Nem akar tudni Lázár János a Zombor-csomagról

Lázár János Budapest, 2015. április 16.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. április 16-án.
MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2015. április 16. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. április 16-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Nem dobhatták vissza az egészségügyi ellátórendszer átalakítását – benne a kórházak adósságának rendezésével –, mert ez a téma nem is volt a kormány előtt – mondta Lázár János miniszter a Zombor Gábor egészségügyi államtitkár koncepciójának megtorpedózását firtató kérdésre. Pedig az Origo úgy tudja: éppen azért nem került a csomag a kormány elé, mert előzőleg Lázárék visszadobták.
Vágólapra másolva!

A tyúk vagy a tojás?

Miért dobták vissza a Zombor-csomagot? – érdeklődött az Origo tudósítója Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfó elnevezésű, szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ezúttal ezen a fórumon próbáltuk ugyanis megtudni az okot, amire már az április 8-i kormányülés napján is rákérdeztünk a Miniszterelnökségnél írásban, ám azóta sem kaptunk választ.

Lázár János mintha nem akarna tudni a Zombor-csomagról Forrás: MTI/Kovács Attila

A csütörtöki tájékoztatón Lázár János a kérdésre azt válaszolta, hogy nem dobhatták vissza az egészségügyi ellátórendszer átalakítását célzó Zombor-tervet – benne a kórházak adósságának rendezésével –, mert ez a koncepció nem is volt a kormány előtt.

Április eleje óta csúszik a kórházak ígért adósságrendezése Forrás: MTI/Simó Endre

Az Origo az előzetes várakozásokkal szemben a témát végül nem tárgyaló kormányülés után két nappal számolt be arról, hogy forrásaink szerint éppen Lázár János hivatala volt az, ahol megtorpedózták a Zombor-csomagot, ami már napokkal a kormányülés előtt elkészült. Zombor Gábor koncepciója ugyanis a hatáskörök miatt csak Lázár Jánosék jóváhagyása után mehetett volna a kabinet elé.

Húsvétkor dobták vissza

Az Origo forrásai szerint a koncepcióról húsvét előtt, két hete pénteken és szombaton, Lázár Jánosnál, a Miniszterelnökségen összegyűlt fideszes politikusok mondtak véleményt, bár a Fidesz egészségpolitikusai közül egy sem volt jelen, és nem hívták meg az egyeztetésre Zombor Gábort sem.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár koncepcióját visszadobták Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az egyeztetéseken információink szerint szóba került az ugyancsak a Zombor-csomag részét képező, Budapesten létrehozandó új, állami szuperkórház terve is. Érdekes, hogy a Fidesz-frakció jelen lévő tagjai mellett a téma fontossága ellenére senki nem volt jelen a főváros részéről.

A Zombor-csomag visszadobásának körülményeiről azóta sem nyilatkozott a Miniszterelnökség, ahogy az egészségügyi államtitkárság sem kívánt az Origónak válaszolni arra, miért nem került a javaslat a kormány elé. Egyikük sem cáfolta viszont a húsvéti fideszes "előszűrésről" szóló értesülésünket.

Mi lesz az adóssággal?

A Zombor-csomaggal szorosan összefüggő kórházi adósságállomány átvállalásának kérdésében a hivatalos nyilatkozatok hasonlóan ködösek. Az Origo számolt be elsőként arról, hogy a korábban Zombor Gábor által április elsejére ígért adósságrendezés csúszik. Az államtitkár maga közölte a rossz hírt a 146 kórház államtitkárságra berendelt főigazgatójával, illetve gazdasági vezetőjével.

Szinte nincs olyan kórház, amelynek ne lenne kisebb-nagyobb tartozása Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az államtitkártól várt anyag ott kapcsolódik a mostanra kamatokkal és egyéb költségekkel együtt már 100 milliárdos nagyságrendű összegre duzzadt kórházi adósságállományhoz, hogy része a koncepciónak az ellátórendszer átalakítása, a gyógyítókapacitások megyénként történő újraosztása, vagyis éppen egy olyan új működési modell is, amelytől az adósságspirál megállítását várják.

Van az a pénz, csak kevés

Lázár János már a múlt heti Kormányinfón is arról beszélt, hogy bár a kormány nem tárgyalta Zombor csomagját, ha Zombor Gábor államtitkár szükségesnek tartja, akkor a kórházak adósságának rendezésére továbbra is rendelkezésre áll az a 60 milliárd forint, amit korábban elkülönítettek. Az e heti tájékoztatón pedig ugyanezt ismételte meg.

Lázár János rendre megnyugtat, hogy a pénz rendelkezésre áll Fotó: Polyák Attila - Origo

Szinte Lázár szavaival egy időben adott ki a témában közleményt az egészségügyi államtitkárság. Azt írták: a miniszterelnök felkérte Balog Zoltán emberi erőforrás- és Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a jövő hét elejére dolgozza ki a kormányhatározatot, amely révén Zombor Gábor megkezdheti a kórházakkal és a beszállítókkal a konkrét egyeztetéseket a kórházak 60 milliárdos konszolidációjáról.

A Honvédkórháznak van az egyik legnagyobb adóssága Forrás: MTI/Lakatos Péter

Csakhogy – hívta fel a figyelmet korábban az Origo – a "papíron" 60 milliárdos forrás valójában a közszféra egészének tartozásait hivatott rendezni, ennek pedig csak 73 százaléka az egészségügyi ágazat adóssága. A kórházak adóssága ráadásul az adósságkonszolidáció tavaly őszi bejelentése óta jelentősen nőtt. A Magyar Államkincstár február végi adatai szerint meghaladta a 72 milliárd forintot.

A legnagyobb adósságot felhalmozó egészségügyi intézmények

Egészségügyi intézmény Adósság (millió forint)
Honvédkórház (MH Egészségügyi Központ) 4497
Péterfy Sándor Utcai Kórház és Rendelőintézet 3791
Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet 2114
Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház 2059
Zala Megyei Kórház 1786
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 1761
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 1619
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1487
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 1444
Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak 1334
Országos Onkológiai Intézet 1205
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház 1184
Csolnoky Ferenc Kórház 907
Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet 874
Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet 866
Kiskunhalasi Semmelweis Kórház 805
Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet 712