Majdnem félmilliárd forintot kaszáltak Tiborczék

Tiborcz Orbán
Vágólapra másolva!
Közel 500 millió forint osztalékot fizetett tulajdonosainak az Elios Zrt. 2014-ben. Mint ismert a cég az elmúlt hónapokban sorra nyerte a közvilágítás-fejlesztési tendereket. A cég Tiborcz István, a miniszterelnök vejének a tulajdonában állt. 
Vágólapra másolva!

A közbeszerzéseket sorra nyerő társaság 470 millió forint osztalékot fizetett Tiborcz István és a volt MKB-vezér fia, Erdei Bálint vállalkozásainak – tudta meg a Népszabadság cégbíróságra leadott dokumentumokból.

Amiről nem beszéltek

A miniszterelnök lányának férje nemrég jelentette be, hogy eladja minden érdekeltségét az uniós finanszírozású közvilágítási tendereket sorra nyerő Elios Innovatív Zrt-ben. A tranzakciót a „családját ért támadásokkal” indokolta.

Tiborcz istván azonban arról nem beszélt, hogy a vállalat közgyűlése arról döntött: csaknem a teljes, 2014-es adózás előtti eredményét kifizeti a tulajdonosnak, vagyis a Tiborcz érdekeltségeként is ismert Green Investments-nek és az Erdei Bálinthoz köthető Green Universe-nek.

Tiborcz István és társa közel félmilliárd forintos osztalékot vehetett föl 2014-ben Forrás: Facebook / Orbán Viktor

A nyilvános mérlegbeszámoló szerint a 490 millió forintos profitból 470 milliót osztalékkifizetésre fordított a csak tavaly 2,9 milliárd közbeszerzést elnyerő társaság. A mérleg szerinti eredmény így mindössze 6,9 millió forint lett – írja a lap.

Dunaújvárosban nem az Elios győzött

Legfrissebb hír, hogy Dunaújvárosban is korszerűsítik a közvilágítást, de most nem az Elios nyert, hanem a Rosettum Kft. A munkálatok várhatóan június végén kezdődnek meg, a projekt tervezett befejezési időpontja pedig július 30.

LED-ben utaznak

Tiborcz István cége az elmúlt hónapokban több olyan közbeszerzésen is nyerni tudott, ahol a közvilágítás korszerűsítésére írtak ki tendert: Alsópáhoktól Vácig szinte mindenhová az Elios Zrt. viszi a LED-es fényforrásokat.

A cégnek mostanában elég jól megy a szekere,

erről bővebben itt olvashat. Az Elios tavaly szűk 5 milliárd forintot nyert közbeszerzéseken, idén már az év eddig eltelt részében közelíti a 4 milliárdot.