Azt hitte, cuki a Jobbik? Ezt nézze!

Nébihbaja3
Vágólapra másolva!
Kimaxolta a cukiságot a morcos és megjegyezhetetlen nevű állami szervezet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amikor kutyás családi napot rendezett Baján. Eljött a játékos kedvű fehér pumi, Nudli és a szintén barátságos Zsigó Róbert államtitkár is.
Vágólapra másolva!

Vattacukor, héliumos lufi, napsütés, hamburger - minden adott volt szombaton ahhoz, hogy kicsik és nagyok egyaránt élvezhessék Baján a családi napot, amit a sokak számára ismeretlen és még többek számára megjegyezhetetlen nevű állami szervezet, az agrártárca alá tartozó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szervezett.

Évekig képzik Radart

"Szabad a gazdi" néven régóta fut a NÉBIH országos programja, ami a felelős állattartás és az örökbefogadás fontosságára hívja fel a figyelmet, de idén ez a "Látótárs" nevű projekttel bővült: a NÉBIH örökbe fogadta Radart, és finanszírozza az állat mintegy két évig tartó képzését, hogy profi vakvezető kutya válhasson belőle.

Kicsik és nagyok is kikapcsolódhattak szombaton Forrás: Origo

A Radarhoz hasonló vakvezető és segítő kutyáké volt a főszerep a családi napon, ami egyúttal fricskát adott a KDNP-nek, mert a mintegy kétezer résztvevő bebizonyította, hogy nemcsak a boltzárral szabaddá tett vasárnap, de a szombat is alkalmas arra, hogy az emberek a családjukkal töltsék az időt - pedig Baján is van Tesco, sőt Lidl és Aldi is.

A tüdőbajos Petőfi

Baján olyan a Petőfi-sziget, mint Pesten a Margitsziget - ide szervezték a családi napot. Egy kutyás rendezvény vonzza a gyerekeket, ezért már a sziget bejáratánál megnőtt az egy négyzetméterre eső lufiárusok száma. Kissé feljebb a névadó szobra áll, de vagy kilopták belőle az anyagot, vagy Petőfi tényleg vékony, 35 kilós volt, akkor viszont állíthatták volna inkább a belvárosba, a tüdőgondozó elé.

A segítő kutyáké volt a főszerep Forrás: Origo

A kutyák tényleg gyerekmágnesek, pláne, hogy a rendezvényen fellépett egy bűvész, és volt állatsimogató is. Utóbbi két bárányból és egy depressziós póniból állt - a póninak rossz napja lehetett, mert undorral fordult el a fényképezőgép elől, és a gyerekeknek is csak a fenekét mutatta.

Támadt a szolgálati eb

Családi napokon garantált a rendőrségi bemutatók sikere, ez itt sem maradt el. A gyerekek és a rendőrautó szirénája versenyt vijjogtak, miközben bemutatkozott a múlt héten egy helyi drogdílert is elfogó bajai rendőrkutya.

Gazdája, a bajai őrs törzsőrmestere a rendőrségi közlemények bikkfanyelvén vezette fel a műsorszámot: a gépkocsit eltulajdonítani igyekvő rablót felszólítják a cselekménye abbahagyására, majd mikor ennek nem tesz eleget, a szolgálati eb ártalmatlanná teszi. Így is lett.

Ajtót nyit, újságot vesz

A nap sztárjai a vakvezető, illetve a látó, de mondjuk mozgásukban korlátozott emberek társául szegődő segítő kutyák voltak. Nem mindegyik fajtát és nem is bármely segítő feladatra lehet kiképezni, ráadásul taníttatásuk két évig is eltart.

Nem csak társak, valódi segítők Forrás: Origo

Utána viszont nemcsak társak, hanem valódi segítők lesznek: kinyitják az ajtót, hozzák a táskát, kulcsot a gazdinak, sőt olyanról is hallottunk, amelyik lemegy az újságoshoz, a nyakába akasztott kosárban ott a pénz, visszafelé pedig hozza az újságot, ha pedig kell, megvárja a visszajárót is.

Élhetővé teszik a mindennapokat Forrás: Origo

A vakvezető kutyáknak világnapjuk is van, április 27-e. A családi napon szakmai kiállítóként vett részt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, akik segítettek a programok kidolgozásában, valamint a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség. Elmondásuk szerint ezek az állatok nemcsak cukik, de élhetővé teszik a mindennapjaikat.

Húszezer kutya évente

A segítő kutyák biztonságot, szabadságot és önállóságot nyújtanak a gazdáiknak - ezt már az agrártárca NÉBIH-ért felelős államtitkára, Zsigó Róbert mondta. Meg kell hagyni, határozottan jót tett neki, hogy már nem Fidesz-szóvivő. A barátságos politikus is a családjával érkezett. Zsigó arról is beszélt, hogy évente 20 ezer kutya kerül menhelyekre, és minden ötödiket a saját gazdája viszi be.

Zsigó Róbert, Temesváry Kriszta és Vedelek Norbert, Baja alpolgármestere Forrás: Origo

Azt pedig már Temesváry Krisztától, a NÉBIH „Szabad a gazdi" programvezetőjétől tudjuk, hogy Magyarországon 1,3-1,5 millió kutyát tartanak. Az ivartalanítás pedig azért fontos – derült ki -, mert két kutyának egy év alatt 16, hat év alatt viszont a leszármazottaikéval együtt már 67 ezer utódja is születhet.