hogy minden, frissen végzett fiatal orvos részesülhessen a támogatásban, ha a pályázati kiírásban meghirdetett feltételeket vállalja, és azoknak megfelel. Az ösztöndíjakat eddig csaknem 3500 fiatal orvos vette igénybe. A kormány a korábbi években több mint 4,5 milliárd forintot fordított a fiatal orvosok Magyarországon tartása érdekében meghirdetett ösztöndíjpályázatra.