Semjén elárulta, találkozott-e a Quaestor-vezérrel

Sajtótájékoztató a Kárpátaljának szánt kormányzati segítségről
Semjén Zsolt
Vágólapra másolva!
Találkozott-e Tarsoly Csabával? - kérdezte az MSZP a miniszterelnök-helyettestől, miután Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterről kiderült, hogy majdnem találkoztak, de végül csak telefonon beszélt a Quaestor-vezérrel.
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elárulta, találkozott-e Tarsoly Csaba Quaestor-vezérrel.

Rövid, lényegre törő válasz

"Soha életemben nem találkoztam Tarsoly Csabával - ezt a szűkszavú választ küldte Semjén Zsolt az MSZP-s Tóth Bertalan írásbeli kérdésére.

Semjén Zsolt, Tarsoly Csaba Forrás: Origo

A szocialista politikus egyébként Semjén Zsolt mellett Orbán Viktor miniszterelnöknek, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek és valamennyi tárcavezetőnek feltette ugyanezt a kérdést, ám elsőként és eddig egyedüliként Semjén Zsolt válaszolt neki.

Szijjártóval csak telefonált

Bizonyára külgazdasági- és külügyminiszter válasza is hasonló lesz, legalábbis Szijjártó Péter eddigi nyilatkozatai alapján.

Tarsoly Csaba jelenleg is előzetes letartóztatásban van Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A tárcavezető korábban elárulta, hogy Tarsoly Csaba találkozót kért tőle. Ám mivel "akkor is elég feszített menetrend szerint éltem, jeleztem számára, hogy erre belátható időn belül nem tudok sort keríteni" - emlékezett vissza Szijjártó a telefonbeszélgetésre.

Államtitkárt küldött Varga

Alighanem Orbán Viktor miniszterelnöktől és Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől is nemleges választ kap kérdésére Tóth Csaba.

Tarsoly Csaba levele a miniszterelnöknek Forrás: Origo

Mint kiderült, a Quaestor-vezér levélben tájékoztatta a kormányfőt a cégcsődközeli helyzetéről és a rendezésre tett javaslatáról, amit személyesen is előadott volna, ám Orbán Vargához tette át az ügyet, a miniszter pedig államtitkárára osztotta a feladatot.

Elfogadhatatlan ajánlat volt

Mint arról az Origo beszámolt, már aznap választ kapott Tarsoly Csaba, amikor március 9-én elküldte levelét a kormányfőnek, másnap pedig létrejött egy személyes találkozó a Quaestor-vezér és a kormány képviselője között. Mint a nemzetgazdasági tárca az Origo kérdésére közölte, az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár, Orbán Gábor tárgyalt Tarsoly Csabával.

A Tarsoly Csabának küldött válasz - kattintásra nagyobb méretben nyílik! Forrás: nepszava.hu

Közlésük szerint Tarsoly Csaba ismertette a Quaestor helyzetét, súlyos finanszírozási problémáit, és azt, hogy nem tudja biztosítani a Quaestor által kibocsátott kötvények likviditását - ez amúgy egybecseng a levelében leírt helyzetjelentéssel.

A találkozón a tárca szerint Tarsoly Csaba "irreális és elfogadhatatlan megoldási javaslatot" tett, amiben az államra terhelte volna a kártalanítás teljes költségét, ezért az államtitkár "egyáltalán nem értett egyet a javaslattal, a tárgyaláson megállapodás nem született."